ANNONCE

PRM / Appetitten på et job i udlandet falder med alderen

18. november 2020 09:03 | Af: Ritzau Info
 

Hver femte yngre ingeniør, scient eller it-specialist vil gerne arbejde i udlandet. Men jo ældre man er, des mindre er udlængslen. Det viser nye tal fra IDA.

Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

Tusindvis af udenlandske vidensarbejdere indenfor STEM-fagene arbejder i Danmark. Og på samme vis har tusindvis af danske ingeniører, scient.er og it-uddannede lagt deres arbejdsliv udenfor landets grænser. Det er dog særligt de yngre vidensarbejdere, der er tiltrukket af at arbejde i udlandet. Det viser en ny undersøgelse, IDA har lavet blandt knap 1.100 ingeniører, scient.er og it-uddannede med mellem tre og ti års erfaring på arbejdsmarkedet.

I undersøgelsen svarer flere end hver femte, at de ønsker at arbejde udenlands. Men med alderen falder appetitten på et udlandseventyr. Mens det tiltaler hver tredje, der er yngre end 30 år, er det blot 15 pct. af medlemmerne, der har rundet 40 år, der ønsker at arbejde udenfor Danmarks grænser.

“Der er en stærk tendens til, at ønsket om at gøre karriere i udlandet daler med alderen. Det hænger nøje sammen med, at vi med erfaringen falder til rette på arbejdsmarkedet, finder vores niche og måske vigtigst af alt også får familie og børn. Når vi først har slået rødder, så er det en væsentligt større beslutning at arbejde i udlandet, end det er for en relativt nyuddannet, der måske kun har sig selv at tage hensyn til,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Han peger på, at de samme faktorer gør sig gældende, når udenlandske specialister kommer til Danmark.

“Vi ved fra de undersøgelser, vi har lavet blandt udenlandske vidensarbejdere herhjemme, at det kan være en udfordring at få familielivet og alt det udenom arbejdet, til at gå op i en højere enhed. Når en dansk virksomhed eksempelvis tiltrækker en højtuddannet specialist, så følger der ofte en veluddannet partner med, og hvis ikke begge får et meningsfuldt arbejde, så bliver opholdet sjældent en succes,” siger Morten Thiessen.

Undersøgelsen viser også, at det især er de faglige udfordringer og karrieremulighederne, der kan få IDA’s medlemmer til at pakke kufferten. Status og løn spiller en markant mindre rolle i overvejelserne om at søge udenlands.

“Fagligheden og uddannelsesbaggrunden trumfer alt. Det er nøjagtig de samme såkaldte pull-faktorer, der også tiltrækker højtuddannede indenfor teknologi, it og naturvidenskab på det hjemlige arbejdsmarked,” siger Morten Thiessen.

Kontakt:

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 5185 1764

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/appetitten-pa-et-job-i-udlandet-falder-med-alderen?releaseId=13604538

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu