ANNONCE

PRM / Astmatikere med støv-arbejde risikerer en ekstra tur på sygehuset

9. november 2020 11:29 | Af: Ritzau Info
 

Det er ikke en god kombination at arbejde i landbrug eller træindustri og samtidig lide af astma. Det øger nemlig risikoen for at blive indlagt igen. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health

Landmænd, landbrugsmedarbejdere og personer der forarbejder træ er ekstra udsatte på deres arbejde, hvis de har astma. Et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet har – for første gang – undersøgt om det at arbejde i landbruget og træindustrien, i såkaldte støvende erhverv, øger risikoen for fornyet kontakt til sygehusvæsenet, hvis man har astma eller lungesygdommen KOL.

Det gør det helt klart for astma, mens det er usikkert for KOL, fortæller Vivi Schlünssen, som er en af forskerne bag undersøgelsen. Risikoen for fornyet kontakt til et hospital mere end fordobles for personer med astma – mest udtalt for personer, der arbejder i landbrug, her mere end tredobles risikoen.

I studiet undersøgte forskerne sammenhængen mellem genindlæggelse for astma og støveksponering for 769 astmatikere med arbejde i landbruget eller træindustrien i årene 1997-2007.

Flere genindlæggelser

Der var i alt 94 genindlæggelser for astma blandt de eksponerede, mens der kun var 24 blandt de ikke eksponerede. En indlæggelse kunne både være en indlæggelse på et sengeafsnit eller et besøg på et sygehusambulatorium.

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Ifølge Anne Vested, der er førsteforfatter på studiet, bør undersøgelsen følges op af studier, der strækker sig over længere tid og med oplysninger om sygdommens sværhedsgrad, da risikoen for indlæggelse alt andet lige afhænger af sværhedsgraden af astma og KOL.

“Studiets resultater bekræfter tidligere studier: At astmatikere oftere rapporterer, at de ikke kan kontrollere deres astma, hvis de arbejder i støvende erhverv, sammenlignet med astmatikere, der har ikke-støvende arbejde. Og arbejde i støv er forbundet med en dårligere prognose for personer med astma,” forklarer forskeren.

Bag om resultatet:

  • Studietype Prospektivt kohortestudie.
  • Samarbejdspartnere fra blandt andet Aarhus Universitetshospital, Institute of Occupational Medicine, Edinburgh, Erasmus Medical Center Rotterdam, Institute for Risk Assessment Sciences, Utrecht University og Aalborg Universitetshospital.
  • Studiet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
  • Den videnskabelige artikel kan læses her: https://europepmc.org/article/med/33073852

Kontakt

Professor Vivi Schlünssen

Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og Sundhed,
28 99 24 99
vs@ph.au.dk

Phd. postdoc Anne Vested
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, KEA
87 16 82 03

anne.vested@clin.au.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/astmatikere-med-stov-arbejde-risikerer-en-ekstra-tur-pa-sygehuset?releaseId=13603900

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu