ANNONCE

PRM / Banebrydende forskning i Fredericia skal vende udviklingen i befolkningens mentale trivsel

7. december 2020 08:01 | Af: Ritzau Info
 

Et nyt forskningsprojekt, som er støttet af VELUX FONDEN, kan vise sig at gøre en så stor forskel for psykisk sårbare, at de ikke længere skal sluses ind i langvarige støtteforløb, men i stedet kan stå stærkere i hverdagslivet. Det haster med at udvikle nye løsninger, da flere danskere end nogensinde før mistrives og har mentale sundhedsproblemer.

Pressemeddelelse fra Det Sociale Netværk

Den 7. december iværksætter Peer-Partnerskabet et randomiseret forsøg i Fredericia, der for første gang i Danmark skal belyse effekten af en forebyggende indsats for psykisk sårbare, hvor frivillige, som selv har erfaring med psykisk sårbarhed, er omdrejningspunktet. Denne form for støtte kaldes peer-støtte, og har efterhånden bredt sig til hele landet, men det er første gang, der forskningsmæssigt måles på effekten af en sådan indsats.

“Det nye og ekstraordinære ved dette projekt er, at vi kan dokumentere effekten og etablere “best practice” inden for et område, som vi ikke ved nok om, men som vi venter os meget af. Vi ved, at peer-støtte er en vigtig vej at gå, når der skal skabes løsninger tættere på borgerne, og her spiller civilsamfundet en vigtig rolle ved at have fokus på borgernes egne løsninger, som supplerer os i samarbejdet med borgerne. Med forskningen har vi en unik mulighed for at udvikle nye løsninger til gavn for borgerne,” siger Peder Tind, formand for Social – og Beskæftigelsesudvalget i Fredericia Kommune.

Som optakt til det 13 måneder lange forskningsforsøg har der været gennemført peer-gruppeforløb i København, Helsingør og Fredericia. Allerede nu har deltagerne i grupperne oplevet mange positive forandringer; fra styrket deltagelse i uddannelse, styrket netværk og mod på forandring i hverdagen. Effektmålingen gennemføres i alle tre byer af Forskningsenheden på Psykiatrisk Center København, der har bidraget med international viden om peer-støtte ind i projektet.

Forskningen skal dokumentere disse forandringer og styrke brugen af peer-gruppeforløb i landets kommuner.

“Dette er et forsøg på at udvikle en helt ny tilgang i forebyggelsen af psykisk sårbarhed og ensomhed. Derfor er effektmålingen også vigtig, så vi ved om tilgangen gør en forskel. Jeg ser meget frem til resultaterne, fordi peer-støtte og gruppeforløb ser ud til at være vigtigt i forhold til at stå stærkere i hverdagen. Alt tyder på at det er meget virkningsfuldt, når mennesker deler deres egne livserfaringer og lærer af hinanden,” Lene Falgaard Eplov, der er forskningsoverlæge i Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København.

For VELUX FONDEN, der er eneste bidragsyder til projektet, er projektet en del af fondens målsætning om at styrke fællesskaber, hvor alle kan deltage, bidrage og bruges til noget.

“Vi ser rummelige fællesskaber som en del af svaret på, hvordan man kan fungere bedre i hverdagen. Derfor er forskningsindsatsen i projekt Håb og Selvbestemmelse i hverdagslivet vigtig. Vi mangler viden om, hvad det betyder, når der skabes plads til psykisk sårbares egne svar og løsninger. For det er ens egne svar og løsninger, man kan handle på. Samtidig skal forskningen føre til langsigtet konstruktivt samarbejde mellem kommune og civilsamfund,” siger Ane Hendriksen, der er direktør i VELUX FONDEN, om sine forventninger til forsøget.

Forsøget er det første herhjemme, hvor psykisk sårbare har ført an i metodeudvikling og forskning. Dermed er forskningsprojektet en del af en ny international trend, hvor mennesker, der har erfaringer med en problematik på egen krop, udvikler det, de oplever mangler.

“Sammen har Det Sociale Netværk og SIND skabt Peer-Partnerskabet for at vise, at lokale frivillige peers kan spille en rolle tidligt, så færre får det virkelig dårligt og oplever mere alvorlige problemer i deres hverdag. Jeg har stor tiltro til at forsøget vil vise, hvor betydningsfuldt det er for alle. Forsøget er et skridt sammen med kommunerne om at skabe nye tilbud, som skaber veje ud i hverdagslivet, hvilket er noget vi kun kan løse sammen,” siger Knud Kristensen, der selv er frivillig og formand for både Peer-Partnerskabet og SIND.

Kontakt:

For yderligere information, kontakt:
Klavs Serup Rasmussen, projektleder i Peer-Partnerskabet, mob. +45 23 96 49 53, ksr@detsocialenetvaerk.dk
Knud Kristensen, Landsformand, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Tlf. 4030 6398, e-mail: kk@sind.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/banebrydende-forskning-i-fredericia-skal-vende-udviklingen-i-befolkningens-mentale-trivsel?releaseId=13605588

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu