ANNONCE

PRM / Barometer: Boligkøberne opfører sig igen mere ‘normalt’ 

21. oktober 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Usædvanligt og uventet rekordsalg i foråret og sommeren ser ikke ud til at sætte boligmarkedet på pause, viser ny måling: 13,2 % af danskerne vil købe bolig i efteråret og vinteren. Det er fortsat udsigt til mange boligkøbere på jagt efter få boliger til salg, viser køberbarometer for oktober.

Pressemeddelelse fra home a/s

Corona kom som et chok og ramte et boligmarked i tidligt forårshumør som en strid sneorkan – men opklaringen kom lige så uventet og overraskende for alt og alle.

“Så det er ikke spor mærkeligt, at økonomer, ejendomsmæglere, boligejere og boligkøbere har haft mere end svært ved at forudsige tingene bare få uger frem, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Det har også været tydeligt i køberbarometeret, som ejendomsmæglerkæden Home gennemfører sammen med analyseintituttet YouGov hvert kvartal for at måle danskernes interesse for boligkøb.

“Det har været en usædvanlig tid, hvor der har været kort fra tanke til handling for mange boligkøbere. Mange danskere har nok grundlæggende følt en usikkerhed, når de er blevet spurgt om boligkøb, der er en stor økonomisk beslutning afhængig af jobbet og renten, ” siger Michael Dalsager og fortsætter:

“Men der er også mange, der har handlet på corona-usikkerheden – for at finde de rammer og det hjem, som de har følt et behov for og ønsket sig. Eksempelvis ønsket om mere plads, mere uderum og et fristed at søge hen og holde ferie i. ”

I starten af april – hvor det meste af Danmark var lukket ned af corona – var boligmarkedet tilfrosset og interessen rekordlav ifølge køberbarometeret:

  • Kun 11,6 % af danskerne overvejede at købe bolig det kommende halve år. Det var i skarp kontrast til januar, hvor 15,3 % havde planer om at få ‘fod under eget bord’.
  • Da juli stod for døren, var sommerhus-køberne tøet mere op, men det var samlet set kun 11,8 %, der planlagde boligkøb.

I starten af oktober er svarene i køberbarometeret igen ‘mere normale’.

  • Nu er det 13,2 % af danskerne, der svarer, at de er sandsynlige boligkøbere de kommende måneder.
  • Der er fremgang for alle boligtyper. Interessen for boligkøb er størst i København by, 22,3 % (hvilket er signifikant flere end i de andre landsdele).

“Tallet indikerer, at boligkøberne er tilbage på sporet og nok i højere grad planlægger og handler mere forudsigeligt, ” siger Michael Dalsager i Home:

“Vi tolker faktisk interessen for boligkøb som stor – især i lyset af, at vi har haft adskillige måneder, hvor en del flere boligkøbere end normalt – og mange flere end forventet – har rykket fra tanke til underskrift. Men selv om mange allerede er kommet i mål med boligkøbet, er der fortsat mange, der er eller skal i gang med boligjagten, viser målingen. “

  • 63 % af boligkøberne svarer i køberbarometeret, at de allerede er aktive på boligjagten: 6,2 % vil købe villa- og rækkehus, 3,8 % søger ejerlejlighed, 2,6 % har kig på sommerhus og 1,4 % på ‘anden boligtype’, viser de aktuelle oktober-tal.

At det hele har været temmelig uforudsigeligt, er sommerhus-salget det bedste bevis på.

  • I april sagde kun 1,7 % af danskerne, at de ville købe sommerhus de kommende måneder – et stort dyk fra 3,8 % i januar. Fakta er, når vi nu kan se tilbage, at salget bare steg og steg gennem april, maj og juni, der blev rekordtravle og toppede med 2-3 gange så mange handler som sidste år.

Salget af huse og lejligheder oplevede også – med lidt forsinkelse – at det gik fra mørke til lys på kort tid.

“Lige siden har det største ‘problem’ været, at mange boligejere er blevet boende, så der er kommet for få boliger til salg, og udvalget til køberne er næsten rationeret, og til tider er de nye boliger til salg lige så ombejlede som køtilbud på ‘Black Friday’, ” siger Michael Dalsager.

Siden uge 17 har det samlede boligsalg ligget over sidste års salg, og i perioder markant over, og sådan er det fortsat her et godt stykke inde i efteråret. I uge 42 er der solgt 29 % flere boliger end samme uge for et år siden, viser handelstal for hele markedet fra Boligsiden.


Boligkøbsplanerne – og førstegangskøberne – falder med alderen:

  • 24 % af de 18-29-årige og 22 % af de 30-39-årige svarer, at de har planer om boligkøb.
  • Så er der et spring ned til de 40-49-årige med 14 %, 50-59-årige med 8 % og 5 % med købsplaner blandt folk over 60 år.
  • For 42 % af de kommende boligkøbere er det første gang, de skal købe en bolig.

Spørgsmålet som 2000 danskere har fået stillet: Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

Oktober 2020

Juli 2020

April 2020

Januar 2020

Oktober 2019

Base

2000

2000

2010

2041

2000

Ja (NET)

13,2%

11,8%

11,6%

15,3%

15,5%

Ja, hus/rækkehus

6,2%

4,6%

4,9%

6,6%

6,8%

Ja, lejlighed

3,8%

4,0%

4,6%

4,9%

5,4%

Ja, sommerhus/fritidsbolig

2,6%

2,4%

1,7%

3,8%

3,2%

Ja, anden type bolig

1,6%

1,8%

1,4%

1,4%

1,7%

Nej (NET)

86,8%

88,2%

88,4%

84,7%

84,5%

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 7. – 13. oktober 2020″.

Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Kontakt:

Presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 2043 3614 email: mida@home.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/barometer-boligkoberne-opforer-sig-igen-mere-normalt-?releaseId=13602669

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu