PRM / Bløde trafikanter i Region Hovedstaden glemmer reflekserne

28. november 2018 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Der er plads til forbedring af trafiksikkerheden i Region Hovedstaden. Beboerne er nemlig stadig er de dårligste i Danmark til at huske reflekserne i vintermørket, viser Codan og Børneulykkesfondens årlige undersøgelse af danskernes refleksvaner.

Pressemeddelelse fra Codan Forsikring A/S

Region Hovedstaden er med sine 1,8 mio. indbyggere den folkerigeste region i Danmark. Desværre viser årets refleksundersøgelse, at hele 60 procent af regionens trafikanter aldrig bruger reflekser, når de færdes i trafikken i den mørke tid. Det er kun en tredjedel (33 procent) af regionens beboere, der rent faktisk bruger reflekser om efteråret og vinteren, og dermed nedsætter risikoen for at blive overset i trafikken markant. På landsplan bruger 43 procent reflekser, mens 51 procent aldrig bruger reflekser.

Brugen af reflekser er dog blevet bedre siden sidste år, hvor Region Hovedstaden også var den region, hvor færrest brugte reflekser. I 2017 var det hele 67 procent, der tilkendegav aldrig at bruge reflekser, mens kun 27 procent brugte reflekser.
Selvom regionens trafikanter er blevet bedre til at huske reflekser, så viser undersøgelsen også, at bilisterne i Region Hovedstaden fortsat overser trafikanter i mørket. Hele 61 procent har oplevet at overse en fodgænger eller cyklist, fordi de ikke bar reflekser eller lygter.

Der er altså fortsat plads til forbedring af trafiksikkerheden i Region Hovedstaden.
“Hvis man bærer reflekser i mørket, så reduceres risikoen for at blive overset med hele 85 procent. Det er derfor ærgerligt, når beboerne i Region Hovedstaden ikke bruger reflekser, fordi de enten glemmer dem eller ikke oplever, at reflekserne øger trafiksikkerheden. Derfor har Codan og Børneulykkesfonden igen i år afholdt Årets Refleksdag, for at minde trafikanterne om, at reflekser er særligt vigtige i vinterhalvåret,” siger Camilla Amstrup, Privatdirektør i Codan.

Børnene er bedre til at bruge reflekser
Børnene i Region Hovedstaden er dog bedre til at huske reflekser end forældrene. 64 procent af regionens børn bruger reflekser, mens tallet på landsplan er oppe på 72 procent.

“Det er glædeligt, at regionens børn er bedre at bruge reflekser end deres forældre. Men vi mangler at få den sidste tredjedel af børnene, som i dag færdes i trafikken uden reflekser, til at øge deres synlighed og sikkerhed i trafikken ved brug af reflekser. Hvis man ikke ønsker, at reflekserne skal være synlige døgnet rundt, eller vil undgå at reflekserne hænger fast i cyklen eller klatrestativet, så kan man eksempelvis have en refleks i hver frakkelomme, som er sat fast i lommen. Når det så bliver mørkt, og man skal ud i trafikken, så kan reflekserne blot vippes ud af lommen. På den måde er reflekserne lige ved hånden,” forklarer Generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

Indsyede reflekser er populære
Tøj eller tasker med indsyede reflekser er den foretrukne løsning i Region Hovedstaden, hvor 59 procent af refleksbrugerne benytter disse typer. På andenpladsen kommer de klassiske refleksbrikker i snor (31 procent) mens slapwraps til at klikke om benet eller håndleddet kommer ind på en tredjeplads (27 procent).

Om Årets Refleksdag
Årets Refleksdag er en tradition, der er startet af Børneulykkesfonden og Codan. Dagen afholdes hvert år den sidste torsdag, inden vi stiller urene om til vintertid. Formålet med Årets Refleksdag er at sætte fokus på, hvordan reflekser giver bedre synlighed i trafikken i den mørke tid, så vi i sidste ende undgår ulykker. I år uddelte Codan, Børneulykkesfonden og samarbejdspartnere mere end 80.000 reflekser og slapwraps på Årets Refleksdag den 25. oktober.

Udvalgte tal fra undersøgelsen for Region Hovedstaden

  • 60 procent af regionens beboere har aldrig reflekser på, mens kun 33 procent altid eller for det meste har reflekser på overtøjet, når det er efterår og vinter
  • 61 procent af Region Hovedstadens bilister eller førere af andre køretøjer har oplevet at overse en cyklist eller fodgænger eller først fået øje på dem meget tæt på, fordi de ikke bar reflekser eller lygter
  • 82 procent af Region Hovedstadens motionister, der træner udendørs i trafikken når det er mørkt, bruger reflekser, tøj med indsyede reflekser, lygter eller refleksveste.

Generelt for danskerne

  • 51 procent af danskerne har aldrig reflekser på, mens 43 procent altid eller for det meste har reflekser på overtøjet, når det er efterår og vinter
  • 45 procent af dem, der ikke bruger refleks, svarer, at den vigtigste årsag er, at de glemmer det eller ikke ser grund til det
  • 72 procent af forældrene svarer, at deres børn bruger reflekser på overtøjet

Om refleksundersøgelsen
Refleksundersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden og Codan af Epinion på baggrund af i alt 1009 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Interviewene er gennemført i perioden 12. september – 17. september 2018.

Yderligere oplysninger

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/blode-trafikanter-i-region-hovedstaden-glemmer-reflekserne?releaseId=13564630

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu