ANNONCE

PRM / Borgmester: Udligningsudspil er en gang forhastet makværk

4. februar 2020 09:00 | Af: Ritzau Info
 

Regeringens udspil til en udligningsreform er både skæv og uretfærdig og favoriserer regeringens egne borgmestre. Det mener Egedals Borgmester Karsten Søndergaard. Man har hastet et udspil igennem på få måneder, uden at skele til finansieringsudvalget anbefalinger, som man har valgt at se helt bort fra. Det er en ommer.

Pressemeddelelse fra Egedal Kommune

S-regeringens forslag til udligningsreform er fuldstændigt urimeligt og kan næppe være et seriøst udspil der skal give et mere lige Danmark. Det mener Karsten Søndergaard, der er borgmester i Egedal.

– Udspillet er en gang forhastet makværk. Borgerne i Egedal Kommune betaler næsten 1 procentpoint mere i skat end i en gennemsnitskommune – blot for at vi kan levere et gennemsnitligt serviceniveau. Kan det virkelig betyde, at vi nu pludselig vurderes som en af de mest velstillede kommuner i landet? Vi kan altså knap bruge to millioner på at renovere et faldefærdigt stadion her i kommunen. Det siger Karsten Søndergaard i forbindelse med regeringens udspil til udligningsreform.

Ingen sammenhæng med finansieringsudvalgets anbefalinger

Borgmesteren er i chok over at det lader til at regeringen slet ikke har medtaget anbefalingerne fra finansieringsudvalget. På baggrund af Finansieringsudvalgets arbejde skulle Egedal nemlig modtage mellem 20 og 40 mio. kr. årligt – med Regeringens udspil står Egedal nu pludselig til at miste 48 mio. kr.

– Det er helt tydeligt, at de fleste af de elementer, som regeringens lægger vægt på i deres udspil, ikke baserer sig på grundige analyser. Regeringen har signaleret, at det er vigtigt med bedre balance mellem land og by. Det sker imidlertid ikke. De 4 største – socialdemokratiske – byer favoriseres alle af Regeringens forslag, og stilles bedre end Finansieringsudvalgets beregninger. Det er politisk skævvridning og det er ikke en regering værdigt.

I udspillet fra S-regeringen vægtes de sociale kriterier højere i forslaget end de aldersbestemte kriterier. Det betyder, at kommuner med mange børn og ældre mister udligning, og kommuner med fx mange almene boliger får tilsvarende mere. Det favoriserer igen typisk socialdemokratiske kommuner.

– Jeg er rystet over det her. Et af de nye kriterier i forslaget er borgernes middellevetid. Det betyder, at vi i Egedal straffes for at have arbejdet målrettet med forebyggelse og sundhedsfremmende tiltag. Når middellevetiden også indregnes i tildelingsgrundlaget for udsatte kommuner i Hovedstadsområdet – typisk på vestegen, hvor der igen er mange socialdemokratiske kommuner – straffes vi dobbelt for at have udøvet rettidig omhu, siger Karsten Søndergaard.

Urimeligt at sænke udligning på selskabsskat

Et andet element i regeringens udspil handler om selskabsskatten, hvor man vil sænke udligningen på selskabsskat. Men det kommer ikke Egedal til gode.

Jeg er overrasket over, at udligning på selskabsskat sænkes. Vi er en kommune der i høj grad leverer arbejdskraft til de kommuner der har store selskaber. Vores borgere bidrager til de selskabers værditilvækst – men selskabernes skattebetaling sker ikke i Egedal. Derfor bør selskabsskatten udlignes på niveau med indkomstskatten, siger Karsten Søndergaard.

Kontakt:

Presseansvarlig Rasmus Øhlenschlæger tlf.: 72596203 email: raoh@egekom.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/borgmester-udligningsudspil-er-en-gang-forhastet-makvaerk?releaseId=13587464

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu