ANNONCE

PRM / Bred aftale sikrer hjælpepakke til AMU

5. maj 2020 09:00 | Af: Ritzau Info
 

Regeringen er sammen med et bredt flertal i Folketinget blevet enige om en ny hjælpepakke, som skal holde hånden under økonomisk udfordrede AMU-udbydere.

Pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet

Flere AMU-udbydere melder om faldende kursusaktivitet og dermed også slunkne pengekasser som følge af COVID-19-nedlukninger. Arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) er et centralt uddannelsestilbud til faglærte og ufaglærte, og en opkvalificering eller omskoling via AMU kan styrke den enkeltes fodfæste på arbejdsmarkedet og give virksomhederne bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft.

For at sikre, at det også er muligt at deltage på et AMU-kursus landet over efter coronakrisen, er regeringen og nu blevet enige om en økonomisk hjælpepakke til de skoler, der udbyder AMU.

Med hjælpepakken kan alle AMU-udbydere modtage et økonomisk særtilskud, hvis de oplever faldende aktivitet i 2020 sammenlignet med 2019. Dermed afhænger hjælpepakkens størrelse af, hvordan kursusaktiviteten udvikler sig i resten af 2020.

“Med hjælpepakken er vi enige om at spænde et sikkerhedsnet ud under de AMU-udbydere, der mister penge, fordi der er færre kursister i år end sidste år. Netop nu, hvor vi desværre ser stigende arbejdsløshedstal, spiller AMU-udbydere en ekstra vigtig rolle i vores samfund. De er både med til at hjælpe mennesker med at lære nyt og dermed holde fast i deres arbejde og ruste andre til at komme tilbage i arbejde gennem deres forskellige kursus- og uddannelsestilbud,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og undervisningsminister.

“Aftalen om Arbejdsmarkedsuddannelserne er vigtig for Venstre, for med den slår vi fast, at staten garanterer en økonomisk hånd under AMU-udbydernes økonomi resten af året, så vi ikke risikerer at se konkurser i AMU-sektoren, når vi samtidig skal sikre opkvalificering af vores nyledige arbejdsstyrke. Allerede nu risikerer ansatte en fyreseddel, fordi deres certifikat ikke er blevet fornyet pga. nedlukningen af AMU-sektoren, så der er i den grad også brug for den aktivitet. Jeg glæder mig desuden over at vores ønske om at få en supplerende låneordning, der fungerer som et økonomisk plaster til de AMU-centre, der styrtbløder lige nu og ikke kan vente til januar 2021 også er kommet med i aftalen. Og så må vi følge situationen på AMU tæt og håber, at dørene til alle uddannelsesinstitutionerne snart kan genåbnes,” siger Ellen Trane Nørby, undervisningsordfører i Venstre.

“Dansk Folkeparti er tilfredse med, at der nu kommer et sikkerhedsnet under AMU-udbyderne, så de kan være klar til at dække de uddannelsesbehov, som desværre kan forventes i forlængelse af corona-krisen,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører i Dansk Folkeparti.

“AMU-sektoren bløder på grund af nedlukningen af Danmark. Det er vi nødt til at handle på. Vi skal uddanne os ud af krisen – og derfor er det på tide, at AMU-udbyderne nu også får en hjælpepakke. Det har især været vigtigt for Radikale Venstre at sikre likviditet til dem, der er nødlidende nu og her. De kan nu søge om at få et likviditetslån og er samtidig garanteret kompensation fra staten,” siger Anne Sophie Callesen, undervisningsordfører i Radikale Venstre.

“Det er afgørende, at vi har gode efteruddannelsesmuligheder i Danmark – og særligt i en krisetid, hvor mange arbejdsløse skal kunne opkvalificere sig. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi med denne aftale hjælper AMU-centrene, så de ikke risikerer at skulle dreje nøglen om. AMU-centrene er afgørende for, at vi kan efteruddanne både folk på og uden for arbejdsmarkedet, og det skal de kunne igen efter corona,” siger Astrid Carøe, uddannelsesordfører i Socialistisk Folkeparti.

“Coronakrisen har ramt AMU-skolerne hårdt, og flere skoler ville uden økonomisk hjælp risikere snart at stå på randen af en konkurs. I en tid, hvor ledigheden vokser, bliver det ekstra vigtigt, at vi har velfungerende og fleksible arbejdsmarkedsuddannelser. Det er rigtig godt, at vi har fået en hjælpepakke på plads, der forhåbentlig kan få AMU-skolerne helskindet igennem krisen. Ellers må vi vende tilbage med yderligere støtte,” siger Jakob Sølvhøj, undervisningsordfører i Enhedslisten.

“Godt at AMU ikke længere står over for en usikker økonomisk situation. Vi er især tilfredse med, at kompensation ikke kan gives ud fra usikre skøn over forventet efterspørgsel, men ud fra faktiske aktiviteter og reel indtjening,” siger Katarina Ammitzbøll, uddannelsesordfører i Konservative Folkeparti.

“Med aftalen om et økonomisk sikkerhedsnet under AMU-uddannelserne sikre vi, at Corona-krisen ikke får lov til at gøre trappetrinnet ind på arbejdsmarkedet endnu større end det allerede er for voksne med kort eller ingen formel uddannelse,” siger Uffe Elbæk (de fire grønne løsgængere).

Alternativet og Liberal Alliance støtter også aftalen.

Hjælpepakken indeholder følgende initiativer:

  • Tilsagn om økonomisk særtilskud ved faldende kursistaktivitet i 2020 sammenlignet med 2019.
  • Tilskud betales til hver udbyder med et beløb på 100.000 kr. pr. mistet års-kursist.
  • Særtilskuddet udbetales for den mistede aktivitet samlet set, dvs. både for beskæftigede og for ledige.
  • Tilskuddet beregnes og udbetales i januar 2021, når skolerne har indberettet hele deres aktivitet for 2020.

Aftale mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance og de fire grønne løsgængere om økonomisk hjælp til udbydere af AMU i forlængelse af COVID-19.

Læs hele aftalen her: https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2020/maj/200505-Bred-aftale-sikrer-hjaelpepakke-til-AMU

Faktaboks: Hvad er AMU?

  • Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) er et bredt udbud af erhvervsrettet voksenuddannelse og efteruddannelse.
  • AMU er målrettet ufaglærte og faglærte inden for både den private og den offentlige sektor.
  • AMU er korterevarende uddannelser.
  • AMU har til formål at dække ufaglærtes og faglærtes behov for erhvervsrettede kvalifikationer og kompetencer, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet.

Pressetelefonen: 2240 0930

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/bred-aftale-sikrer-hjaelpepakke-til-amu?releaseId=13592810

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu