ANNONCE

PRM / Brug for større fokus på teknisk virusbekæmpelse

9. september 2020 09:30 | Af: Ritzau Info
 

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og virolog bør man i højere grad integrere tekniske løsninger – lige fra berøringsfri døråbning til automatisk persontælling – for at bremse spredningen af eksempelvis coronavirussen ved nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger.

Pressemeddelelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Hovedparten af 2020 har stået i coronapandemiens tegn. Og meget tyder på, at denne type virusudbrud kan risikere at blive en tilbagevendende udfordring. Alligevel fylder virusforebyggelse ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne forsvindende lidt, når danske bygninger opføres eller renoveres – til trods for at den nødvendige teknologi allerede findes på markedet.

“Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte “overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som Covid-19,” forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Som eksempler på løsninger, der kan hjælpe med at bremse virusudbredelsen nævner han håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, antalsregulering via automatisk persontælling, kamerabaseret feberscanning, toiletter, som automatiske skyller ud og automatisk tænd/sluk af lys.

“Der er med andre ord tale om kendte teknologier, som kan gøre en stor forskel, men som alt for ofte droppes af økonomiske årsager. Det til trods for, at den ekstra investering, der skal til, faktisk er forsvindende lille i forhold til den samlede regning for nybyggeri eller renovering,” vurderer Simon O. Rasmussen.

Han bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet.

“Fysisk afstand giver altid en vis beskyttelse men er ikke så effektiv en løsning mod infektioner, der smitter via aerosoler. Derudover kan man jo ikke altid undgå at røre ved tin som fx vandhaner eller dørhåndtag, så i de tilfælde vil jeg klart vurdere, at tekniske løsninger er et godt supplement,” siger Allan Randrup Thomsen og uddyber:

“Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus,” siger Allan Randrup Thomsen.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer man til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes.

“Man bør i hvert fald overveje, om det ikke er værd at inkludere virushæmmende installationer som en del af det samlede projekt – især når der er tale om bygninger med mange og/eller skiftende brugere,” anbefaler Simon O. Rasmussen.

Kontakt:

Yderligere oplysninger:
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 60 69 88 91
Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet – mobil: 24 80 46 12

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/brug-for-storre-fokus-pa-teknisk-virusbekaempelse?releaseId=13599552

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu