ANNONCE

PRM / Corona: Et lukket Danmark kan mærkes tydeligt på boligmarkedet.

3. april 2020 06:01 | Af: Ritzau Info
 

INDEKS: I marts var der langt færre danskere på fremvisning i landets huse, lejligheder og sommerhuse. Sommerhusene er solstrålen i det skydække, der pludselig er trukket ind over boligmarkedet.

Pressemeddelelse fra home a/s

Corona og et lukket Danmark kan mærkes tydeligt på boligmarkedet. Mange købere har valgt at afvente situationen – og det samme har mange boligsælgere.

Marts har både budt på væsentligt færre nye boliger til salg, og nu viser fremvisningsindekset for marts fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank, at der også har været langt færre på fremvisning i landets huse, lejligheder og sommerhuse.

Mens husene og lejligheder har mistet over 20 % besøg i marts, så er der ‘kun’ tale om godt 10 % færre fremvisninger af sommerhusene. Men udviklingen er noget stærkere, når vi zoomer ind på de enkelte dage i måneden.

Marts startede stort set som sidste år, men fra omkring 11. marts, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, har der været i snit 30-40 % færre fremvisninger i snit måneden ud. Der er således stadig interesse for at købe bolig – selv efter nedlukningen – men 2020 har taget en helt anden drejning, end den meget stærke kurs, der var sat i starten af året.

Det er meget naturligt, at der er en relativ stor bund af købere på fremvisning. I slutningen af 2019 og i starten af 2020 (tom. marts) er der handlet mange boliger i Danmark. Mange af disse sælgere afleverer nøglerne nu og de kommende måneder – inden da skal de selv finde noget at bo i. Det er uden tvivl med til at holde tingene i gang lige nu – men styrken af den effekt vil flade ud de kommende måneder.

Tilbagegangen nu kommer altså fra et boligmarked på et meget højt niveau. Antallet af fremvisninger i februar var ikke set højere siden 2007. Så det er en opbremsning, der kan mærkes.

Ejendomsmæglerne i Home har vist frem efter sundhedsmyndighedernes anvisninger, men de laver også virtuelle og online live fremvisninger for de kunder, der ikke ønsker at mødes fysisk. Åbent hus er afskaffet og erstattet af fremvisning med tilmelding i den nuværende situation. Der er også sælgerkunder, der ikke ønsker at få besøg i deres hjem i denne tid.

De færre fremvisninger vil slå igennem i de næste måneders handler, der normalt topper i maj og juni. Omvendt er fremvisningerne mere ‘seriøse’, og der er blevet længere mellem folk, der bare ‘kigger’.

Færre fremvisninger og færre handler kan give et vist pres på priserne, og det har skabt en langt større usikkerhed og en anden balance mellem købere og sælgere. Men mange sælgere med hjemmet til salg nu ser uden tvivl også lige tingene an den kommende tid, og hvis samfundet åbner gradvist de kommende uger og måneder og ledigheden holder sig nogenlunde i ro, kan den afventende situation blive løst op, og vi kan få en forskudt boligtop i år – eksempelvis i sensommeren. Den store joker er i sidste ende økonomien og jobsituationen.

Her er det vigtigt, at renten har stabiliseret sig på et lavt niveau – næsten som før coronakrisen satte ind.

Sommerhusene er solstrålen i det skydække, der pludselig er trukket ind over boligmarkedet.

Her er der i faktiske tal flere fremvisninger i marts end i februar, men fordi der plejer at være flere fremvisninger i marts end i februar, så trækker sæsonkorrektionen også sommerhus-indekset i minus. Minus 11 %.

Det er dog fortsat 11 % over marts 2019.

Sommerhusene står for noget trygt i en verden, hvor klima – og nu corona – fylder alt. Derfor skubber den aktuelle krise til en allerede positiv fortælling om sommerhusets comeback. Det store spørgsmål bliver selvfølgelig, om den økonomiske krise bliver så kras, at danskernes sommerhusdrømme må parkeres for en tid. Et sommerhus er ‘nice to have’, ikke ‘need to have’.

Men vi forventer, at sommerhusene blandt de tre boligsegmenter trods alt vil opleve den største interesse i påsken, der er lige om hjørnet.

Kontakt:

Presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 2043 3614 email: mida@home.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/corona-et-lukket-danmark-kan-maerkes-tydeligt-pa-boligmarkedet?releaseId=13591296

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu