ANNONCE

PRM / Coronaeffekt: Danske ældre mere trygge ved at hente pakker i fysiske butikker end svenske ældre – med god grund!

9. juni 2020 06:10 | Af: Ritzau Info
 

Selvom det svenske samfund har været lukket mindre ned end det danske under coronakrisen, har svenske ældre langt oftere valgt at bestille varer på nettet med levering hjemme end danske ældre. Det viser en undersøgelse af over 5.000 ordrer fra livetsomsenior.dk. Den større åbenhed i det svenske samfund er blevet modsvaret af mere forsigtighed blandt de svenske ældre blandt andet i indkøbsadfærd.

Pressemeddelelse fra LivetSomSenior

Danske og svenske myndigheder har tacklet coronakrisen forskelligt. For hvor det danske samfund har været lukket stort set helt ned, har det svenske været meget mere åbent. Det er en forskel, der ikke kun har givet udslag i flere smittede og et højere dødstal i Sverige.

Hjemmelevering er gået op blandt de ældre i både Sverige og Danmark under coronakrisen. Det store spørgsmål er hvorfor? Vi spurgte Jeppe Vestergaard fra ‘Livet som senior’

Citat: “Både de danske og svenske myndigheder har fra starten af rådet ældre til ikke at færdes ude mere end højest nødvendigt. Udviklingen i tallene viser at de i høj grad har taget anbefalingerne til sig, og i stedet valgt at få deres pakker leveret hjemme.”

De ældre lytter simpelthen til, hvad myndighederne siger. Det er måske ikke så overraskende.

Noget andet, der er ændret på, er den måde de ældre (og mest udsatte) har valgt at modtage deres pakker på. Her er der også klare forskelle.

Svenske ældre vælger oftere af få pakken sendt hjem

For hvor der ikke har været de helt store udsving herhjemme, er der sket en kraftig stigning af hjemmelevering af pakker blandt svenske ældre. Det viser en undersøgelse foretaget af webshoppen livetsomsenior.dk.

Her er hjemmelevering til svenske ældre steget med 235 %

Samtidig har 28 % færre har valgt afhentning i pakkeshop.

Tilsvarende er der kun 30 % flere af de ældre herhjemme i Danmark, som har valgt hjemmelevering efter nedlukningen af landet.

Og der er kun 13 % færre, der har valgt afhentning i en pakkeshop.

Vi spurgte igen Jeppe Vestergaard om årsagen: Hvad vurderer du, at årsagen/årsagerne til at svenskerne i så meget højere grad vælger hjemmelevering end danskerne under coronakrisen?

Citat: “Tallene tyder på at man i Sverige har gjort endnu mere ud af at informere ældre om vigtigheden af at blive hjemme under Corona-krisen. I Danmark har mange været nødsaget til at vælge hjemmelevering, da deres foretrukne afhentningssteder har været lukket. I Sverige har de rent faktisk haft gode muligheder for stadig at hente deres pakke ved et afhentningssted – men alligevel har væksten i hjemmeleveringer været større i Sverige end i Danmark.”

Interessante forskelle. I Danmark så man en lille stigning i skift mellem hjemmelevering og afhentning, selvom der var markant færre afhentningssteder. I Sverige var tendensen monumental: Svenskerne ville have leveret hjemme, selvom næsten alle udleveringssteder var tilgængelige.

Kan ikke forklares med bedre oplysning i Sverige

I begge lande har myndighederne været gode til at informere de ældre om vigtigheden af at blive hjemme under coronakrisen. Det er noget, som de ældre har været gode til at tage til sig i begge lande. Hvilket også fremgår af tallene i undersøgelsen.

Alligevel har svenske ældre været påfaldende bedre til at vælge hjemmelevering. Forskellen er så markant, at det ikke kan skyldes en endnu bedre oplysning af de ældre i Sverige alene.

En væsentlig del af forklaringen ligger højst sandsynligvis et andet sted.

Trygheden har været større blandt danske ældre

Trygheden ved at bevæge sig ud i samfundet, har efter alt at dømme været større hos danske ældre. Netop fordi samfundet herhjemme har været langt mere lukket ned end det svenske – når alt er lukket, møder man ikke nogen, når man går hen og henter sin pakke!

Det har reduceret risikoen ved at hente pakker i de pakkeshops, der fortsat var åbne. Så længe der blev holdt god afstand, der var mulighed for at spritte hænderne af, og pakken blev hentet på tidspunkter af dagen, hvor der var færrest mulige mennesker i butikken.

Her var risikoen meget større i Sverige, hvor risikoen forbundet med at bevæge sig ud i samfundet som ældre må vurderes som større.

Så selv om tallene virker overraskende ved første øjekast, synes der at være en ganske logisk forklaring. En forklaring, der samtidig viser endnu en forskel på den svenske og danske måde at håndtere corona-epidemien på.

Om undersøgelsen: Foretaget af virksomheden LivetSomSenior, der både ejer den danske webshop LivetSomSenior (www.livestsomsenior.dk) og den svenske webshop Shoppo (www.shoppo.se). Undersøgelsen bygger på en analyse af mere end 5.000 forsendelser, der er blevet ekspederet henholdsvis 6 uger før og 6 uger efter nedlukningen af Danmark startede.

Kontakt:

Stifter
Jeppe Vestergaard
Mail: jv@livetsomsenior.dk
Tlf. 21 15 15 15

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/coronaeffekt-danske-aeldre-mere-trygge-ved-at-hente-pakker-i-fysiske-butikker-end-svenske-aeldre-med-god-grund?releaseId=13594635

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu