ANNONCE

PRM / COVID-19: Kontrol over situationen ved indgangen til næste fase

27. april 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Status i Lolland Kommune ved indgangen til den 8. epidemiuge er, at der er kontrol over situationen. Epidemien påvirker alle dele af samfundslivet, men kommunen har ligesom resten af landet hidtil ikke været så hårdt ramt som frygtet. Det skyldes først og fremmest, at borgere, virksomheder og ansatte har været så gode til at passe på sig selv – og hinanden. Det skal vi blive ved med, er opfordringen fra borgmester Holger Schou Rasmussen, også i næste fase, under genåbningen af Danmark. Hellere små skridt i den rigtige retning, end at vi forcerer tempoet, snubler og må træde to skridt tilbage.

Pressemeddelelse fra Lolland Kommune

COVID-19 påvirker alle dele af kommunen. Som i resten af landet rammes mange borgere og virksomheder hårdt, når samfundet og verdenen lukker ned, ligesom sygdommen i sig selv kan være meget alvorlig. Det gælder især, når den rammer ældre og andre med nedsat immunforsvar, og her viser de første måneder, at Lolland Kommune hidtil har holdt sygdommen fra døren:

“I sidste ende handler det for Lolland Kommune om, at vi passer på vores ældre og udsatte medborgere. Vi skal skærme dem mod coronaen. Vi skal ikke lukke mere ned end højst nødvendigt, og vi skal bedst muligt understøtte det øvrige samfundsliv, men vores kerneopgave som kommune her og nu er, at sygdommen ikke rammer dem, der er mest udsat”, siger Holger Schou Rasmussen.

“Det er vi lykkedes med. Ca. 10 medarbejdere i vores sektor for Ældre og Sundhed har haft COVID-19. Én medarbejder på et plejecenter og ni medarbejdere i hjemmeplejen, men vi har undgået at smitten har bredt sig til borgere, som modtager hjemmepleje, eller som er på plejecentre eller i botilbud. Det kan selvfølgelig skyldes flere årsager, men det er i hvert fald et stort skulderklap til det personale, som er i forreste linje, og som tager hygiejne og sygdommen præcis så alvorlig, som den skal tages.”

Lolland Kommune er kommet godt igennem de to første måneder og er dermed godt rustet til den næste fase, hvor dele af kommunen, ligesom andre dele af samfundet, så småt er begyndt at åbne igen.

Det gælder bl.a. dagtilbud og skoler indtil 5. klasse, der begyndte i uge 16, inden for Park og Vej og også på andre områder, hvor paletten af nødvendige opgaver, der skal løses, er blevet udvidet. Den generelle erfaring er, at hvor det kan være svært at drosle et samfund ned, så er opgaven ikke mindre, når der skal lukkes op igen. Det gælder f.eks. på skoleområdet, men ved godt samarbejde og stor fleksibilitet fra forældre og medarbejderes side er det indtil nu gået rigtig godt.

Som samfundet begynder at tage små skridt hen imod en genåbning, er det forventningen, at der vil komme et større smittetryk. Det gælder også i Lolland Kommune, hvor de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at andelen af COVID-19 smittede i kommunen er steget. Det kan skabe utryghed, men det giver tallene i sig selv ikke grund til. Stigningen er beskeden i antallet af smittede, og det er helt forventeligt, at med en langsom åbning og en drastisk udvidelse af testning vil antallet af smittede stige. Konkret viser de aktuelle tal, at der er 66-82 konstateret smittede i Lolland Kommune og kun en enkelt med COVID-19 er indlagt på sygehus.

Udviklingen fra inddæmning og nedlukning af samfundet og til langsom kontrolleret genåbning er bl.a. af sundhedsminister, fagpersoner og medier betegnet som ‘hammeren og dansen’:

Hvor vi herhjemme hidtil har hamret smitten ned gennem nedlukning, bevæger vi os nu ind i den fase, hvor vi skal danse os igennem den. Samfundet skal genåbnes langsomt og kontrolleret med et skarpt øje for den berømte grønne kurve, og med et skarpt øje for, at de svageste borgere stadig beskyttes. For COVID-19 er stadig lige så farlig en sygdom nu under dansen, som da den fik hammeren.

Derfor understreger Holger Schou Rasmussen også, at de små skridt hen imod den normalisering, som alle ser frem til, fra kommunens side vil ske uden, at der gås på kompromis med ansvaret for de ældre og udsatte borgere. Af samme grund er borgmesterens budskab ned igennem kommunens organisation også, at ansatte kun skal møde ind i det omfang, det er nødvendigt for at løse vigtige opgaver, som ikke kan løses hjemmefra.

“Det er rigtig positivt at opleve, at mange af vores medarbejdere gerne vil tilbage på deres arbejdspladser. Men selvom der er lys for enden af tunnelen, er vi desværre langt fra ude på den anden side endnu. Derfor arbejder kommunens ansatte så vidt muligt stadig hjemmefra, derfor lægger Lolland Kommune sig lige så tæt op ad myndighedernes anbefalinger i dag, som vi gjorde i går. Og derfor er min helt klare anbefaling til alle – også uden for kommunens mure – at man skal gøre det samme.”

“Bliv ved med at følge anvisninger og påbud. For nogle kan det måske begynde at virke trivielt og unødvendigt, for ‘det blev jo ikke så slemt’. Men det er langt fra ovre, vi kan stadig blive hårdt ramt, og vi har stadig ældre og udsatte medborgere, som vi skal skærme. Vi skal blive ved med at passe på os selv og hinanden. Vi svingede hammeren mod epidemien sammen, og nu skal vi danse sammen”, siger Holger Schou Rasmussen.

Følg med nationalt og lokalt

Følg de nationale anvisninger og påbud om Coronavirus på de nationale myndigheders fælles informationsside: www.coronasmitte.dk og hold dig orienteret om lokale forhold på www.lolland.dk/corona.

Kontakt:

Borgmester Holger Schou Rasmussen tlf.: 23 24 91 80

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/covid-19-kontrol-over-situationen-ved-indgangen-til-naeste-fase?releaseId=13592251

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu