ANNONCE

PRM / COVID-19: Vi har alle et ansvar for at en genåbning af samfundet lykkes

4. maj 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Syv uger inde i neddroslingen af det offentlige Danmark er aktuel status i Lolland Kommune fortsat er kontrol over situationen, og at der kan skimtes lys for enden af tunnelen. Lys forstået som at vi nu også er begyndt at åbne samfundet op igen. Også selvom en genåbning ikke betyder, at vi lægger epidemien bag os, men at vi alle fortsat er nødt til at tage ansvar.

Pressemeddelelse fra Lolland Kommune

Vi har alle et ansvar for at genåbningen lykkes

De første små skridt i retning af en genåbning af samfundet er også taget i Lolland Kommune:

Børn til og med 5. klasse er startet i skole og dagtilbud og hos Park og Vej, Service og Bygninger, Social og Arbejdsmarked, Børn og Unge m.fl. er viften af opgaver, der ikke kan vente, som tiden går, også udvidet. Aktuelt kigger kommunen også frem mod de næste skridt i genåbningen af samfundet, fortæller borgmester Holger Schou Rasmussen:

“Jeg håber på, at vi de kommende uger og måneder kan se en langsom tilbagevenden til hverdagen. Men det vil være en tilbagevenden, som selvfølgelig vil ske under hensyn til de restriktioner, som COVID-19 fortsat vil sætte. Vores tilbagevenden til hverdagen vil være til en ny hverdag, og det kan kun ske, hvis vi alle bliver ved med at tænke os om og tage ansvar”, siger Holger Schou Rasmussen:

“Vi skal blive ved med at holde den gode hygiejne og holde afstand, og vi skal være lige så gode til det nu, som vi var i starten af epidemien. Her oplever jeg desværre, at vi begynder at tage for let på sygdommen. Vi begynder at stimle sammen igen, vi skal lige grille med vennerne, og vi går for tæt på hinanden i det offentlige rum. Jeg forstår det på sin vis godt, for det kan være svært at blive ved med at holde fast i de rigtige vaner. Det er i sig selv hårdt arbejde, og samtidig snakker vi så meget om genåbning af samfundet, at vi helt glemmer, at vi slet ikke er der endnu.”

“Derfor skal min klare opfordring også være, at vi alle lige hanker op i os selv og bliver ved med at holde afstand og en høj hygiejne. Vi har alle et personligt ansvar for at holde COVID-19 under kontrol. Både så vi passer på os selv og hinanden, og for at en genåbning ikke kun skal blive ved snakken”, siger Holger Schou Rasmussen.

Tilbagevenden til en ny hverdag

Som et eksempel på, at COVID-19 sætter restriktioner for en ny hverdag, nævner Holger Schou Rasmussen genåbningen af skoler og dagtilbud. Hverdagen her er i dag ikke som før epidemien, og der stilles nye krav til sundhed, hygiejne, og måden vi omgås hinanden på.

Konkret betyder det f.eks., at der er øget krav til rengøring, afstand mellem eleverne og nye undervisningsformer. Alt sammen krav, som igen øger behovet for personale. Aktuelt er personalesituationen fornuftig, men det kan ændre sig, hvis der f.eks. åbnes op for, at de større elever også skal i skole igen. Derfor har Lolland Kommune i ugens løb også oprettet en COVID-19-jobbank, som et beredskab for skoler og dagtilbud.

“Lige nu er vi godt dækket ind med personale, og for at det skal vare ved, har vi oprettet en jobbank, som man kan tilmelde sig på lolland.dk. Den henvender sig til alle, som vil gøre en forskel, hvis det brænder på. Alle som vil hjælpe med til, at vi kommer så sikkert igennem corona-krisen som muligt, og som vil være med til at sikre, at børnene får så normal en hverdag som muligt. Jeg håber, at rigtig mange benytter sig af muligheden. Vores børn kan få brug for ledige hænder”, siger Holger Schou Rasmussen.

Hovedfokus på forsat beskyttelse af ældre og udsatte

Den voksende opmærksomhed på genåbningen af samfundet betyder ikke, at Lolland Kommune går på kompromis i forhold at skærme de ældre og udsatte mod COVID-19. Det er et arbejde, som fortsat er – og fortsat vil være – kommunens hovedprioritet, og antallet af smittede inden for kommunens sundheds- og ældresektor holder sig også på et stabilt lavt niveau. 14 medarbejdere på området har i perioden fået konstateret COVID-19, men takket være et stærkt fokus på hygiejne, er der fortsat ingen smittede borgere på plejecentre eller i botilbud.

“At beskytte de ældre og udsatte er hovedfokus i Lolland Kommunes beredskab, og det arbejde er vi heldigvis lykkedes med indtil nu. Det vil fortsætte, også under en fortsat kontrolleret genåbning af samfundet”, understreger Holger Schou Rasmussen afslutningsvis.

COVID-19 jobbank for skoler og dagtilbud

COVID-19-jobbanken skal udgøre et beredskab for skoler og dagtilbud. På nuværende tidspunkt er Lolland Kommune godt dækket ind, men situationen kan måske ændre sig, hvis der bliver behov for yderligere personale. Læs mere om jobbanken på lolland.dk.

Følg med nationalt og lokalt

Følg de nationale anvisninger og påbud om Coronavirus på de nationale myndigheders fælles informationsside: www.coronasmitte.dk og hold dig orienteret om lokale forhold på www.lolland.dk/corona.

Hold den gode hygiejne

En forudsætning for genåbning af samfundet er, at vi opretholder den gode hygiejne. Her kan det i det offentlige rum iagttages, at vi slækker på opmærksomheden, og at vi ikke passer på os selv og hinanden i samme grad som hidtil.

Men selvom ugerne er gået, og selvom vi taler om genåbning af samfundet, så er Lolland Kommune stadig i en pandemi-situation. Blev derfor ved med at tage ansvar for dig selv, dine nærmeste og dine omgivel-ser.

Konkret opfordrer Ældre og Sundhed i Lolland Kommune til:

Hånddesinfektion

Husk korrekt håndhygiejne, specielt 30 sekunders hånddesinfektion med sprit inden man går ind i en butik. Hænderne skal være fugtige i hele 30 sekunder.

Håndvask i eget hjem

Skyl først med vand, indgnid hænderne i sæbe i 15 sekunder. Skyld grundigt med lunkent vand, tør hænderne grundigt.

Husk en god håndcreme nogle gange dagligt.

Afstand

Hold to meters afstand alle steder i det offentlige rum og i butikker.

Handsker

Undlad gerne handsker i det offentlige rum og i butikker, da det giver en falsk tryghed – hånddesinfektion er tilstrækkeligt.

Vær også opmærksom på, at handsker også bærer virus og bakterier videre, når de ikke bruges med omtanke.

Mundbind

Raske behøver ikke anvende mundbind.

Kronisk syge der anvender mundbind: Vær omhyggelig med at desinficere hænderne, før og efter, at du rører ved mundbindet og opbevar det, så det ikke kommer i kontakt med andet i dit hjem.

Særlig opmærksomhed ved rengøring i eget hjem og i butikker

Rengøring med minimum vand og sæbe.

Hjemme

Rengør alle kontaktpunkter, greb og flader. Det f.eks. håndtag også på køleskabe, låger, kogekander, termokander, bordplader og overflader, mobiltelefoner, tastaturer, iPad, fjernbetjening, stikkontakter, olieflasken til madlavning, vaskemaskinens kontakter osv.

Listen er lang – det er i princippet alt det, I alle i hjemmet rører ved.

Butikker

Særlig opmærksomhed på at der hele tiden er sprit ved indgangen til butikken (helst over 80 %) i beholderen ved indgangen, samt information om afspritning i 30 sekunder.

Kontaktpunkter rengøres flere gange dagligt ved dankortterminalen, greb på vogne og kurve, låger til frys og køl, kontakten på flaskeautomaten osv.

Undgå tag-selv bagerbrød o.l.

Kontakt:

Borgmester Holger Schou Rasmussen tlf.: 23 24 91 80

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/covid-19-vi-har-alle-et-ansvar-for-at-en-genabning-af-samfundet-lykkes?releaseId=13592695

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu