PRM / Danmark på Vippen: Lars Løkke må kalde Jarlov til orden

2. juli 2018 13:43 | Af: Ritzau Info
 

Rasmus Jarlov (K) har proklameret et stop for flytning af flere statslige arbejdspladser. “Det taler direkte imod regeringsgrundlaget, når regeringens mål om bedre balance langt fra er indfriet,” siger Kim Ruberg, formand i Danmark på Vippen, og opfordrer statsminister Lars Løkke Rasmussen til at kalde sin erhvervsminister til orden.

Pressemeddelelse fra Danmark på Vippen

“Hvis man havde troet, at en erhvervsminister umuligt kunne blive mere hovedstadsfokuseret end Brian Mikkelsen med hans hovedstadskommission og bashing-kampagne, kan man godt tro om igen,” siger Kim Ruberg om udmeldingen fra den nyudklækkede erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), der i dag på finans.dk proklamerer, at “han ikke kan se potentialet for yderligere store udflytninger.”

I strid med regeringsgrundlaget

“Det overrasker ikke, at en uerfaren konservativ minister, som er valgt i Københavns Storkreds, er helt klar over, hvor hans vælgere bor. Men det er absurd, at han som minister så åbent og direkte går imod selve grundlaget for den regering, han nu sidder i,” siger Kim Ruberg, formand i Danmark på Vippen.

I regeringsgrundlaget fra 2016 står der, at statens arbejdspladser skal være fordelt i hele landet, og at en decentral placering vil være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område. Dette er grundlaget for de to flytterunder af statslige arbejdspladser og for beslutningen om, at alle nye statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal placeres uden for hovedstadsområdet.

“Statsministeren må kalde sin uerfarne erhvervsminister til orden. Der er noget helt galt, når en ny minister på en af sine første arbejdsdage åbenlyst går i krig med regeringsgrundlaget og dermed statsministerens autoritet og danskernes tillid til regeringens politik og hensigter,” fastslår Kim Ruberg.

Målet om balance er ikke nået

Selv om regeringen efter de to flytterunder vil have flyttet små 8.000 statslige arbejdspladser, så rykker det ikke meget på det store billede, når det totale antal statslige arbejdspladser ligger på omkring 195.000. Omkring 30 pct. af de statslige arbejdspladser er placeret i Landsdelen Byen København, hvor kun 13,3 pct. af befolkningen bor. Københavns kommune har 86 statslige arbejdspladser pr. 1000 indbyggere. Til sammenligning har landsdelene Østjylland 28, Fyn 27 og Vest- og Sydsjælland 21 statslige arbejdspladser pr. 1000 indbyggere.

Og ikke nok med at København ifølge Kim Ruberg forholdsmæssigt har alt for mange statslige arbejdspladser, så har byen også de absolut mest vellønnede. Overrepræsentation af statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet overfører reelt direkte omkring 30 milliarder kroner om året i statsskattepenge fra resten af Danmark til hovedstadsområdet foruden et meget større milliardbeløb fra indirekte effekter.

“Velstanden i hovedstaden er reelt betalt af resten af Danmark, og de store pengeoverførsler til hovedstadsområdet skader udviklingsmulighederne i de dele af Danmark, der producerer vore værdier og står for den overskudsgivende eksport,” siger Kim Ruberg og fortsætter: “Der er derfor langt fra tale om at den ‘decentrale placering’, regeringsgrundlaget slår til lyd for, er opnået. Det er politisk og demokratisk bekymrende, når en nytiltrådt minister på egen hånd forkaster en vigtig del af det regeringsgrundlag, tre-partiregeringen har fremlagt for danskerne,” siger han.

Også kvalificeret arbejdskraft uden for hovedstadsområdet

“Det skal også være fagligt forsvarligt,” er Rasmus Jarlovs argumentation for at de nuværende statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet skal forblive, hvor de er.

“Det er klart, at der vil være en periode, hvor rekruttering og oplæring vil påvirke produktiviteten, men en række undersøgelser har allerede dokumenteret, at selvfølgelig er arbejdskraften mindst lige så kvalificeret uden for hovedstadsområdet. Man skal huske, at flytningen af statslige arbejdspladser jo er en langsigtet investering, som på længere sigt sparer penge i den udflyttede institution og gavner udviklingen i det lokale Danmark og hermed giver afkast til hele Danmark,” siger Kim Ruberg og fremhæver også René Christensens (DF) kommentar til Jarlovs udmelding:

“Det koster 43.000 kr. at oprette en ny SKAT-arbejdsplads i hovedstaden, mens det koster 20.000 at oprette den samme plads i provinsen,” siger René Christensen til TV 2 News, og han tilføjer, at det allerede er bevist, at den kvalificerede arbejdskraft er rigeligt til stede uden for hovedstadsområdet.

Og det er ikke kun Dansk Folkeparti, der har erkendt og reageret på disse fakta. Også Socialdemokratiet, Venstre, Det Radikale Venstre og SF har er enige i, at en bedre geografisk balance af statslige arbejdspladser vil styrke Danmark både økonomisk og demokratisk.

“Rasmus Jarlov og en række andre hovedstadsbaserede konservative er isolerede i den her sag. Det er på tide, at de forholder sig til fakta og til hele Danmark og ikke blot ser Danmark fra Hellerup og Gentofte,” fastslår Kim Ruberg.

Kontakt:

Kim Ruberg
Formand, Danmark på Vippen
Mail: kim@ruberg.dk
Tlf.: 40 300 500

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmark-pa-vippen-lars-lokke-ma-kalde-jarlov-til-orden?releaseId=13159840

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu