PRM / Danmarks Grønne Investeringsfond runder 1 milliard i udlån til grøn omstilling

16. oktober 2018 07:36 | Af: Ritzau Info
 

Danmarks Grønne Investeringsfond har rundet 1 mia. kr. i udlån. De danske virksomheder har for alvor fået øjnene op for, at grøn omstilling er rigtig god forretning, og finansieringsbehovet er derfor massivt og stigende, lyder det fra formand Jørgen Tang-Jensen.

Pressemeddelelse fra Danmarks Grønne Investeringsfond

Udlån til 42 virksomheder for mere end én mia. kr. er det blevet til, siden Danmarks Grønne investeringsfond så dagens lys i 2015, og efterspørgslen på fondens finansiering er stigende. Fonden blev etableret for at finansiere virksomheder og projekter, der fremmer den grønne omstilling af samfundet og samtidig er god kommerciel forretning.

“Danmarks Grønne Investeringsfond kan forhåbentligt sætte fart på omstillingen til et grønnere samfund ved at hjælpe de virksomheder, som gerne vil, men som mangler finansiering. Det vil der være både penge, arbejdspladser og miljøfordele i,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Foruden den finansiering Danmarks Grønne Investeringsfond er kommet med, har de 42 virksomheder tiltrukket yderligere kapital, så de samlet har kunnet investere i grøn omstilling for næsten 4 mia. kr.

“Vores rolle er at bygge bro mellem den kapital, virksomhederne selv har, og den finansiering det private marked tilbyder at komme med. Når enderne ikke sammen, bliver de grønne projekter ikke til noget, uanset hvor fornuftig økonomien måtte se ud. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi nu har rundet en milliard kr. i udlån, og at det har banet vej for massive private investeringer i grøn omstilling,” siger Jørgen Tang-Jensen, formand i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Danmarks Grønne Investeringsfond har finansieret en bred vifte af projekter over hele landet bl.a. inden for vedvarende energi, energibesparelser og bæredygtig anvendelse af ressourcer – fra biogas til proteinproduktion og fremstilling af brint til lagring af energi. Fælles for alle projekter er, at de både fremmer den grønne omstilling og har en sund økonomi.

“Vi finansierer kun grønne projekter med et kommercielt sigte, men det er samtidig projekter, som rummer en risiko i forhold til forretningsmodel, marked eller teknologi, som de private banker og investorer ikke selv ønsker at løfte. Den risiko er vi sat i verden for at tage for at fremme den grønne omstilling, og det har indtil videre vist sig at være fornuftig forretning både for virksomhederne og frem for alt for samfundet,” siger Jørgen Tang-Jensen.

Fondens udlån har nu rundet én mia. kr., og efterspørgslen stiger. Der er konkrete projekter i pipeline for yderligere 200 mio. kr. alene i indeværende år.

Forretning i at udvikle bioøkonomi

En af de virksomheder, som har fået lån af Danmarks Grønne Investeringsfond er Blå Biomasse A/S. De producerer muslinger i Limfjorden, og i stedet for at destruere de små muslinger, som de ikke kan sælge som konsumprodukt på fiskeauktionen, producerer de muslingemel ud af dem. På den måde bliver restproduktet til protein til dyrefoder.

“Vores ambition er at bidrage til at udvikle bioøkonomien omkring biomasse fra havet. Det giver kun god mening at udnytte hele høsten af muslinger. I stedet for måske at brænde spildproduktet af til elektricitet og varme, kan vi ligeså godt opgradere det som et højværdiprodukt. Nemlig protein til foder,” siger Klaus Astrup Nielsen, der er bestyrelsesformand for Blå Biomasse.

Hedeselskabet, der står bag virksomheden, startede egentlig forsøg med muslingeopdræt, fordi det hjælper med at rense fjordene for næringsstoffer og fosfor. Muslingeopdræt er en naturlig måde at reducere overskuddet af næringsstoffer i Limfjorden på. Men med flere års udviklingsprojekter i ryggen har de kastet sig ud i at udvikle bioøkonomien omkring havets biomasse også.

Med finansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond vil Blå Biomasse udbygge deres anlæg i Limfjorden, så de kan skalere produktionen.

Fakta om Danmarks Grønne Investeringsfond

  • Danmarks Grønne Investeringsfond yder lån til projekter, som er kommercielle, skalerbare og har en dokumenterbar grøn effekt på samfundet. Det er projekter, som ellers ikke ville blive igangsat, eller som kan fremrykkes væsentligt takket være finansieringen.
  • Fonden er en selvstændig lånefond, ejet af den danske stat, og blev etableret som del af aftalen “Et grønnere Danmark” i 2014.
  • Fra 2015 frem til september 2018 har 42 virksomheder fået lån for mere end 1 mia. kr.
  • For at få et lån hos Danmarks Grønne investeringsfond skal virksomhederne kunne dokumentere, at deres projekter har en grøn effekt. Det aktuelle udlån på 1 mia. kroner har muliggjort CO2-besparelser på godt 425.000 tons CO2 om året.

Kontakt:

Linea Søgaard-Lidell
Senior kommunikationsrådgiver
lsl@gronfond.dk / 2213 5855

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmarks-gronne-investeringsfond-runder-1-milliard-i-udlan-til-gron-omstilling?releaseId=13561512

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu