ANNONCE

PRM / Dansk Energi og Dansk Erhverv: Lad erhvervslivet betale den reelle elafgift og frigiv 1,5 mia. kr. – uden at staten miste en krone

25. marts 2020 12:15 | Af: Ritzau Info
 

72 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer har sendt ansatte hjem som følge af corona-krisen. Der er allerede taget politiske skridt til at hjælpe dansk erhvervsliv økonomisk, men der er stadig lavthængende frugter at plukke.

Pressemeddelelse fra Dansk Energi

Dansk Energi og Dansk Erhverv foreslår at lade erhvervslivet betale den rigtige elafgift direkte fremfor det aktuelle system, hvor man betaler for meget og dernæst modtager godtgørelse

I dag betaler virksomhederne den fulde elafgift og skal så anmode Skattestyrelsen om godtgørelse for forskellen mellem den almindelige elafgift (89,2 øre/kWh) og henholdsvis procesafgiften (0,4 øre/kWh) og el til varmeafgiften (21 øre/kWh) afhængig af formål for elforbrug.

Det koster unødigt administration for virksomheder. Hvad værre er, så betyder ordningen, at elkunderne i erhvervslivet får et likviditetstab i 1-3 måneder. Det gennemsnitlige månedlige godtgørelsesbeløb udgør ca. 1,5 mia. kr. Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn siger om forslaget:

– Den aktuelle situation er alvorlig, og kræver alle mand på dæk – herunder al tilgængelig likviditet – for at holde virksomhederne oven vande og undgå konkurser og tabte arbejdspladser som følge af corona-krisen. Dertil kommer, at direkte betaling også vil indebære en administrativ lettelse for særligt små og mellemstore virksomheder. Det er bestemt også værd at tage med i en svær tid for virksomhederne.

Som erstatning for den nuværende ordning bør indføres en direkte betalingsmodel, der frigiver likviditet nu og her.

Afdelingschef i Dansk Energi Kamilla Thingvad peger på, at den nuværende ordning indebærer en risiko for elhandlerne, der gør det svært for dem at give elkunderne kredit:

– I Danmark pålægges afgifterne den energiregning, som elhandlerne sender til kunderne. Elhandleren skal betale virksomhedernes elafgifter videre til Skattestyrelsen, uanset om elkunden har betalt eller ej. Vi står derfor nu i en situation, hvor ikke bare vores produktions-, handels- og servicevirksomheder er pressede, men hvor vi risikerer, at en række elhandelsvirksomheder også udfordres yderligere, fordi de hæfter for afgiften uanset hvad. Et system, hvor kunderne betaler den reelle afgift i første omgang, vil ikke blot skabe likviditet hos vores kunder, det vil fjerne en stor risiko for elhandlerne og dermed bedre deres muligheder for at give kredit til de kunder, der midlertidigt har svært ved at betale regningerne.

Virksomhederne og Skattestyrelsen er pt. de eneste, der kan skelne elforbruget for rumvarme og proces. Det følger derfor af forslaget om at suspendere godtgørelsesmodellen, at afgiften for rumvarme nedsættes til niveauet for procesenergi for at sikre en nem overgang i en vanskelig situation, hvor hastigheden af tiltagene er af stor betydning.

Forslaget vil ikke omfatte de ca. 500 største elforbrugere i Danmark, fordi de allerede i dag er forbrugsafregnede og dermed ikke har udestående likviditet hos Skattestyrelsen.

Kontakt:

Inger Schroll-Fleischer
Presserådgiver, Dansk Energi
Tlf: 22 65 09 19

Jacob Ravn
Skattepolitisk chef, Dansk Erhverv
Tlf: 29494444

Kamilla Thingvad,
Afdelingschef, Dansk Energi
Tlf. 22750439

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-energi-og-dansk-erhverv-lad-erhvervslivet-betale-den-reelle-elafgift-og-frigiv-15-mia-kr-uden-at-staten-miste-en-krone?releaseId=13590625

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu