ANNONCE

PRM / Dansk Energi: Rapport fra Klimaråd kalder på politisk klimastrategi

9. marts 2020 10:21 | Af: Ritzau Info
 

Ny rapport fra Klimarådet viser vejen for 70 procent reduktion af CO2 i 2030. Den kan sammen med de kommende anbefalinger fra regeringens klimapartnerskaber lægge en klar kurs for Danmarks klimapolitik, lyder det fra Dansk Energi.

Pressemeddelelse fra Dansk Energi

Klimarådet er kommet med deres strategiske bud på ruten Danmark skal følge for at nå det politiske mål om en 70 procents CO2-reduktion i 2030. Her anbefaler Klimarådet blandt andet, at de fossile brændsler skal ud af energisektoren inden 2030.

– Handler vi i tide er det er muligt at levere el og varme til det danske samfund uden brug af kul og gas og dermed skabe forudsætningen for, at alle kan mindske deres CO2-udledninger ved at elektrificere. Der skal sættes strøm til bilen i carporten, lastbiler, busser, færger – og ultimativt fly. Det kommer til at kræve mere vedvarende energi – primært vindmøller og solceller – og et elnet, der er udbygget til at kunne levere den el, der skal tage over, når de fossile brændsler smides på porten, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

I øjeblikket er regeringens 13 klimapartnerskaber ved at lægge sidste hånd på deres rapporter, som vil blive overrakt til regeringen 16. marts. Med Klimarådets rapport og anbefalingerne fra klimapartnerskaberne vil der være tegnet et detaljeret klimakort for klimarejsen 2030.

– Nu glæder vi os til at se, hvilken politisk strategi der lægges i forlængelse af rapporterne. Man kan diskutere de enkelte brikker, deres størrelse, og hvor hurtigt de skal implementeres. Men de skal alle på bordet. I Dansk Energi kan vi følge Klimarådets strategiske billede af, hvilke teknologiske forandringer der er krævet for at komme i mål med de 70 procent i 2030. Når partnerskaberne har afleveret deres rapporter er tiden inde til handling, siger Lars Aagaard.

CO2 fangst og lagring som nyt indsatsområde
I sin rapport har Klimarådet stor fokus fangst og lagring af CO2. Dansk Energi er enig i, at de brikker er vigtige i en kommende klimahandlingsplan, hvis klimaspillet skal vindes.

– Jeg er glad for, at Klimarådet anbefaler CO2-fangst og -lagring som nyt indsatsområde i dansk klimapolitik, siger Lars Aagaard og uddyber:

– De peger på at det kan etableres på anlæg der brænder bæredygtigbiomasse og det kan være en blandt flere metoder til at opnå negative emissioner. Det er sådan set fint nok men forudsætter jo der er vedtaget bæredygtighedskriterier og investorerne tror på den langsigtede politiske opbakning. I tillæg hertil bør vi i Danmark også forfølge en mere offensiv industriel satsning på udvikling af nye brændsler baseret på brint. CCS skal spille en rolle men det kommer aldrig globalt til at erstatte behovet for CO2 venlige brændsler i lastbiler, skibe og fly.

CO2-afgifter som trylleformularen
Dansk Energi er dog forbeholden overfor Klimarådets ekstreme brug af CO2-afgifter for at nå de 70 procent.

– Det siger sig selv, at når man pålægger vores erhvervsliv CO2-afgifter, som udenlandske virksomheder undgår, er det ikke bare ødelæggende for vores kunders konkurrenceevne – det er også potentielt skidt for klimaet. Varerne vil stadig blive efterspurgt, de vil blive produceret – men ikke i Danmark, hvor det gøres på en langt mere klimavenlig måde sammenlignet med andre lande, siger Lars Aagaard og fortsætter:

– Hvis 70 procent målet alene er brolagt med nye afgifter, der rammer vores internationalt konkurrenceudsatte erhvervsliv, ligesom den sociale balance skal være fair, er vi bange for effekten for energikunderne, og at vi mister den langsigtede opbakning. Til gengæld er vi glade for Klimarådets betoning af, at afgifterne på el til varme skal ned, siger Lars Aagaard.

Kontakt:

Pressechef Birgitte Hougaard tlf.: 35 30 04 78 email: bho@danskenergi.dk

Administrerende direktør Lars Aagaard tlf.: 22 75 04 50 email: laa@danskenergi.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-energi-rapport-fra-klimarad-kalder-pa-politisk-klimastrategi?releaseId=13589650

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu