ANNONCE

PRM / Dansk innovation i international klasse vækker opmærksomhed

9. oktober 2020 13:49 | Af: Ritzau Info
 

Banedanmark og Landinspektørfirmaet LE34 A/S har vakt international opmærksomhed for innovative opmålingsteknologier. Sammen med instrumentproducenten Trimble (NASDAQ:TRMB) har de gennemført Europas første Lidar-scanninger af jernbanen med millimeter-nøjagtighed ved helt op til 80 kilometer i timen.

Pressemeddelelse fra LE34

Udvikling af nye teknologier går med lynets hast, men de er værdiløse, hvis resultatet ikke giver mening for kunderne. Derfor har der i udviklingen af Lidar – en laserteknologi til at opmåle og indsamle store mængder af punkter med høj præcision – været fokus på, hvordan man kunne opnå en nøjagtighed af opmålingsdata, der var tilstrækkelig høj til, at Banedanmark kan anvende opmålingsdata til planlægning af vedligeholdelsesopgaver og især projektering af nye baneanlæg. Teknologien er blevet tilpasset, så scanningsudstyret nu kan levere opmålingsdata med millimeter-nøjagtighed, når der køres med op til 80 kilometer i timen på en banevogn.

– Det afgørende i denne innovationsrejse med udvikling og tilpasning af Lidar-teknologien er den tillid og engagement, som alle involverede har lagt for dagen. Det skaber en stor synergieffekt, når både producenten af udstyret, kunden og rådgiveren indgår i en fælles udvikling, fortæller Anders Møller Nygaard, der er forretningschef for teknisk måling i LE34 og en af de bærende kræfter i udviklingen af Lidar-teknologien.

Fordelen ved Lidar-scanning frem for opmåling på traditionel vis med totalstation, som kan tage flere dage, er tempoet. Med Lidar tager det kun de få minutter, det tager at køre strækningen med trolje.

Banedanmark blåstempler metoden

Det hele begyndte i marts 2018, hvor LE34 som de første i Europa gennemførte Lidar-scanning af banen på strækningen Langå-Aarhus med scanneren MX 9 fra den store instrumentproducent Trimble. Siden er fulgt flere strækninger, og efter hver scanning er data blevet behandlet og teknikken tilpasset. For eksempel er afstanden mellem scanneren og jernbanesporet blevet justeret for at optimere nøjagtigheden for sporgeometrien.

LE34’s Lidar-data er blevet kontrolleret og sammenlignet med data fra eksisterende opmålinger af samme strækning foretaget med totalstationer. Den grundige gennemgang dokumenterer, at nøjagtigheden af Lidar-data er på 3-4 millimeter, hvilket er utroligt præcist og har resulteret i, at metoden er blevet blåstemplet i forhold til Banedanmarks gældende tekniske normer for baneopmåling. Normen skal følges af alle, der leverer opmåling af Banedanmarks anlæg. Også skinnerne, der fører hen til Øresundbroen, er blevet Lidar-scannet.

– Resultatet af Lidar-scanning på trolje af vores jernbaneanlæg til Øresund og Mobile Mapping af vores vejanlæg er imponerende. Den høje nøjagtighed og fuldstændighed i 3D-punktskyen betyder, at vi forventer os stor nytte til projekteringen af forskellige vedligeholdelsesopgaver, forklarer Jesper Pelby, BIM-manager i Sund & Bælt A/S.

Resultater bliver bemærket internationalt

Lidar minder om Mobil Mapping™-teknologien, der bruges på vejnettet. Men forskellen – og udfordringen med banen – er, at sporet sætter sine begrænsninger for blandt andet de kontrolpunkter, man bruger for at knytte de nye målinger sammen med de eksisterende data for jernbanesporet. Samtidig er det specielt at presse teknologien til at levere absolutte koordinater bedre end 10 millimeter (xyz) i de endelige resultater for at imødekomme den gældende norm for landmåling på banen i Danmark. Men missionen, der så umulig ud, er lykkes for LE34 og Banedanmark. Og det er blevet bemærket uden for landets grænser – blandt andet i Geo Connexion International, der er et anerkendt tidsskrift for teknologier inden for geoinformation og i tidsskriftet The American Surveyor. Trimble har ligeledes udgivet artiklen “Breaking the centimeter barrier” om innovationen i deres guide Customer Experience.

Kontakt:

Anders Møller Nygaard
Landinspektør, LE34
(+45) 77 33 22 12
am@le34.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-innovation-i-international-klasse-vaekker-opmaerksomhed?releaseId=13601822

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu