PRM / Dansk økonomi i studenterhumør

29. juni 2018 09:53 | Af: Ritzau Info
 

Det går godt i dansk økonomi. BNP-væksten for 2017 er revideret et nøk op. Ledigheden er på det laveste niveau i ni år. Og bygge- og boliginvesteringerne holder sammen med privatforbruget opsvinget på sporet. Eneste sky for solen er, at eksporten udvikler sig overraskende negativt.

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

– Dansk økonomi har den samme ubekymrede grundstemning, som præger de tusindvis af nyudsprungne studenter i disse dage. Og langt hen ad vejen har dansk økonomi noget at have optimismen i. Det er et bredt funderet opsving med både privatforbrug og investeringer som vækstmotorer, og med både arbejdsmarked og boligmarked i topform, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Danmarks Statistiks reviderede nationalregnskab for 1. kvartal viser en sæsonkorrigeret vækst i kvartalet på 0,4 pct. Samtidig er BNP-væksten for 2017 justeret lidt opad fra 2,2 til 2,3 procent.

Opsvinget må ikke løbe tør for arbejdskraft
– Der er dog en enkelt sky for solen. Eksporten har foreløbig bevæget sig baglæns med 0,8 procent i 1. kvartal i år. Med tanke på, hvor godt det går i verdensøkonomien, som endnu ikke er ramt af handelskrig, er det paradoksalt, at vores eksport udvikler sig så negativt. Den gode nyhed er dog, at det næppe er en blivende tendens. Dertil er Danmarks konkurrenceevne for god, siger cheføkonomen.

En noget mere blivende udfordring er, at opsvinget i løbet af et par år risikerer at løbe tør for arbejdskraft.

– Allerede nu er rekruttering af kompetente medarbejdere den største udfordring i byggeriet og i flere andre både private og offentlige brancher. Og det er en udfordring, der er kommet for at blive. Så det nuværende solskinsvejr på arbejdsmarkedet burde rettelig bruges til at trimme reformdagsordenen, blandt andet ved at give efterløn og tilbagetrækning et nyt serviceeftersyn, siger Bo Sandberg.

Vækst i boliginvesteringerne på 12,3 procent i 1. kvartal
Set med byggebriller kan man glæde sig over, at investeringerne i boliger med en årsvækst på 12,3 procent i den grad bidrager positivt til den økonomiske vækst.

– Boligbyggeriet opfylder et reelt behov i markedet. Vi mangler fx både studieboliger og små familieboliger i hovedstaden. Ja faktisk kan man sige, at risikoen for en boligboble skal bygges væk, da stigende nybyggeri skaber bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, siger Bo Sandberg.

Kontakt:

Cheføkonom Bo Sandberg bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-okonomi-i-studenterhumor?releaseId=13147963

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu