PRM / Dansk og Svensk fiskeri vælger at suspendere bæredygtigt sildefiskeri

21. september 2018 09:05 | Af: Ritzau Info
 

Det danske og svenske fiskeri har valgt at selv suspendere deres MSC-certifikat på sild fra Skagerrak, Kattegat og Vestlige Østersø med effekt fra 21 september 2018.

Det er en frivillig beslutning fra det danske og svenske fiskeri at suspendere MSC certifikatet. Fiskeriet blev MSC certificeret i oktober 2016 og silden fra dette fiskeri kommer fra to sildebestande i henholdsvis Skagerrak, Kattegat og den Vestlige Østersø, men da bestandene er svære at skelne fra hinanden rammer suspenderingen begge bestande.

Pressemeddelelse fra Marine Stewardship Council

“Dette er trist, men MSC er baseret på, at alle fisk, der bærer MSC miljømærket, skal være fra en bæredygtig bestand. Når videnskabeligt bevis for dette ikke længere er tilgængeligt, trækkes certifikaterne tilbage, eller som i dette tilfælde gør fiskeriet det af sig selv”, siger Minna Epps, MSC Program Direktør Skandinavien og Østersøregionen.

Nye bestandsvurderinger Beslutningen følger efter at Det Internationale Havforskningsråd tidligere i sommers bekendtgjorde nye beregningsmodeller for bestandsstørrelse på silden i den vestlige Østersø. ICES har øget den minimale bestandsstørrelse der kræves for at bestanden kan betragtes som en sund bestand fra 90000 tons til 120000 tons. Som følge heraf er sildebestanden, som i øjeblikket ligger på omkring 105.000 tons, faldet under referenceværdien for en sund bestand. Samtidig har sildebestanden i den vestlige Østersø vedvarende vist en langsom yngel produktion.

Som følge af de nye beregningsmodeller er bestandenes størrelse nu under Blim og opfylder dermed ikke MSC’s bæredygtige fiskeristandard.

“Vi har sammen med vore kollegaer i Sverige valgt at selvsuspendere fiskeriet af sild i Skagerrak, Kattegat og vestlige Østersø, hvilket er frustrerende, fordi det ikke sker som følge af, at bestandens udvikling er negativ. Suspenderingen sker alene som konsekvens af, at ICES nu vurderer, at bestanden bør være på 120 000 tons for at kunne kaldes sund, en vurdering som i 2017 lød på 90 000 tons, men vi håber, at vi kan genåbne certificeringen på et senere tidspunkt” siger Claus Reedtz Sparrevohn, Biolog Danmarks Pelagiske Producent Organisation.

Det tyske fiskeri af sild fra den vestlige Østersø er også suspenderet med effekt fra d. 21. september.

Når et fiskeri opnår MSC-certificering, kontrolleres det årligt af uafhængige eksperter. Hvis fiskebestanden betragtes som værende for lav, kan certificeringen afbrydes af revisorerne eller af selve fiskeriet, som det er tilfældet for de danske og svenske fiskerier der fisker på denne bestand.

Der er mulighed for at genoprette certifikatet, hvis nye data viser, at bestandene er bæredygtige og opfylder MSCs Krav.Kontakt:

Majken Møller
Kommunikations- og marketingchef, Danmark
majken.moller@msc.org
+45 53 55 50 08

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-og-svensk-fiskeri-vaelger-at-suspendere-baeredygtigt-sildefiskeri?releaseId=13560946

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu