ANNONCE

PRM / Dansk robot-konsortium med livreddende robot er med i slutspurt til europæisk toppris

3. marts 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

Blue Ocean Robotics er sammen med datterselskabet UVD Robots og med Odense Universitetshospital nomineret til en prestigefyldt europæisk robotkåring. Den handler om, hvem i Europa, der er suverænt bedst til at forvandle forskning til forretning inden for robotindustrien. Vinderen, der kan kunsten at kombinere videnskab og vækst, modtager i denne uge euRobotics’ Technology Transfer Award for deres resultater. Det danske konsortium er nomineret for den mobile desinfektionsrobot UVD Robots, som adresserer den højaktuelle globale opgave med at forebygge infektioner og smitte af bakterier og virus.

Pressemeddelelse fra Grouleff Communications

Lige nu flyves danske desinfektionsrobotter fra UVD Robots i Odense med stor hast til de hårdest ramte områder af coronavirussen. Dermed hjælper denne opfindelse sundhedsmyndighederne med at dæmme op for smittespredning via mere effektiv desinfektion. Med ultraviolet lys kan UVD-robotterne ubemandet køre rundt og desinficere og dræbe virus og bakterier.

Denne opfindelse er født ud af et forbilledligt samarbejde mellem Odense Universitetshospital og Blue Ocean Robotics. Sammen satte de sig det mål at løse det problem, at alt for mange patienter får infektioner under en indlæggelse på et sygehus. Alene i Danmark er problemet så stort, at 50.000 patienter hvert år får en hospitalserhvervet infektion og mere end 1.000 patienter dør som direkte konsekvens heraf.

I regi af et udbud fra Sygehuspartnerskabet startede professor og overlæge Hans Jørn Kolmos et samarbejde med Claus Risager CEO i Blue Ocean Robotics og hans team om udvikling af robotten. Senere kom Per Juul Nielsen og hans team til, da samarbejdet gik fra udvikling over til kommercialisering. Per er CEO i UVD Robots, der er et datterselskab til Blue Ocean Robotics, specialiseret i at udbrede UVD-robotterne til hele verden. Ud over de kolossale sundhedsmæssige og samfundsmæssige gevinster er der også store penge i at bekæmpe hospitalsinfektioner effektivt. Alene i Danmark anslås infektionerne at koste 1 milliard kroner årligt, mens det i EU som helhed beløber sig til 52 milliarder kroner i omkostninger til behandling.

Parterne skabte en løsning, der kombinerer den nyeste teknologi inden for mobile robotter med et topmodul af ultraviolet lys. Løsningen blev testet på en afdeling, hvor høj hygiejne i den grad gør en forskel: Nemlig på OUHs afdeling for børn med smitsomme infektionssygdomme. Det blev undersøgt, hvor effektivt man kunne eliminere hyppigt forekommende bakterier på afdelingen, ligesom selve navigationen og brugervenligheden blev vurderet. UVD-robotten kan eliminere 99.999 % af alle bakterier inden for 10-15 minutter på en patientstue.

Ved at bruge robotten hver eneste gang der gøres rent kan den generelle forekomst af bakterier reduceres ganske kraftigt. De seneste tests fra et hospital i Taiwan viser, at UVD-robotten brugt på den rette måde kan få antallet bakterier reduceret med 77 % på intensivafdelinger og 83 % på operationsstuer. Med så stor en reduktion forventes en betydelig reduktion i antallet af patienter og medarbejdere, som bliver smittet, hvilket forventes at blive påvist ved efterfølgende tests og målinger.

Med et par omkringkørende UVD-robotter vil et almindeligt dansk hospital således kunne desinficere stuer, intensivafdelinger, operationsstuer, kontorer, indgangspartier og andre relevante arealer så effektivt, at hygiejnegevinsterne får robotterne til at tjene sig selv hjem på 2 til 7 måneder.

Om det bliver konsortiet fra Europas “robothovedstad” Odense, der løber af med sejren i konkurrencen om euRobotics’ Technology Transfer Award 2020, vil blive afgjort 4. marts på konferencen European Robotics Forum 2020 (ERF2020) i Málaga, hvor de nominerede konsortier hver især vil præsentere deres resultater med at få forskning bragt derud, hvor den gør en forskel både samfunds- og forretningsmæssigt.

euRobotics er en nonprofit organisation med base i Bruxelles. Dens mål er at sikre robotudvikling, der gavner både samfund og økonomi i Europa. De 250 medlemsorganisationer samarbejder med forsknings- og innovationsprogrammet SPARC, der har støttet robotudviklingen med et budget på 700 millioner euro fra 2014-2020. Lægger man de involverede private virksomheders investeringer oveni, lander det samlede budget på 2,8 milliarder euro. euRobotics arrangerer hvert år European Robotics Forum. I 2012 var Odense i øvrigt rammen om denne event, som Claus Risager dengang var vært for.

Om Blue Ocean Robotics: Prisbelønnet Robot Venture Factory
Blue Ocean Robotics udvikler, producerer og sælger professionelle servicerobotter primært inden for sundhed, hospitality, byggeri og landbrug. Porteføljen af robotter inkluderer bl.a. Beam Robots, en mobil telepresence-robot til kommunikation, social inklusion og CO2-klimaforbedringer; UVD Robots, en mobil robot til desinfektion af patientstuer; PTR Robots, en mobil robot til forflytning og genoptræning af patienter og andre. Virksomheden udvikler robotterne fra problem, idé og design over udvikling og kommercialisering frem til scale-up, og hvert robot brand etableres i eget datter-/ventureselskab. Dermed er Blue Ocean Robotics den første i verden af sin slags – en “Robot Venture Factory”. Blue Ocean Robotics har blandt andet vundet en af robot-branchens største internationale priser, IERA Award 2019.

Kontakt:

PR & Marketing Manager Merima Cikotic tlf.: +45 71 99 56 06 email: mc@blue-ocean-robotics.com

Overlæge, professor Hans Jørn Jepsen Kolmos email: Hans.Joern.Kolmos@rsyd.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-robot-konsortium-med-livreddende-robot-er-med-i-slutspurt-til-europaeisk-toppris?releaseId=13589162

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu