ANNONCE

PRM / Danskerne bager økologisk som aldrig før

20. oktober 2020 09:01 | Af: Ritzau Info
 

Under forårets corona-nedlukning steg salget af økologisk mel og interessen for hjemmebag markant. Tendensen fortsætter, og er du en af dem, som stadig bager, er du ikke den eneste.

Pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening

Sandsynligheden for, at der står en surdej i et dansk køleskab, er større end nogensinde før. Det samme er sandsynlighed for, at den er lavet af økologisk mel. For danskerne er blevet sande økologiske hjemmebagere, der kaster sig ud i bageprojekter, som før corona-nedlukningen, kunne virke uoverskuelige.

“Forbrugerne opretholder en stor del af de bagevaner, som de fik under nedlukningen,” siger Christian Bo Larsen, salgsansvarlig hos den økologiske mølle Skærtoft Mølle i Augustenborg.

“Det er især på fuldkornsprodukter som rug, vi har oplevet en stigning. Da danskerne blev sendt hjem, fik de tid og fandt ud af, at det at bage sit eget rugbrød ikke er så besværligt.”

De seneste tilbagemeldinger fra dagligvarehandlen viser, at salget af økologisk mel er steget hele 46 pct. i 1. halvår af 2020 sammenlignet med 1. halvår af 2019. Tallene viser også, at det økologiske mel står for mere end en tredjedel af salget. Også salget af økologiske brødblandinger er steget markant.

“Der er kommet en helt ny forbrugergruppe til, som begynder med brødblandinger og bliver skubbet videre til at bage fra bunden, ” forklarer Christian Bo Larsen.

Også hos Valsemøllen i Esbjerg oplever man, at bagelysten hos danskerne er intakt, selvom mange er tilbage på job igen.

“Danskerne er for alvor gået i køkkenerne og har skruet op for hjemmebag. Vi oplever en lille stigning i hele sortimentet, men særligt kan vi se, at brødblandingerne er populære, nok fordi de gør det nemt at fortsætte med at bage, selvom hverdagen er tilbage. Samtidig ser vi, at danskerne i stigende grad efterspørger økologi med dansk oprindelse og dermed kort vej fra jord til bord,” siger direktør Niels Brinch-Nielsen fra Valsemøllen.

Årsagen til den store stigning på økologisk mel skal dels findes i, at danskerne under corona-nedlukningen fik mere tid til at bage og dels i, at flere forbrugere har fået øjnene op for, at de sparer sig selv for rester af syntetiske pesticider, når de vælger økologisk. Ifølge en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet, er hvedemel nummer fire på listen over de fødevarer, som danskerne får flest pesticidrester fra.

“Ønsket om at undgå pesticidrester er den vigtigste årsag til, at danskerne vælger økologisk. De har taget forsigtighedsprincippet til sig frem for at satse på, at stofferne er ufarlige,” siger Helle Bossen, som er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

“Det store fokus på rene fødevarer går godt i tråd med at bage selv, så man ved, hvad maden indeholder. Corona-krisen har givet os tid til at komme godt i gang med at ændre vaner og dermed øge bevidstheden om de råvarer, vi anvender. Alt det ser ud til at fortsætte fremover.”

Kontakt:

Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder Økologisk Landsforening
Tlf. 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk

Helle Bossen, chefkonsulent Økologisk Landsforening
Tlf. 31 79 27 00 Mail: hb@okologi.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danskerne-bager-okologisk-som-aldrig-for?releaseId=13602581

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu