ANNONCE

PRM / De konservative tager sejren i Litauens parlamentsvalg

26. oktober 2020 16:58 | Af: Ritzau Info
 

De konservative Fædrelandsunionen-De Litauiske Kristendemokrater (TS-LKD) har vundet parlamentsvalget i Litauen og ser nu mod at danne en centrum-højre koalition med to liberale partier.

Pressemeddelelse fra DEO

Efter valgresultatet kom ind søndag aften, meddelte de konservative Fædrelandsunionen-De Litauiske Kristendemokrater (TS-LKD), at de indledte forhandlinger med to liberale partier – Den Liberale Bevægelse (LRLS) og Frihedspartiet (LP) – om at opbygge en centrum-højre regeringskoalition. Det betyder, at de tre partier sammen vil sætte sig på 74 ud af 141 pladser i Seimas, som er Litauens nationale parlament.

  • Fædrelandsunionen-Litauiske Kristendemokrater (TS-LKD) – 50 pladser
  • Bonde- og Miljøpartiet (LVŽS) – 32 pladser
  • Arbejderpartiet (DP) – 10 pladser
  • Socialdemokraterne (LSDP) – 13 pladser
  • Frihedspartiet (LP) – 11 pladser
  • Den Liberale Bevægelse (LRLS) – 13 pladser
  • Den Kristne Familie Alliance (LLRA-KŠS) – 3 pladser
  • Det Socialdemokratiske Arbejderparti (LSDDP) – 3 pladser

Stemmeprocenten var på 39,7 procent, da valgstederne lukkede søndag aften.

En fremtidig konservativ-liberal regering?

De tre formodede regeringspartier Fædrelandsunionen-De Litauiske Kristendemokrater, Den Liberale Bevægelse og Frihedspartiet er alle ledet af kvinder, og de sagde i en fælles erklæring søndag aften, at de var klar til at danne et kabinet ledet af Ingrida ŠimonytÄ?, som også klarede den til sidste runde i præsidentvalget i fjord.

Hvis Ingrida ŠimonytÄ? fra TS-LKD bliver premierminister vil hun ændre regeringens tilgang til coronavirus-pandemien. Hvorimod det i øjeblikket er sundhedsministeren Aurelijus Veryga, som leder regeringens coronvirusrespons, så foreslår ŠimonytÄ?, at denne opgave skal udarbejdes sammen med premierministeren. Men beslutninger om en mulig lockdown udtalte ŠimonytÄ? sig ikke om på valgaftenen.

ŠimonytÄ? sagde på valgaftenen også, at Frihedspartiets forsøg på at legalisere partnerskab mellem samme køn samt afkriminalisering af bløde stoffer ikke vil blive inkluderet i koalitionens regeringsprogram, da de konservative har andre holdninger på disse spørgsmål.

I dag mødes den litauiske Præsident Gitanas NausÄ?da med partilederne for at diskutere dannelsen af den nye regering. Under forfatningen udnævnes premierministeren af præsidenten med godkendelse fra Seimas. Præsidenten pålægger også premierministeren at danne regeringen og skal godkende sammensætningen af det nye kabinet. Det er derfor stadig uvist, hvem der skal tage over for den gamle regering, hvor Bonde- og Miljøpartiet har været regeringsparti de sidste fire år.

Portræt af et spændende valg

DEO og DEO’s internationale chef, Michael Birkkjær Lauritsen, har gennem ti år mødtes med næstformanden, Tomas Tomilinas, fra Bonde- og Miljøpartiet. Michael kan kontaktes via telefon eller mail for et portræt af udviklingen i Litauen.

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:

International chef Michael Birkkjær Lauritsen

61 71 27 74 eller michael@deo.dk

Kontakt:

Ansvarlig for DEO’s rejser i Europa Michael Birkkjær Lauritsen tlf.: +45 61 71 27 74 email: michael@deo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/de-konservative-tager-sejren-i-litauens-parlamentsvalg?releaseId=13603127

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu