ANNONCE

PRM / Der er hul i spanden med industriteknikere

20. april 2018 08:54 | Af: Ritzau Info
 

Fra 2011 til 2017 er mere end 3.000 flere industriteknikere gået på pension, end der i samme periode er blevet uddannet. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.

Pressemeddelelse fra Dansk Metal

Der er kul på i den danske industri. Produktiviteten er høj, indtjeningen er god, og industribeskæftigelsen er steget uafbrudt i seksten kvartaler i træk. Dansk Metal forventer, at udviklingen fortsætter. Men det kniber med at skaffe kvalificeret arbejdskraft inden for særlige faggrupper i industrien.

“Vi har simpelthen sovet i timen i alt for mange år, hvor vi ikke har sikret fremtidens arbejdsstyrke. Det betyder, at vi nu virkelig skal have turbo på uddannelsen af blandt andet industriteknikere, hvis virksomhedernes efterspørgsel skal tilfredsstilles. Vi skal have bedre fat i de unge og skabe flere praktikpladser men i høj grad også efter- og videreuddanne den allerede eksisterende arbejdsstyrke”, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

I perioden 2011 til 2017 forlod knap 4.800 industriteknikere arbejdsmarkedet ved at gå på pension eller efterløn. I samme periode blev godt 1.700 færdiguddannet. Heldigvis bliver gabet mellem industriteknikere, der forlader arbejdsmarkedet, og nyuddannede mindre. Sidste år gik 196 flere på pension, end der blev uddannet.

“Der har været – og der er fortsat – hul i spanden, hvor den kvalificerede arbejdskraft er sivet hurtigere ud, end vi har kunnet fylde op. Det hul er blevet mindre, men det skal lukkes helt. Heldigvis ser vi da også positive tegn på, at trepartsaftalen fra 2016 om flere praktikpladser begynder at bære frugt, så der er grund til optimisme”, siger Thomas Søby.

Det er ikke bare industriteknikere som de danske industrivirksomheder efterspørger. Også faggrupper som f.eks. smede er i høj kurs, og her har der i en årrække været en parallel udvikling med den, vi har set på industriteknikere. Her er kurven knækket, og de seneste to år har der været en nettotilgang på 419 smede til det danske arbejdsmarked.

“Vi arbejder med MetalJobservice, hvor lokalafdelinger matcher ledige medlemmer og virksomheder, der er på udkig efter kvalificeret arbejdskraft. Flere og flere afdelinger oplever, at de simpelthen ikke kan dække virksomhedernes efterspørgsel, fordi der efterhånden er så få arbejdsløse medlemmer. Derfor er det ikke bare statistisk snak, når vi har regnet manglen på faglærte ud. Det er rent faktisk et problem, som vores lokalafdelinger og ikke mindst virksomhederne mærker”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Arbejdsløsheden i Dansk Metals a-kasser var i marts måned 2,4 procent.

Læs hele analysen “Mangel på smede og industriteknikere truer opsvinget i den danske industri” her.

Yderligere info og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 3017884

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/der-er-hul-i-spanden-med-industriteknikere?releaseId=12691821

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu