PRM / Det Kongelige Teater digitaliserer 300 års dragthistorie

22. juni 2018 08:00 | Af: Ritzau Info
 

Det Kongelige Teaters kostumesamling er en af de største, ældste og bedst dokumenterede i verden. Nu kan den unikke og 300 år gamle samling tilgås på nettet i en digital dragtdatabase, der indeholder mere end 3000 dragtdele.

Pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater

Arbejdet med den digitale dragtdatabase startede for mere end 10 år siden. Udstyret med en blok, en blyant og en lyst til at udbrede Det Kongelige Teaters dragthistorie, tog Anne Sofie Bruun fra Det Kongelige Teaters kostumeafdeling det første spadestik til dragtdatabasen, der nu udfolder sig digitalt til glæde for alle med interesse for teatrets kostumer.

“Vi er glade for efter mange års arbejde at kunne lancere dragtdatabasen. I udgangspunktet er den tænkt som et redskab til medarbejderne på Det Kongelige Teater, men den er i lige så høj grad til folk udefra, der kan få et unikt indblik i vores helt fantastiske dragthistorie.” – Anne Sofie Bruun, kostumetekniker på Det Kongelige Teater.

I dragtdatabasen kan man finde både nyere designkreationer af Holger Blom og nogle af teatrets ældste dragter, hvortil der knytter sig sjove historier. Man kan blandt andet finde dragter, der blev doneret til teatret af hoffet med forbehold for, at hoffet måtte bruge dem til maskeradeballer. Der findes også dragter, som skuespillerne spankulerede rundt i på gader og stræder, dengang skuespillerne havde dragterne i egen varetægt. Dragterne kom heldigvis sikkert tilbage i arkivet, hvor de endnu opbevares.

Oplysningerne om hver enkel dragt kan findes i den digitale dragtdatabase og er sporet gennem numre, protokoller og indskrivninger i dragterne. Det har været et regulært detektivarbejde for Anne Sofie Bruun, der har systematiseret oplysningerne. Hun fortæller: “Databasen er blandt andet delt op efter dragttype, kunstart, årstal osv., så man kan finde præcis den dragt man leder efter, eller bare gå på opdagelse i samlingen.”

Dragtdatabasen kan bruges til at dykke ned i dansk materiel kulturhistorie og kigge nærmere på alle de detaljer og dekorationer, der pryder dragterne. Fagligt interesserede kan også få gavn af den unikke design- og tekstilhistorie og kigge nærmere på de teknikker, der er blevet brugt gennem tiden.

Gå på opdagelse i dragtdatabasen lige nu på: medie.kglteater.dk/dragtdatabase

Kontakt:

PR og presseansvarlig KGL+ Nathasja Lauritsen tlf.: +45 28 45 58 70 email: nlau@kglteater.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/det-kongelige-teater-digitaliserer-300-ars-dragthistorie?releaseId=13099243

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu