PRM / DMI laver ultra nøjagtig vejrmodel for Tasiilaq

15. november 2018 08:41 | Af: Ritzau Info
 

Varsling af voldsomt vejr i Grønland er yderst vigtigt på grund af det meget varierede terræn, som kan give ekstremt voldsomt vejr. Vindforholdene kan variere på meget korte afstande, og variationerne kan være svære at forudsige i forbindelse med varsling af voldsomt eller farligt vejr.

Pressemeddelelse fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Et af de meget udsatte steder er byen Tasiilaq. Tasiilaq ligger på den sydøstlige kyst af Grønland og er kendt for at få det, der kaldes en Piteraq. Piteraq’en er en kold og meget kraftig faldvind, som blæser ind fra indlandsisen, og som nemt kan give vinde op til storm eller orkan og forårsage store ødelæggelser.

For at blive bedre til at forudsige Piteraq’en og de variationer, der kan være i et område, har DMI, Dansk Meteorologisk Institut, lavet en ny og meget detaljeret vejrmodel specifikt for Tasiilaq. Vejrmodellen hedder Harmonie-TAS og har en opløsning helt ned til 750 m, hvilket er den korteste skala på verdensplan indenfor vejrmodeller. Til sammenligning er DMI’s daglige højtopløselige modeller for Danmark og Grønland på 2,5 km.

“En vejrmodel med så kort afstand mellem beregningspunkterne er helt usædvanligt og helt afgørende for områder med store variationer i terrænet. Resultaterne har tilmed været helt unikke, og det er helt sikkert, at vi arbejder videre med lignende højtopløselige modeller for flere grønlandske kystbyer for at forbedre varslerne for særligt udsatte områder,” siger Xiaohua Yang, ledende forsker inden for vejrmodeller ved DMI.

Med den kortere afstand mellem beregningspunkterne i modellen er det nemmere at efterligne bjerge og dale i og omkring Tasiilaq, og derved bliver vejrprognosen også markant bedre.

Kontakt:

DMI Kommunikation tlf.: 39157509 email: kommunikation@dmi.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dmi-laver-ultra-nojagtig-vejrmodel-for-tasiilaq?releaseId=13564013

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu