ANNONCE

PRM / Domstol i Amsterdam stopper udleveringen af mistænkte til Polen – konsekvenser for retsstaten i hele EU

4. september 2020 14:48 | Af: Ritzau Info
 

Endnu en domstol i et EU-land har stoppet samarbejdet med domstolene i Polen. Retten i Amsterdam har netop meldt ud, at de øjeblikkeligt stopper udleveringen af mistænkte til Polen under den internationale arrestordre på grund af “manglen på tilstrækkelige garantier for uafhængigheden af polske dommere”.

Pressemeddelelse fra DEO

Retten i Amsterdam følger dermed domstole i Irland, Spanien og Tyskland. Polen har tidligere tabt flere sager om den polske regerings retsreformer ved EU-Domstolen, senest i april i år, hvor EU-Domstolen suspenderede et dommer-disciplinærkammer under den polske Højesteret, da EU-Domstolen fandt, at de politisk udnævnte dommere i Disciplinærkammeret ikke var uafhængige.

I 2017 igangsatte EU-Kommissionen Artikel 7-proceduren mod Polen, da der var “klar fare for, at en medlemsstat [Polen] groft overtræder de værdier, der er nævnt i artikel 2 [demokrati og retsstatsprincipper]” på grund af regeringens omfattende retsreformer.

“Dommere risikerer at blive flyttet, gå ned i løn eller blive afskediget i Polen, hvis de har kritiseret regeringens retsreformer eller hørt EU-Domstolen, om ny polsk lovgivning er i overensstemmelse med EU-lov. Samtidig udnævner politikere nye dommere, der forventes at være mere regeringsvenlige. Det betyder naturligvis noget for almindelige polakker, om de kan stole på, om dommerne er uafhængige, eller om de vil dømme sådan, som de mener, regeringspartiet ønsker det,” fortæller Polensekspert Vibe Termansen, der er analytiker i DEO.

“Men det betyder også noget for resten af EU. Hvis domstole i EU-medlemslande ikke tør udlevere mennesker til retsforfølgelse i Polen på grund af de polske dommeres manglende uafhængighed, bryder systemet med den internationale arrestordre sammen. Og hvis udenlandske virksomheder ikke tør åbne afdelinger i Polen, fordi de ikke tør stole på, at eventuelle tvister kan afgøres ved uafhængige domstole, bryder det indre marked sammen.”

Oplysningsforbundet Demokrati i Europa (DEO) har med en udgivelse i februar og ved en række arrangementer debatteret denne problemstilling. Næste debatarrangement i den række er den 21. september. Den 18. september deltager DEO’s analytiker Vibe Termansen desuden i udenrigsminister Jeppe Kofods første Eigtved-dialog under titlen Kan – og vil – EU forsvare sine demokratiske værdier?

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:

Analytiker og Polensekspert Vibe Termansen

61 27 72 56 eller vibe@deo.dk

Kontakt:

Seniorprojektleder og analytiker Vibe Termansen email: vibe@deo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/domstol-i-amsterdam-stopper-udleveringen-af-mistaenkte-til-polen-konsekvenser-for-retsstaten-i-hele-eu?releaseId=13599381

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu