ANNONCE

PRM / Efterårskulden kommer: Fire gode råd til at gøre højbedet vinterklar

14. september 2020 08:09 | Af: Ritzau Info
 

Efteråret er den lumske tid i haven, hvor kulde og sjap erstatter solskinsvarmen. Havearbejdet slutter dog ikke her, hvis planterne skal have en chance for succes til foråret. Haveekspert guider til en sund efterårshave.

Pressemeddelelse fra Land Have

Ærgrelsen kan være stor, hvis man som haveentusiast slider hele sommeren med håbet om, at haven også ser skarp ud året efter. For ikke kun sommerindsatsen, men også efterårets nedlukning af haven er afgørende, hvis bede og planter det følgende forår igen skal bugne med et ekstravagant sortiment af flotte grøntsager og smukke planter.

For at bede, buske og planter skal klare skærene gennem det våde efterår og den lange vinterkulde med frost, så kræver det rettidig omhu. Det fortæller tidligere adjunkt indenfor fødevarevidenskab ved Aalborg Universitet og haveekspert ved havevirksomheden Land Højbede, Anne Holst:

– Hvis bede og planter ikke er forberedt på vinteren, så kan det være en kæp i hjulet for planerne om den store forårsvækst i haven. Jeg tror, at mange let kan glemme at gøre haven klar til vinteren, for selvom planterne ser færdige og visne ud i efteråret, så er de ofte ikke døde, men i gang med deres overvintringsfase. Her kan bare en lille indsats være med til at give planterne en større chance for overlevelse, som sikrer dig gode resultater igen til foråret.

Sådan klargør du haven

Det er ikke kun at plante forårsløg og beskæring af træer, som man skal huske i efteråret. Selv de planter, som ser døde ud, har stadig meget at give næste år, hvis de får en god dyne og masser af næring at tære på vinteren over. Anne Holst har arbejdet i haven hele sit liv og giver fire tips til både nye som gamle haveentusiaster.

1. Ryd op i bedene. Vintrene de seneste år har været særligt milde, og det giver gode betingelser for, at ukrudt også overvintrer. Så sørg allerede nu for at luge i bedene, så kun de rigtige planter får glæde af dine efterårsforberedelser.

2. Læg et lag af kompost. Bedene har brug for næring for at kunne stå klar til foråret. Derfor bør du sørge for at lave en god kompost, gerne af organisk køkkenaffald, som kernehuse og frugtrester, grøntsagsskræller og gamle planterester, som kan blive lagt over bedene for at sørge for en stabil og konstant næring til jorden. Det er dog også muligt at benytte sig af færdigkøbt jordforbedringsmuld, som indeholder alle de nødvendige næringsstoffer til jorden.

3. Brug blade og grene. Det handler om at sørge for at holde frosten ude fra dine højbede. Derfor bør du benytte dig af de mange blade der er faldet af træerne i efteråret. Læg et par centimeters lag oven på højbedet, så det er sikret mod at blive udsat for meget frost. Den manøvre kan let gentages efter jul, hvor temperaturen kan være svingende.

4. Tilfør ny jord til bedet løbende. Som der arbejdes i bedet, vil jorden med tiden falde sammen og svinde, men det er sjældent nødvendigt helt at skifte jorden. Husker man løbende at tilføre næring til bedet fra kompost og blade, så kan der nøjes med blot at toppe bedet op med et jævnt lag af muld ovenpå den eksisterende jord, når behovet er der.

Kontakt:

Anne Holst Andersen
Kommunikation, Land Have
(+45) 28 90 78 05
anne@landhave.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/efterarskulden-kommer-fire-gode-rad-til-at-gore-hojbedet-vinterklar?releaseId=13599747

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu