PRM / Ejerskifte: Nye ejere sikrer mere vækst i danske virksomheder

15. november 2018 15:47 | Af: Ritzau Info
 

Mange danske virksomheder skal inden for de næste ti år gennem et ejer- eller generationsskifte. Nye ejere skaber fornyet vækst, viser tal for Vækstfonden, og for ejeren er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte egen virksomhed. Det ved Stantræk i Lystrup.

Pressemeddelelse fra Vækstfonden

At blive virksomhedsejer er ikke ensbetydende med at starte egen virksomhed helt fra bunden. Tal fra Vækstfonden viser, at ni ud af ti ejerskiftede virksomheder fortsat er aktive tre år efter ejerskiftet. Til sammenligning er kun halvdelen af alle nystartede virksomheder aktive tre år efter, de er blevet stiftet*. Og dermed er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte en ny virksomhed op fra bunden.

Vækstfonden har gennem både vækstlån og kautioner hjulpet 1.400 virksomheder med ejer- og generationsskifter siden 2000. Data fra Vækstfondens portefølje viser, at nye ejere både skaber vækst i omsætningen og ansætter nye medarbejdere. Der er særligt høj vækst blandt de små virksomheder, som bliver ejerskiftet.

“En ny ejer giver ny energi og nye idéer i en virksomhed. De kommer ind med en anden viden og baggrund, og derfor tænker de anderledes og kan optimere virksomheden. Det sætter turbo på væksten, når der kommer nye kræfter til. Derfor ser vi også, at virksomhederne vækster på alle parametre efter et ejerskifte,” siger Hans Jørgen Østergaard, erhvervskundedirektør i Vækstfonden.

Omkring 23.000 virksomheder i Danmark skal foretage et ejer- eller generationsskifte inden 2025. Derfor er der gode muligheder for potentielle ejere at overtage en allerede etableret virksomhed.

“Vi oplever kun ganske lille forskel på overlevelsesraterne, når vi kigger på tværs af virksomhedernes grupper. Så går du med tanker om et køb, så skal du ikke holde dig tilbage. Hvis du er tryg ved situation, så kast dig ud i det, uanset om det drejer sig om en lille eller større virksomhed,” siger Hans Jørgen Østergaard fra Vækstfonden.

Generationsskifte i produktionsvirksomheden

Stantræk er en af de virksomheder, der har gennemført et succesfuldt generationsskifte. Det skete, da sønnen Morten Lauritsen opkøbte aktiemajoriteten af sine forældres virksomhed i 2017. Med 50 år på bagen er den østjyske virksomhed Stantræk gået gennem flere generationer hos familien Lauritsen. Og selv om virksomheden sidste år kunne fejre 50 års jubilæum, er mulighederne stadig åbne og potentialet stort ifølge den nye virksomhedsejer.

“Jeg bliver ved med at gøre det her, fordi der er et potentiale. Og det går rigtig godt for Stantræk. Når du overtager en virksomhed, skal du gøre op med dig selv, om du er klar til at bruge en masse arbejdstimer, og om du er klar til at bringe den virksomhed videre,” siger Morten Lauritsen, administrerende direktør i Stantræk

Stantræk er en produktionsvirksomhed, der leverer forarbejdet metal til andre virksomheder og kan tælle kunder som Danfoss og Vestas. Morten Lauritsen har været administrerende direktør siden 2007 men købte først virksomheden i 2017. Han ønskede at være sikker på at være den rette mand til at føre Stantræk på den videre vækstrejse:

“Når du overtager en virksomhed, så start med at stille dig selv spørgsmålet: Hvordan tilfører jeg min virksomhed noget nyt? Du skal have nogle idéer og visioner med købet. Ellers er der bare større risiko for, at du ikke lykkedes,” fortæller Morten Lauritsen.

Med hjælp fra et Vækstlån fra Vækstfonden købte Morten Lauritsen aktiemajoriteten af Stantræk i 2017.

*Data fra Danmarks statistik viser, at ca. 54 pct. af alle nystartede virksomheder er aktive tre år efter de blev stiftet. Tallet er et gennemsnit at alle virksomheder der er stiftet fra 2001 til 2013. Kilde: Danmarks Statistik, DEMO6

Kontakt:

Linea Søgaard-Lidell
Senior kommunikationsrådgiver hos Vækstfonden
22 13 58 55 – LSL@VF.DK

Morten Petri Lauritsen
Direktør og ejer hos Stantræk
40 60 52 85 – mpl@stantraek.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ejerskifte-nye-ejere-sikrer-mere-vaekst-i-danske-virksomheder?releaseId=13562260

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu