PRM / Ekspertudvalg klar med anbefalinger til en ny arbejdsmiljøindsats

27. september 2018 12:30 | Af: Ritzau Info
 

Arbejdsmiljøindsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i arbejdspladsernes behov og målrettes endnu mere mod de arbejdspladser, der har størst risiko for problemer. Det er hovedbudskabet fra Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø, der i dag offentliggør sine anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet

Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø har i dag afleveret sin rapport til regeringen med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats i Danmark. Fælles for anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt, så indsatsen i højere grad tager afsæt i de konkrete udfordringer med arbejdsmiljøet.

Udvalget anbefaler blandt andet, at der fastsættes fælles mål for arbejdsmiljøet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, så alle aktører på området trækker i samme retning. Samtidig anbefales det, at myndighedsindsatsen i endnu højere grad målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, og at arbejdsgiverne får bedre hjælp til at efterleve arbejdsmiljøreglerne.

Derudover peger udvalget på, at der er behov for en klar strategi for forskning og viden – med særligt fokus på at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Pia Gjellerup, formand for udvalget, siger:

– Arbejdsmiljøet i Danmark har afgørende betydning for både medarbejdere, virksomheder og hele vores samfund. Opgaven med at gentænke arbejdsmiljøindsatsen er derfor meget vigtig, og i udvalget har vi været vores ansvar bevidst. Jeg er derfor glad for, at vi i udvalget i dag kan præsentere en række konkrete anbefalinger, som jeg er overbevist om kan gøre en forskel og løfte arbejdsmiljøet ude på de danske arbejdspladser.

– Fælles for alle anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen. For de danske arbejdspladser er vidt forskellige, og derfor skal en fremtidig indsats være mere målrettet og tage udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer med arbejdsmiljøet. Og Arbejdstilsynets værktøjskasse skal udvides, så der ikke kun er fokus på påbud – det skal også være muligt at få dialog og vejledning om arbejdsmiljøet. Der skal i det hele taget være mere fokus på forebyggelse af nedslidning og ulykker, og det skal samtidig være lettere for virksomhederne at efterleve arbejdsmiljøreglerne, slutter Pia Gjellerup.

Ekspertudvalget om arbejdsmiljø blev sidste år nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det skete efter en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke førte til de ønskede resultater.

Udvalget er sammensat af en formand, arbejdsmiljøforskere og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

Pia Gjellerup, Centerleder for Center for Offentlig Innovation (formand)

Morten Skov Christiansen, næstformand, LO

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA

Bente Sorgenfrey, formand, FTF

Kristian Heunicke, vicedirektør, KL

Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef, NIRAS Joblife

Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef, NCC

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri

Henrik Kolsted, professor og overlæge, Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicinsk klinik, Aarhus Universitet

Læs mere her

Kontakt:

Pia Gjellerup på tlf.nr: 6181 3101
Beskæftigelsesministeriets pressetelefon: 5123 2830

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ekspertudvalg-klar-med-anbefalinger-til-en-ny-arbejdsmiljoindsats?releaseId=13561282

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu