ANNONCE

PRM / Et år efter lanceringen: ‘Ofte god efter’-initiativet har medført en række lignende tiltag i Europa

26. februar 2020 06:00 | Af: Ritzau Info
 

For præcis et år siden fik Too Good To Go en række danske fødevareproducenter med på at føje ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen for at mindske madspild. Tilføjelsen er siden blevet indført på en lang liste af velkendte produkter, og initiativet har spredt sig til bl.a. Tyskland, Schweiz og Frankrig. Målet er nu at få større fokus på datomærkningerne på EU-niveau.

Pressemeddelelse fra Too Good To Go ApS

Cirka 10 procent af alt madspild i Europa skyldes forvirring omkring datomærkningen. Faktisk forstår over halvdelen af borgerne i EU ikke betydningen af og forskellen på ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’.

Alarmerende meldinger som disse fik sidste år Too Good To Go til at danne koalition med en række fødevareproducenter og madspildsaktører for at få føjet ‘ofte god efter’ til ‘bedst før’-datomærkningen.

Siden har en række producenter som bl.a. Unilever, Coop, Orkla Foods, Carlsberg og Toms Group indført ‘ofte god efter’-tilføjelsen på varer, som oftest kan holde sig længe efter datoens udløb. Andre producenter som Thise Mejeri og Rynkeby er gået skridtet videre og har indført vejledninger på kartonerne, som viser, hvordan man skal se, dufte og smage sig frem til, om varen er ok.

Find yderligere info om ‘ofte god efter’ og citater fra flere partnere her

Halvering af madspild kræver pagter, ‘oft länger gut’-tilføjelser og EU-politisk handling

Også internt hos Too Good To Go er ‘ofte god efter’-udbredelsen gået stærkt. I Danmark har Too Good To Go lanceret en webshop, som forhandler produkter, som stadig er gode, selvom de nærmer sig eller har overskredet ‘bedst før’-datoen.

I Tyskland og Schweiz har Too Good To Go fået lange lister af producenter til at føje ‘oft länger gut’ til datomærkningen. Og i Frankrig har Too Good To Go fået landets største fødevareproducenter og supermarkeder med på at underskrive en pagt, hvor alle parter forpligter sig til at mindske madspild via øget fokus på datomærkning.

Disse er bare de første af en lang række initiativer, som i sidste ende skal bidrage til indfri FN’s verdensmål nr. 12.3 om, at det globale – og dermed også det europæiske – madspild skal være halveret i 2030.

Et ambitiøst mål, som Too Good To Go’s CEO, Mette Lykke, dog finder realistisk blandt andet på baggrund af den opbakning, som Too Good To Go’s datomærkningsinitiativer er blevet mødt med.

“Vi har nu iværksat omfattende datomærkningsinitiativer i fire lande og har fået enorm opbakning fra såvel producenter og forhandlere som politikere. Det bekræfter mig i, at vi sammen kan være godt på vej til at løse en del af det kolossale klimaproblem, som madspild er. Forvirring om datomærkning er alene skyld i 10 procent af al madspild i Europa, og der er brug for mange stærke initiativer for at komme problemet til livs. Mit håb er derfor, at de mange politikere, der bakker op om vores initiativer vil bidrage til at få datomærkningerne højere på agendaen i EU-sammenhæng,” siger Mette Lykke, CEO for Too Good To Go.

I foråret præsenterer Europa-Kommissionen den såkaldte ‘Farm-to-Fork‘-strategi, der skal sikre bæredygtighed i alle led i fødevarekæden. Too Good To Go arbejder bl.a. på at få øget fokus på datomærkninger implementeret i strategien – herunder at sikre bedre differentiering mellem ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’.

For yderligere information

Tanja Møller Andersen, PR-ansvarlig for Too Good To Go, tlf. 81 77 37 18, presse@toogoodtogo.dk

Kontakt:

PR Manager Tanja Møller Andersen tlf.: 81773718 email: presse@toogoodtogo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/et-ar-efter-lanceringen-ofte-god-efter-initiativet-har-medfort-en-raekke-lignende-tiltag-i-europa?releaseId=13588793

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu