ANNONCE

PRM / Et samlet Furesø Byråd i oprør over udligning

21. februar 2020 10:05 | Af: Ritzau Info
 

Furesø Byråd har fået nok. Trods en gæld på 2,3 mia. kr. skal Furesø betale 44 mio. kr. ekstra i udligning til andre kommuner oven i de 320 mio. kr., som kommunen allerede betaler i udligning. Der skal tages hensyn til Furesøs situation, og selskabsskat og demografi bør tælle mere med, fremgår det af et brev til indenrigsministeren, som borgmester og alle gruppeformænd har skrevet under.

Pressemeddelelse fra Furesø Kommune

På 10 år er Furesøs bidrag til udligning steget med 100 pct. – fra 160 mio. kr. i 2009 til 320 mio. kr. i 2019. Med regeringens nye udligningsforslag belastes Furesø med yderligere ca. 44 mio. kr. Det er urimeligt, skriver et samlet Furesø Byråd.

Furesø blev født med Danmarkshistoriens største kommunale gæld på 3 mia. kr. og en særskat i Farum-delen af kommunen. Gennem et bredt samarbejde har Furesø Byråd kæmpet for at få styr på økonomien. Særskatten er væk, og gælden er reduceret til 2,3 mia. kr.

De årlige udgifter på gælden fra før kommunesammenlægningen er dog stadig kolossalt høje og udgør 123 mio. kr. – mere end den samlede udgift til hjemmeplejen. Furesø Byråd kæmper hvert eneste budgetår for at kunne sikre en anstændig service over for børn, ældre og borgere med særlige udfordringer. Udgifter til gælden og ekstra udgifter til udligning vil gøre det tæt på umuligt at levere den velfærd, som Furesøs borgere forventer og har krav på. . Det virker helt urimeligt, at Furesø skal bidrage til kommuner, der har en lavere skat og et højere serviceniveau.

“Hvis regeringens udspil til en udligningsreform bliver en realitet, vil hele 20 pct. af Furesøs budget fremover blive anvendt til udligning og afvikling af gælden fra Farum-tiden. Det hænger ganske enkelt ikke sammen”, skriver politikerne og fortsætter:

“Vi er nødt til at insistere på en løsning, hvor Furesø ikke bliver så hårdt ramt af udligningen, og hvor Furesøs særlige udfordringer med at afvikle gæld fra før kommunesammenlægningen, indgår i en samlet løsning”.

Det er urimeligt, at Furesø skal bidrage til kommuner, der har en lavere skat og et højere serviceniveau.

Fakta: Det foreslår Furesøs borgmester og samtlige gruppeformænd fra Furesø Byråd:

  • Furesøs særlige udfordringer med afvikling af gælden fra før kommunesammenlægningen bør indgå i en samlet løsning fx ved, at Furesø kommer i betragtning i forhold til den nye pulje for særligt udsatte kommuner i hovedstadsregionen.
  • Demografi bør vægtes højere i udligningssystemet. Med de nuværende vægte bliver Furesø underkompenseret med knap 100 mio. kr. om året i forhold til de stigende udgifter, som vi forudser på ældreområdet, hvor vi bliver mere end 60 pct. flere +80-årige frem mod 2030.
  • Selskabsskatter, der overstiger 50 pct. af landsgennemsnittet, bør indgå med 75 pct. i udligningssystemet.
  • Der skal indføres en begrænsning i stigningstakten for bidrag til udligning, så bidraget maksimalt kan stige med væksten i udskrivningsgrundlaget.

Brevet til social- og indenrigsminister Astrid Krag fra et samlet Furesø Byråd er vedhæftet.

Kontakt:

Kommunikation tlf.: 72354012 email: kommunikation@furesoe.dk

Ole Bondo Christensen, borgmester, A: Tlf. 7216 5200
Gustav Juul, gruppeformand, V: Tlf. 2349 9652
Lars Carstensen, viceborgmester, C: Tlf. 7216 3997
Øjvind Vilsholm, gruppeformand, Ø: Tlf. 2027 4465
Ole F. Holleufer, gruppeformand, I: Tlf. 2067 3261
Tine Hessner, gruppeformand, B: Tlf. 4119 6041
Carsten Svensson, gruppeformand, O: Tlf. 9393 1164

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/et-samlet-fureso-byrad-i-opror-over-udligning?releaseId=13588523

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu