ANNONCE

PRM / Feriepenge-effekten forsætter på tredje uge

26. oktober 2020 08:00 | Af: Ritzau Info
 

Muligheden for at få udbetalt indefrosne feriepenge sætter for tredje uge i træk positive spor i danskernes forbrug. Fra udbetalingen begyndte i uge 40 er forbruget med betalingskort vokset med omkring 10 % sammenlignet med samme periode tidligere år, viser tal Nets.

Pressemeddelelse fra Nets

Konkret har der været tale om en vækst i værdien af kortbetalinger på mellem 9 og 14 % sammenlignet med samme periode tidligere år.

 • Uge 40: +9,4 %
 • Uge 41: +14,4 %
 • Uge 42: +12,4 %

Regionalt voksede indkøbene især i hovedstadsområdet og region Midtjylland i den første uge, hvor indkøbene steg med hhv. 38 og 33 % i uge 40 sammenlignet med uge 39. Siden har der været mindre udsving i både opad og nedadgående retning i fire af de fem regioner målt på ugebasis. Som eneste region har der i Nordjylland været voksende forbrug siden uge 39.

Nordjylland ændring i omsætning fra uge til uge:

 • Uge 40: +17,9 % vs. ugen før
 • Uge 41: +0,5 % vs. ugen før
 • Uge 42: +4,1 % vs. ugen før

Stor variation mellem brancher

Effekten varierer betydeligt mellem de forskellige forbrugsområder og afspejler tydeligt de restriktioner, der er indført som følge af corona-pandemien. I det følgende sammenlignes værdien af omsætning ved køb med betalingskort i ugerne 39-42 med gennemsnittet for de samme uger tidligere år.

 • Forbruget inden for flyrejse og rejsebureauer ligger – trods en lille vækst på ugebasis i uge 40 – stabilt omkring 80 pct. lavere end de foregående år.
 • Et tilsvarende lavt niveau finder man inden for kategorien underholdning og attraktioner, hvor forbruget i gennemsnit ligger ca. 20 pct. under niveauet de foregående år. Forbruget inden for dette område voksede på ugebasis (omsætning målt i forhold til ugen før) markant i 42, men niveauet var stadig 12 pct. lavere end året før.
 • Køb af sko og tøj var i uge 39-40 på samme niveau som foregående år, men lå i uge 41 og 42 hhv. ca. 30 og 20 pct. over tidligere år.
 • Blandt forbrugskategorierne skiller byggemarkeder, møbler mv. sig markant ud ved at ligge klart over niveauet i alle uger fra 39 til 42 sammenlignet med tallene for tidligere år. Købelysten toppede i uge 41 med et niveau, der lå 50 pct. højere end samme uge de foregående år.
 • Værdien af vores køb af benzin og diesel lå i perioden uge 39-41 ca. 8 % lavere end i samme periode foregående år, men det skyldes formentlig primært et fald i priserne fra tidligere år til nu. I 42 var forbruget dog ca. seks % højere end de tidligere år, som indikation på, at mange har taget bilen på efterårsferie.
 • Og så blev efterårsferien tilsyneladende benyttet til at investere i smykker. I kroner og øre blev der uge 42 brugt 50 pct. mere på indkøb i smykkeforretninger sammenlignet med tidligere år.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/feriepenge-effekten-forsaetter-pa-tredje-uge?releaseId=13603046

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu