PRM / Finalisterne i konkurrencen om DesignEuropa-priserne og vinderen af Lifetime Achievement-prisen udpeget

18. oktober 2018 10:55 | Af: Ritzau Info
 

Pressemeddelelse fra EUIPO – Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret

  • Air.Go.2.0-systemet til bagageindtjekning i lufthavne, der ejes af den danske SMV Marcus Pedersen ApS, er blandt de otte finalister fra hele EU
  • Den legendariske designer Hartmut Esslinger udråbt som vinder af Lifetime Achievement-prisen
  • DesignEuropa-priserne overrækkes i Warszawa den 27. november 2018

Air.Go.2.0, som ejes og fremstilles af den danske SMV Marcus Pedersen og er designet af Sara Clements, er udpeget til finalistdesign i kategorien “små og nye virksomheder” i konkurrencen om DesignEuropa-priserne.

DesignEuropa-priserne forvaltes af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) og gives som anerkendelse af fremragende indsats inden for design og designstyring blandt indehavere af registrerede EF-design (RCD).

DesignEuropa-priserne uddeles i følgende tre kategorier: “Industri”, “små og nye virksomheder” og “livslang indsats”. Finalisterne og vinderen af Lifetime Achievement-prisen er valgt af DesignEuropa-prisernes jury, som er et prestigefyldt panel med deltagere fra forretningsverdenen og design- og IP-området.

Vinderne af kategorierne “industri” og “små og nye virksomheder” udråbes den 27. november ved DesignEuropa-prisoverrækkelsen i Warszawa. På denne dato vil Lifetime Achievement-prisen – prisen for livslang indsats – blive overrakt til Hartmut Esslinger, som er en af de mest indflydelsesrige industrielle designere i slutningen af det 20. og begyndelsen af det 21. århundrede.

Som kommentar til valget af finalister udtalte juryens formand, Luisa Bocchietto:

“At vælge otte finalister ud af så mange gode bidrag har været en udfordrende, men også berigende opgave for vores jury. Finalistdesignene er alle med til at højne virksomhedernes resultater, repræsenterer god forvaltning af intellektuel ejendomsret og har en høj æstetisk værdi.”

Den administrerende direktør for Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret, Christian Archambeau, sagde:

“Vores otte fremragende finalister demonstrerer mangfoldigheden af industrielt design og dets anvendelse i en bred vifte af økonomiske sektorer. Dette er et vidnesbyrd om designets betydning som værdifuldt forretningsaktiv og som motor for jobskabelse og økonomisk vækst. Vores vinder af Lifetime Achievement-prisen, Hartmut Esslinger, har gennem sin ekstraordinære karriere vist, hvilken indflydelse en enkelt europæisk designer kan have i USA, Asien og globalt. Hans liv og arbejde understreger designets fornyende kraft, ikke kun for en enkelt industri, men for verden.”

Finalistdesignene i kategorien “industri” er:

ARTIS pheno automatisk C-arm-angiografisystem (indehaver af registreret EF-design og producent: Siemens Healthcare GmbH, designere: Nadja Roth (in-house design) og Tobias Reese (at-design GbR):

Juryen roste produktets konsekvente designsprog og dets overordnede udformning, der begge er centreret om patientens behov. ARTIS pheno-designet giver lægepersonalet mulighed for at udføre procedurer med optimal adgang til patienten og er medvirkende til at bekæmpe infektioner og øge patientsikkerheden.

Docks udendørs modulmøbler (indehaver af registreret EF-design og producent: Gandía Blasco S.A., designer: Romero Vallejo):

Gandía Blasco er velkendt på markedet for havemøbler, og Docks-designet giver brugerne mulighed for alt efter deres smag og behov let at sammensætte forskellige møbelgrupper med sættet. Juryen fremhævede de mange kombinationsmuligheder med forholdsvis få moduler.

Intercom intelligent video-dørklokke (indehaver af registreret EF-design og producent: Fibar Group, S.A., designer: Maciej Fiedler):

Intercom er udviklet af polske FIBARO, der er en virksomhed i sektoren tingenes internet. Systemet giver brugerne mulighed for at fjernstyre adgangen til deres hjem via højkvalitetsvideo i fuld HD gennem et kamera med meget høj vidvinkel. Juryen fremhævede integrationen af digitale teknologier med nye funktioner og former i dette design.

Origami sammenfoldelig radiator (indehaver af registreret EF-design og producent: Tubes Radiatori SrL; designer: Alberto Meda):

Produktet, der er inspireret af japansk origamikunst, er en udvidelig, sammenfoldelig radiator fra en designintensiv virksomhed med en stærk europæisk og international position i sektoren. Kvaliteten af designanvendelsen og designets dynamiske, fleksible karakter blev begge rost af juryen

Finalistdesignene i kategorien “små og nye virksomheder” er:

Air.Go.2.0 automatisk selvbetjeningsløsning til bagageindtjekning i lufthavne (indehaver af registreret EF-design: Marcus P Holding, producent: Marcus Pedersen ApS, designer: Sara Clement):

Air.Go.2.0 er en fuldautomatisk selvbetjeningsløsning til indtjekning af bagage, som medvirker til at undgå kø ved indtjekningsskranken i lufthavne. Juryen fremhævede produktets design, som “imødekommer brugernes behov og løser et problem”, og understregede, hvordan designet lod sig indpasse i omgivelserne til gavn for slutbrugeren.

Braster in-home-system til brystundersøgelse (indehaver af registreret EF-design og producent: Braster S.A., designere: Arif Veendijk, Grzegorz CiupiÅ?ski, Jakub Oller, Jeroen de Graaf, MichaÅ? Biernat, Reiner Halbertsma, Rogier Braak, Sander Patje):

Braster-systemet giver kvinder mulighed for selv at foretage en pålidelig, smertefri og effektiv brystundersøgelse derhjemme. Apparatet måler temperaturfordelingen i brystvævet og registrerer områder med højere temperatur, der kan være tegn på ondartede forandringer, som bør diagnosticeres yderligere. Systemet består af Braster-apparatet, en mobilapp og algoritmer baseret på kunstig intelligens, der automatisk fortolker resultatet i det telemedicinske center. Juryen roste produktets brugervenlige funktion og moderne design.

Loclock cykelparkeringssystem (indehaver af registreret EF-design og producent: Durbanis SLU, designer: Alex Fernández Camps):

Loclock er et cykelparkeringssystem, der har en meget modstandsdygtig og slidstærk udformning med glatte, bløde overflader, som mindsker belastning og beskadigelse af cykelstel. Det fås i 10 forskellige farver og er meget let at montere. Juryen roste designets enkelhed og funktionalitet.

Nico Less-stol (indehaver af registreret EF-design og producent: DONAR d.o.o., designer: Primož Jeza):

Nico Less er en enkel, men unik stol af filt (hvoraf 70 % er fremstillet af genbrugte plastflasker). Stolen formes ved en kombination af varme og tryk, der resulterer i et komfortabelt design, som tilpasser sig kroppens form. Juryen understregede produktets bæredygtighed og brugervenlighed.

Vinderen af Lifetime Achievement-prisen: Hartmut Esslinger

DesignEuropas Lifetime Achievement-pris (prisen for livslang indsats) vil blive overrakt til Hartmut Esslinger, en tysk industriel designer med en global karriere gennem fem årtier. Esslinger er måske bedst kendt for at have skabt designsproget “Snow White” til Apple i 1980’erne og har altid haft mottoet “form følger følelser”.

Lige fra sin tidlige periode, hvor han skabte produkter til Wega og Sony, til sit tætte samarbejde med Steve Jobs hos Apple har Esslinger været banebrydende som en af verdens mest indflydelsesrige og innovative designere. Designstudiet frog design, som han grundlagde i 1969, er nu en international virksomhed med tilstedeværelse i 11 lande. Ud over Apple har han arbejdet sammen med en meget lang række internationale kunder, herunder Disney, Siemens, Lufthansa og Louis Vuitton. Efter at have trukket sig tilbage i 2006 viede han sin tid til undervisning, senest ved Shanghai universitet i Kina. Med DesignEuropa Awards-juryens ord har han “ændret synet på design og derved haft indflydelse i hele verden.”

Kontakt:

Ruth McDonald
Ruth.MCDONALD@euipo.europa.eu
Tlf.: +34 965 137 676

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/finalisterne-i-konkurrencen-om-designeuropa-priserne-og-vinderen-af-lifetime-achievement-prisen-udpeget?releaseId=13562595

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu