ANNONCE

PRM / Finanslov: 76 millioner kroner kan få en af danmarkshistoriens største miljøkatastrofer til at forsvinde

17. november 2020 06:01 | Af: Ritzau Info
 

Oprydning i generationsforureningen Kærgård Klitplantage bør være en prioritet i de kommende finanslovsforhandlinger, mener Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune.

Pressemeddelelse fra Varde Kommune

GENERATIONSFORURENINGER

På afstand ligner Kærgård Klitplantage på den jyske vestkyst en kulisse fra TV-serien Badehotellet: En hvid sandstrand med klitter i forgrunden og et brusende Vesterhav i baggrunden.

Kommer man tættere på, fortæller røde advarselsskilte imidlertid historien om et område, hvor deponeringen af 300.000 tons spildevand fra 1956-1973 har skabt en af danmarkshistoriens største miljøkatastrofer.

Forureningen spredte sig allerede i 1964 til grundvandet og videre ud i havet, og der er i dag adgangsrestriktioner og totalt badeforbud på en 1,4 kilometer lang strækning.

Køreklar løsning mangler finansiering
Eksperter er dog lykkedes med at finde frem til en metode, der kan fjerne både forurening og forbud ved Kærgård Klitplantage.

Med en kombination af kemiske processer og biologisk nedbrydning er det muligt at oprense det forurenede grundvand. Prisen for den gennemtestede metode er 76 millioner kroner.

Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune, mener, at den finansiering bør blive prioriteret i de kommende finanslovsforhandlinger.

Video om Kærgård Klitplantage: https://youtu.be/C8hmJsgy-jo.

CITATER
Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:

“Vi er snublende tæt på at kunne slette en af fortidens synder og spare fremtidige generationer for at arve en miljøkatastrofe. Vi har allerede etableret udstyr i området, så med politisk vilje kan vi begynde oprydningen i Kærgård Klitplantage i morgen.”

“I Regeringens og støttepartiernes forståelsespapir fra 2019 er generationsforureninger beskrevet som et prioriteret område. Det er på tide, at der bliver sat handling bag ordene og afsat penge til oprydningen.”

FAKTA

  • Fra 1956-1973 deponerede Grindstedværket over 300.000 tons giftigt spildevand i seks såkaldte gruber, der er store udgravede huller imellem klitterne.
  • De nødvendige anlæg til at gennemføre oprensningen i Kærgård Klitplantage er allerede etableret i området.
  • Danmarks i alt ti generationsforureninger er opdelt i grupper. Her er Kærgård Klitplantage placeret i gruppe 1, som er de forureninger, hvor arbejdet med at rydde op kan begynde med det samme.

Kontakt:

Borgmester i Varde Kommune Erik Buhl (V) tlf.: 40 17 44 54 email: erbn@varde.dk

Kommunikationschef i Varde Kommune Steffen Kjær tlf.: 21 83 71 89 email: stkj@varde.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/finanslov-76-millioner-kroner-kan-fa-en-af-danmarkshistoriens-storste-miljokatastrofer-til-at-forsvinde?releaseId=13603527

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu