ANNONCE

PRM / FINANSLOV: Endelig viser regeringen grønne, økologiske ambitioner for landbruget

6. december 2020 14:10 | Af: Ritzau Info
 

Økologisk Landsforening roser regeringen og dens støttepartier, der med søndagens udmelding om ny finanslov giver dansk økologipolitik nyt liv. Det var ikke til at se regeringens ambitioner om at fordoble det økologiske areal og marked til 2030, da Finanslovsudspillet blev fremlagt i august, men det er der nu rettet op på, så vi kan fortsætte den strategi, der har gjort dansk økologipolitik til en af de førende i verden.

Pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening

Med finansloven for 2021 på plads kan Danmark fortsætte sin globale, økologiske førerposition og sætte fart på den grønne og bæredygtige omstilling af hele fødevaresystemet. Fonden for Økologisk Landbrug stod overfor et markant fald, som ville udhule fondens værdi. Det fald er der rettet op på, og der er afsat midler til køkkenomlægning og styrket innovationsindsats.

Der er afsat en økologiindsats på Finansloven for 2021 på 20 mio. kr. årligt i en fire-årig periode til Fonden for Økologisk Landbrug og 25 millioner i en fire-årig periode til køkkenomlægning, innovation mv. som skal udmøntes i en senere aftale.

– Regeringen og dens støttepartier viser, at de ser økologi som en vigtig del af fremtidens landbrugs- og fødevaresystem i Danmark. Det er glædeligt og nødvendigt, hvis vi skal nå det fælles mål om at fordoble økologien i Danmark inden 2030 og dermed skabe en langt mere bæredygtig fødevareproduktion, siger Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening.

Fondens midler er bl.a. forudsætningen for, at Danmark gennem de seneste mange år har opnået et verdensmesterskab i salg af økologiske fødevarer, og at det er lykkedes at fordoble det økologiske areal på mindre end 10 år. Et arbejde, som gav dansk økologipolitik FN’s Policy Award i 2018.

– Skiftende regeringer har i samarbejde med erhvervet investeret i markedsudvikling gennem forbrugerinformation, events og eksportfremme. Samtidigt er der arbejdet med kompetenceudvikling rettet mod såvel landbrug som de professionelle køkkenener og innovation og forskning har haft høj prioritet. Alt det skal vi opretholde, hvis vi skal sikre en bæredygtig omstilling af landbruget, siger Helle Borup Friberg.

Men vi er ikke i mål endnu. Økologisk Landsforening ser økologien som en vigtig del af løsningen for fremtidens landbrug, og det er vigtigt at få skabt rammerne og incitamentsstrukturen for den nødvendige omstilling. Derfor ser Økologisk Landsforening et stort behov for en grøn skattereform, der også er målrettet landbruget.

Hvis økologien skal blive et konkurrencedygtigt alternativ til det konventionelle system, skal der investeres lige så meget i økologi og indsigt i de biologiske systemer bag økologi, som der er investeret i at udvikle det konventionelle landbrug til det, det er i dag. Forskningsbevillinger skal blive flerårige, som de var tidligere, og der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Økologien viser vej til et fødevaresystem, der er langt mere bæredygtigt end det, vi kender i dag. Det er der behov for nu og i fremtiden, så vi understøtter mere natur i det åbne land, dyrevelfærd, rent drikkevand, lavere klimaaftryk, og mere grønt og mindre madspild i køkkenerne.

For yderligere info:

Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 2016 4434

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/finanslov-endelig-viser-regeringen-gronne-okologiske-ambitioner-for-landbruget?releaseId=13605738

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu