ANNONCE

PRM / Fire projekter nomineret til pris for bæredygtig brug af beton

20. oktober 2020 08:01 | Af: Ritzau Info
 

Fire studieprojekter fra landets to arkitektskoler er nomineret til prisen Bæredygtig Betonarkitektur Idéen, der uddeles i forbindelse med Building Green. Det er Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi, Arkitektskolen Aarhus og branchesammenslutningen Dansk Beton i Dansk Industri, der står bag prisen for ideer til bæredygtig anvendelse af beton.

Pressemeddelelse fra DI – Dansk Byggeri

På Building Green’s hovedscene præsenterer de nominerede arkitektstuderende, hvordan de forestiller sig, at vi kan bygge og designe mere bæredygtigt med beton i fremtiden. Det bliver livestreamet, da den fysiske tilstedeværelse ved Building Green erstattes med en virtuel udgave. Op til præsentationerne vil de fire nomineredes projekter blive introduceret ved en kort film med billeder, tegninger og materialeprøver, så publikum via livestream kan se ideerne til nye, bæredygtige og innovative veje til betonbyggeri.

Behov for innovativ brug af beton

– Nye og innovative måder at bruge beton bæredygtigt er nødvendige for at reducere miljøaftrykket. Bl.a. for at kunne indfri beton- og byggebranchens eget mål om at halvere COâ?? udledningen fra beton i 2030. Her har vi brug for de arkitektstuderendes gode input for at nå det ambitiøse mål. Det er dem, der skal tegne fremtidens bæredygtige byer, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton i Dansk Industri, om prisen, der i år uddeles for anden gang.

De fire nominerede projekter til Bæredygtig Betonarkitektur idéen 2020 har vidt forskellige tilgange til bæredygtig anvendelse af beton. De spænder over innovative materialehybrider, der samtænker beton med alternative bæredygtige byggematerialer, teknologisk optimerede produktionsmetoder, infrastrukturelle anlæg med fokus på grøn energi og fokus på lang levetid.

De fire nominerede projekter er:

Gipsotek

Frederik Wulf Munk og Ida Langkilde Vammen fra Arkitektskolen Aarhus fokuserer på anvendelse af beton med lang levetid og har tegnet et gipsotek ved siden af Aarhus Domkirke. Bygningsværket udfolder sig under terræn, hvor der er brug for betonens særlige egenskaber, og skaber samtidig et anlæg, der indpasser sig i byens rum. Som et forstudie til projektet er der udført en række materialeforsøg, som undersøger betonens farve og overflade og refererer til den historiske kontekst projektet udfolder sig i.

Hybridkonstruktionens vilje

Simon McNair og Jonathan Møller Larsen fra Det Kongelige Akademi anvender beton sammen med stampet lerjord. Projektet er en bebyggelse af ungdomsboliger på Refshaleøen med et fokus på pladsoptimering. Projektet undersøger nye materielle sammenhænge, og udfolder sig som en hybrid, der tillader betonen at stå frem, og fremhæver samtidig den stampede lerjord. Projektet peger fremad på nye tektonikker og materiale hybrider, hvor betonen understøtter anvendelsen af materialer med lavt COâ?? aftryk i byggeriet.

Topological Optimization of Concrete & Mycelium Formwork

Joonseok Pak fra Det Kongelige Akademi undersøger i sit projektforslag, hvordan vi kan anvende beton sammen med organiske materialer. Projektet foreslår en ny produktionsmetode, der resulterer i et komposit element af beton og mycelium. Gennem statiske beregninger optimeres brugen af materialer, og overføres til et formarbejde med 3D print og robotteknologi. Mycelium udlægges i formen, vokser og sammenstøbes til sidst med betonen til et færdigt element, hvor svampelegemet også fungerer isolerende.

Samsø Energilager

Frederik Paarup og Signe Juul Clevin fra Det kongelige Akademi fokuserer på behovet for en ny bæredygtig energiinfrastruktur, og forslår at oplagre overskudsstrøm fra vindmøller i store betonelementer. I projektet anvendes betonen i en strukturel sammenhæng, hvor alternative materialer ikke ville kunne klare opgaven. Projektets kobling mellem rumlig oplevelse og teknisk anlæg peger fremad mod en bæredygtig anvendelse af beton i fremtidens infrastrukturelle projekter.

Yderligere oplysninger:

Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton i Dansk Industri, tlf. 2040 9446 eller dma@di.dk

Natalie Mossin, institutleder på Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi, tlf. 2512 5233 eller nmos@kadk.dk

Jon Krähling Engholt, ph.d. på teknologi, bygningskultur og bosætning, Arkitektskolen Aarhus, tlf. 8936 0228 eller jke@aarch.dk

Fakta om pris, jury og paneldebat

Studerende på Det Kongelige Akademi og Arkitektskolen Aarhus har deltaget i konkurrencen Bæredygtig Betonarkitektur idéen 2020. Prisen uddeles for anden gang på Building Green den 29. oktober 2020 og kan ses via livestream.

Kravet for at deltage i konkurrencen er:

– at beton er et væsentligt materiale i projektet
– at anvendelsen af beton er bæredygtigt begrundet
– at projektet er æstetisk velovervejet

Baggrunden for prisen Bæredygtig Betonarkitektur idéen er, at nutidens arkitektstuderendes ideer til bæredygtig anvendelse af beton er afgørende for at ændre den nuværende praksis og reducere COâ??-udledning i byggeriet. Det kan kun ske ved at udvikle nyskabende måder at bruge beton bæredygtigt – fra nye måder at designe, fremstille, forarbejde, transformere og benytte beton til nytænkning af, hvordan beton nedbrydes og genanvendes.

De nominerede projekter præsenteres på hovedscenen på Building Green via livestream. Vinderen kåres i forlængelse af en paneldebat om, hvad der skal til for at kickstarte en mere bæredygtig brug af beton i byggeriet.

Panelet og juryen består af seks medlemmer: Professor Anne Beim, Det Kongelige Akademi, institutleder Natalie Mossin, Det Kongelige Akademi, ph.d. Jon Krähling Engholt, Arkitektskolen Aarhus, chef for Dansk Beton Dorthe Mathiesen, Dansk Industri, arkitekt Anne-Mette Manelius, Tegnestuen Vandkunsten, og direktør Kasper Guldager Jensen, GXN.

Vinderen får en præmie på 15.000 kr.

Kontakt:

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Anette Sørensen på ANES@di.dk eller tlf. 3036 0265

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fire-projekter-nomineret-til-pris-for-baeredygtig-brug-af-beton?releaseId=13602570

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu