ANNONCE

PRM / Fire talentfulde AU-studerende modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020

9. september 2020 10:01 | Af: Ritzau Info
 

Historisk madkultur, offentlig ledelse, lungesygdomme og exoplaneter. Fagfelterne hos de fire modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020 spænder vidt – og de fire talentfulde kandidatstuderende fra Aarhus Universitet kan nu udvide deres faglige horisont med studieophold i udlandet.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet

Med H.K.H. Dronning Margrethe II’s rejselegat på hver 25.000 kr. kan fire stærke talenter fra Aarhus Universitet rejse ud i verden og blive beriget med nye indsigter til deres studie.

De studerende, der modtager rejselegatet, er ifølge prorektor Berit Eika udover at være fagligt dygtige også hårdtarbejdende, engagerede og har gjort noget ekstra i form af for eksempel frivilligt arbejde.

“Rejselegatmodtagerne er rollemodeller for alle studerende, og legatet giver dem mulighed for via et studieophold i udlandet at få skabt internationale relationer og nye perspektiver på deres fag,” siger Berit Eika.

Normalt overrækkes legaterne i forbindelse med Aarhus Universitets årsfest ved den traditionsrige højtidelighed i Aulaen. Men på grund af COVID-19 er årsfesten i år aflyst, og derfor uddeles legaterne uden ceremoni.

De fire modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020 er:

Charlotte Marie Brühe Jensen, kandidatstuderende i arkæologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Charlotte Marie Brühe Jensen fik topkarakter for sit BA-projekt med titlen ‘Fyrstelige kulinariske netværk i europæisk senmiddelalder: et arkæologisk studie i Henrik Harpestrengs kogebog og dens relation mellem Danmark og det øvrige Europa’. Hun planlægger at forfølge dette emne yderligere med et praktikforløb i det velbevarede historiske køkken ved Kloster Seligenstadt i Tyskland som en del af forberedelsen til et speciale om historiske køkkener og europæisk madkultur.

Maria Søgaard-Nielsen, kandidatstuderende i statskundskab, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Maria Søgaard-Nielsen interesserer sig for samfundsvidenskabelige metoder, og hun har sjældent høje karakterer inden for international politik og offentlig ledelse. Hendes bacheloropgave blev skrevet inden for offentlig ledelse.

Hun skal i foråret 2021 studere international politik og samfundsvidenskabelige metoder ved ét af Australiens bedste universiteter, Deakin University. Hun er især interesseret i at studere Human Rights in World Politics og vil supplere med metodekurser.

Sophia Thrane, kandidatstuderende i medicin, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet

Sophia Thrane har som kandidatstuderende arbejdet med et projekt vedrørende udvikling og behandling af antimikrobiel multiresistens blandt bakterier, der inficerer lungerne hos patienter med cystisk fibrose. Hun er med til at udvikle medicinsk behandling af en problemstilling, hvor der i øjeblikket ikke eksisterer tilfredsstillende behandlinger. Sophia Thrane ønsker fremover at dygtiggøre sig yderligere inden for dette forskningsfelt.

Dina Sofia Mortensen, kandidatstuderende i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Dina Sofia Mortensens speciale handler om at påvise exoplaneter, der kredser om en bestemt klasse af stjerner. Her brugte hun en ikke hidtil anvendt tilgang, som potentielt vil føre til yderst interessante planetopdagelser. Dronning Margrethe II’s Rejselegat vil give Dina Sofia Mortensen mulighed for at deltage i konferencer om exoplaneter, hvor hun kan præsentere resultaterne fra sit specialeprojekt.

Læs mere om alle fire legatmodtagere

Om Dronning Margrethe II’s rejselegat
Rejselegatet blev indstiftet i 2010 som en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag og blev udvidet i 2012 i anledning af Dronningens 40 års regentjubilæum. Der uddeles i alt fire rejselegater. På Aarhus BSS og Arts går legatet til studerende ved statskundskab og arkæologi – de fag, som Dronning Margrethe selv læste i sin tid som studerende på Aarhus Universitet i 1961-1962. Der er ingen krav til studieretningen på henholdsvis Health, Natural Science eller Technical Science.

Hensigten med legatet på 25.000 kroner er at gøre det muligt for legatmodtagerne at studere i udlandet i forbindelse med deres studier på Aarhus Universitet.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fire-talentfulde-au-studerende-modtager-dronning-margrethe-iis-rejselegat-2020?releaseId=13599560

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu