ANNONCE

PRM / Fire talentfulde AU-studerende modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020

9. september 2020 10:01 | Af: Ritzau Info
 

Historisk madkultur, offentlig ledelse, lungesygdomme og exoplaneter. Fagfelterne hos de fire modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020 spænder vidt – og de fire talentfulde kandidatstuderende fra Aarhus Universitet kan nu udvide deres faglige horisont med studieophold i udlandet.

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet

Med H.K.H. Dronning Margrethe II’s rejselegat på hver 25.000 kr. kan fire stærke talenter fra Aarhus Universitet rejse ud i verden og blive beriget med nye indsigter til deres studie.

De studerende, der modtager rejselegatet, er ifølge prorektor Berit Eika udover at være fagligt dygtige også hårdtarbejdende, engagerede og har gjort noget ekstra i form af for eksempel frivilligt arbejde.

“Rejselegatmodtagerne er rollemodeller for alle studerende, og legatet giver dem mulighed for via et studieophold i udlandet at få skabt internationale relationer og nye perspektiver på deres fag,” siger Berit Eika.

Normalt overrækkes legaterne i forbindelse med Aarhus Universitets årsfest ved den traditionsrige højtidelighed i Aulaen. Men på grund af COVID-19 er årsfesten i år aflyst, og derfor uddeles legaterne uden ceremoni.

De fire modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2020 er:

Charlotte Marie Brühe Jensen, kandidatstuderende i arkæologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Charlotte Marie Brühe Jensen fik topkarakter for sit BA-projekt med titlen ‘Fyrstelige kulinariske netværk i europæisk senmiddelalder: et arkæologisk studie i Henrik Harpestrengs kogebog og dens relation mellem Danmark og det øvrige Europa’. Hun planlægger at forfølge dette emne yderligere med et praktikforløb i det velbevarede historiske køkken ved Kloster Seligenstadt i Tyskland som en del af forberedelsen til et speciale om historiske køkkener og europæisk madkultur.

Maria Søgaard-Nielsen, kandidatstuderende i statskundskab, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Maria Søgaard-Nielsen interesserer sig for samfundsvidenskabelige metoder, og hun har sjældent høje karakterer inden for international politik og offentlig ledelse. Hendes bacheloropgave blev skrevet inden for offentlig ledelse.

Hun skal i foråret 2021 studere international politik og samfundsvidenskabelige metoder ved ét af Australiens bedste universiteter, Deakin University. Hun er især interesseret i at studere Human Rights in World Politics og vil supplere med metodekurser.

Sophia Thrane, kandidatstuderende i medicin, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet

Sophia Thrane har som kandidatstuderende arbejdet med et projekt vedrørende udvikling og behandling af antimikrobiel multiresistens blandt bakterier, der inficerer lungerne hos patienter med cystisk fibrose. Hun er med til at udvikle medicinsk behandling af en problemstilling, hvor der i øjeblikket ikke eksisterer tilfredsstillende behandlinger. Sophia Thrane ønsker fremover at dygtiggøre sig yderligere inden for dette forskningsfelt.

Dina Sofia Mortensen, kandidatstuderende i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Dina Sofia Mortensens speciale handler om at påvise exoplaneter, der kredser om en bestemt klasse af stjerner. Her brugte hun en ikke hidtil anvendt tilgang, som potentielt vil føre til yderst interessante planetopdagelser. Dronning Margrethe II’s Rejselegat vil give Dina Sofia Mortensen mulighed for at deltage i konferencer om exoplaneter, hvor hun kan præsentere resultaterne fra sit specialeprojekt.

Læs mere om alle fire legatmodtagere

Om Dronning Margrethe II’s rejselegat
Rejselegatet blev indstiftet i 2010 som en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag og blev udvidet i 2012 i anledning af Dronningens 40 års regentjubilæum. Der uddeles i alt fire rejselegater. På Aarhus BSS og Arts går legatet til studerende ved statskundskab og arkæologi – de fag, som Dronning Margrethe selv læste i sin tid som studerende på Aarhus Universitet i 1961-1962. Der er ingen krav til studieretningen på henholdsvis Health, Natural Science eller Technical Science.

Hensigten med legatet på 25.000 kroner er at gøre det muligt for legatmodtagerne at studere i udlandet i forbindelse med deres studier på Aarhus Universitet.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fire-talentfulde-au-studerende-modtager-dronning-margrethe-iis-rejselegat-2020?releaseId=13599560

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu