PRM / Flere industrivirksomheder mangler arbejdskraft

18. juni 2018 14:59 | Af: Ritzau Info
 

Seks ud af ti tillidsrepræsentanter i Dansk Metal melder om mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på ni procentpoint i forhold til sidste år.

Pressemeddelelse fra Dansk Metal

Selvom der ikke er generel mangel på arbejdskraft i Danmark, så oplever dele af industrien stigende mangel på især faglærte. I en rundspørge blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal svarer 57 procent, at den virksomhed, de arbejder på, oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er en stigning på ni procentpoint i forhold til sidste år.

“At manglen på særlige faggrupper stiger kommer ikke bag på mig. Det er en udvikling, vi har set over mange år. De væsentligste årsager til problemet er, at vi ikke er dygtige nok til at få de unge til at starte på erhvervsskolerne, samtidig tager virksomhederne alt for få lærlinge. Og dér ligger løsningerne også. Vi skal styrke erhvervsuddannelserne, og så skal virksomhederne indse, at den bedste investering, de kan gøre, er at uddanne fremtidens arbejdskraft”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Det er især inden for faggrupper som smede, industriteknikere og klejnsmede, der begynder at opstå flaskehalse. Over de seneste syv år er der i gennemsnit gået 568 flere industriteknikere på pension om året, end der samtidig er blevet udlært.

“Selvom vi ikke ser generelle flaskehalse på arbejdsmarkedet, så er der altså faggrupper, hvor vi i dén grad skal have fingeren ud, hvis vi skal undgå at manglen på medarbejdere kommer til at gå ud over produktionen og indtjeningen. Derfor glæder det mig også, at vi så småt ser, at virksomhederne begynder at tage flere lærlinge. Om end det går alt for langsomt”, siger Thomas Søby.

Undersøgelsen blandt tillidsrepræsentanterne viser også, at 22 procent af dem arbejder i en virksomhed, der i løbet af det seneste år har taget flere lærlinge. Men der er stadig langt til målet i trepartsaftalen om, at der inden 2020 skal oprettes op mod 10.000 flere praktikpladser.

“Lad os satse på, at tendensen holder, og der kommer en ketchupflaske-effekt. Vi skal og må have noget mere faglært råstof ud i industrien”, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Den udbredte efterspørgsel på flere type faglærte er en udfordring for de danske industrivirksomheder, da der er få arbejdsløse inden for disse stillingsbetegnelser. Således var arbejdsløsheden 1,9 procent i april 2018 for industriteknikere, der er medlem af Dansk Metals a-kasse. Det er et fald i forhold til samme måned de seneste to år. Blandt automatikteknikere er arbejdsløsheden nede på 1,6 procent i april 2018.

Læs hele analysen “Manglen på faglært arbejdskraft stiger” her.

Yderligere info og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/flere-industrivirksomheder-mangler-arbejdskraft?releaseId=13079385

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu