ANNONCE

PRM / Flere studenter med høje gennemsnit bør søge mod velfærdsuddannelserne

11. februar 2020 22:42 | Af: Ritzau Info
 

Nye tal viser, at studenter med de højeste gennemsnit ofte søger uden om uddannelser som lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Det ærgrer rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole og formand for Danske Professionshøjskoler

Pressemeddelelse fra Københavns Professionshøjskole

Studenter med høje gennemsnit fra gymnasiet søger i høj grad ind på de samme fire uddannelser. Det viser et notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Ritzaus Bureau. 30 procent af studenterne med et gennemsnit på 9,1 eller derover fra gymnasiet søgte ind på enten medicin, jura, statskundskab eller psykologi som deres førsteprioritet i 2019.

Til sammenligning var det kun fem procent af ansøgerne med et gennemsnit på 9,1 eller derover, der søgte ind på uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver på landets professionshøjskoler. Det ærgrer rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.

“Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke er overrasket over tallene. Der er en ærgerlig tendens i samfundet, hvor unge føler et pres for at bruge deres gennemsnit fra gymnasiet maksimalt, så de ofte søger ind mod de samme uddannelser. Mange får at vide, at de ikke må spilde deres snit”, siger Stefan Hermann.

“Vi har studerende her på Københavns Professionshøjskole, der fortæller, at de ofte skal forsvare deres uddannelsesvalg over for venner og familie. I mine øjne er findes der næppe noget mere meningsfuldt og vigtigt end at blive lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver, så jeg synes, at det er en farlig tendens”.

Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet kommer på et tidspunkt, hvor karakterskalaen og optagelsessystemet er til debat på Christiansborg. Ifølge Stefan Hermann bør politikerne se på hvordan kan dæmpe tendensen til at ensidig karakteroptimering. Men ikke mindst investere både energi og ressourcer i de uddannelser, som er hjørnesten i velfærdssamfundet.

“Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil have endnu flere ansøgere med høje gennemsnit, så vores uddannelser kan afspejle hele samfundet”, forklarer Stefan Hermann og uddyber:

“Når det er sagt, så kan der heller ikke herske nogen tvivl om, at mange af de unge vælger helt rationelt i forhold til, hvad der giver adgang til prestige, magt og økonomiske muligheder og hvad de socialiseres til i ikke mindst gymnasiet. De sidste 15 år har der ikke for alvor været satset på pædagog-, lærer,- sygeplejerske og socialrådgiveruddannelserne. Den store vækst penge og prestige i de videregående uddannelser og forskning skete ikke her. Heldigvis lyder der nye toner med den nuværende ministers opmærksomhed på velfærdsuddannelserne.”

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26137397

Kontakt:

Presseansvarlig Michael Andersen tlf.: 23445383 email: micn@kp.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/flere-studenter-med-hoje-gennemsnit-bor-soge-mod-velfaerdsuddannelserne?releaseId=13588052

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu