ANNONCE

PRM / Fødevarestyrelsen advarer lokale hønseejerne om fugleinfluenza

18. november 2020 15:41 | Af: Ritzau Info
 

Et udbrud af fugleinfluenza i høns syd for Randers betyder, at ejere af fjerkræ og andre fugle skal følge særlige regler den kommende tid.

Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen

Mandag blev 25.000 høns på en stor gård sydøst for Randers aflivet for at forhindre smittespredning. Hønsene var ramt af den meget alvorlige og smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder, at alle i området, der ejer høns og fugle, skal holde dyrene inde og være ekstra forsigtige den kommende tid.

– Vi har etableret en 3 km og en 10 km zone rundt om den smittede gård. Inden for zonerne er der nu særlige begrænsninger for fjerkræbesætninger, som skal hjælpe os med at holde fugleinfluenzaen under kontrol, siger Birgit Hendriksen, chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst.

I 3 km zonen er der bl.a. krav om, at høns og alle andre fugle holdes inde, og at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer sine dyr på landbrugsindberetning.dk. Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

Forbud mod at flytte æg, høns og fugle i zonerne

Zonebegrænsningerne betyder bl.a., at det i en periode bliver forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt, og ejere har pligt til at forebygge smittespredning. Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen om mistanken.

Hvis der ikke kommer nye udbrud i området kan zone-beskyttelsen tidligst blive ophævet om 30 dage.

Du kan finde flere oplysninger på foedevarestyrelsen.dk ved at søge på “zoner ved højpatogen H5 eller H 7 fugleinfluenza”

Om fugleinfluenza

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.

Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fodevarestyrelsen-advarer-lokale-honseejerne-om-fugleinfluenza?releaseId=13604601

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu