ANNONCE

PRM / For få unge til at tage over, når håndværkere går på pension

10. februar 2020 05:01 | Af: Ritzau Info
 

For få unge i Midt- og Vestjylland vælger at uddanne sig til fx tømrer, murer eller snedker, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Samtidig er mange ældre håndværkere på vej på pension. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, som frygter fremtidens mangel på faglærte hænder.

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri

Unge i 9. og 10. klasse skal senest den 1. marts beslutte, hvilken vej de vil gå, når de er færdige med grundskolen. 25 procent af de unge i Midt- og Vestjylland valgte sidste år at søge ind på en erhvervsuddannelse. Men selv om, alle midt- og vestjyske kommuner dermed ligger højere end landsgennemsnittet på 20 procent, frygter Dansk Byggeri, at det ikke er nok til at erstatte de faglærte, der er på vej på pension.

Godt 139.000 faglærte på landsplan har nemlig rundet de 60 år, og det betyder, at de har udsigt til at kunne gå på pension inden for de næste 10 år.

– Vi kommer til at opleve en markant mangel på kvalificerede faglærte, når de ældre årgange går på pension. Og det nuværende optag ser desværre ikke ud til at være nok til at erstatte de mange, der forventes at forlade arbejdsmarkedet, siger formand i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen.

Nødvendigt med mere ambitiøse mål

Kommunerne er fra i år forpligtet til at sætte mål for søgningen til erhvervsuddannelserne, og Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland opfordrer alle kommuner til at arbejde aktivt for at få flere unge til at søge.

– Der findes mange gode skole-virksomhedssamarbejder, hvor børn og unge kan få lov til at prøve kræfter med, hvad det vil sige at arbejde i en byggevirksomhed. Mange virksomheder i området står klar til at samarbejde med skolerne og vise deres fag frem til de kommende generationer, siger formand i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen.

Unge og forældre skal informeres bedre

Kommunerne bør ifølge formanden generelt tage et endnu større ansvar for i skolerne at introducere børn og unge til håndværksfagene, så gymnasiet ikke automatisk bliver det naturlige valg.

– Alle kommuner i området skal bidrage til opgaven med at ændre børn, unge og forældres holdning til de erhvervsfaglige uddannelser, så flere får øjnene op for, at en erhvervsuddannelse måske godt kan være et bedre valg for dem end en gymnasial uddannelse, siger formand i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen.

Kontakt:

Formand i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Michael Nielsen, mn@hee-entreprise.dk, telefon 97 33 53 60
Chefkonsulent Mette Skovgaard Petersen, msp@danskbyggeri.dk telefon 30 27 37 01.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/for-fa-unge-til-at-tage-over-nar-handvaerkere-gar-pa-pension?releaseId=13587722

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu