ANNONCE

PRM / Fra Grønland til Japan: Dansk filmprojekt skal gøre børn verden over til mere kritiske forbrugere

7. oktober 2020 06:01 | Af: Ritzau Info
 

Et nyt internationalt netværk skal styrke børn og unges filmforståelse, forestillingsevne og kritiske sans. Bag initiativet står danske The Animation Workshop, VIA – og både grønlandske, islandske og japanske skoleelever er allerede ombord.

Pressemeddelelse fra VIA University College

Film kan forbinde os! Sådan lyder budskabet fra et nyt internationalt netværk, der skal styrke filmforståelsen og forestillingsevnen hos børn og unge over hele verden.

Netværket hedder FLY (Film Literacy Years), og det er den danske animationsskole The Animation Workshop, VIA, der står bag.

“Vi ved fra forskning, at det styrker både indlæringsevne og motivation hos eleverne, når der inddrages filmproduktion i undervisningen,” fortæller Sia Søndergaard, der er projektleder hos The Animation Workshop, VIA.

Hun henviser til treårigt forskningsprojekt, hvor man har fulgt over 10.000 folkeskoleelever i Viborg Kommune.

“Her sås det tydeligt, at det giver et større læringsudbytte, når man skal transformere sin viden fra én udtryksform til en anden. Det kan være ved at lave en film om et emne i geografi, frem for at skrive en rapport, eller formidle en Ole Lund Kirkegård-historie gennem film frem for at skrive en boganmeldelse.”

Filmpædagogisk netværk i Grønland
Projektet FLY er et netværk, hvor folkeskolelærer deler viden om filmproduktion i undervisningen – hjulpet i gang af fagfolk inden for filmproduktion.

Projektet er allerede i gang flere steder i verden, blandt andet både Japan, Island og Grønland, og i september mødtes ti tilknyttede lande til en online konference for at dele erfaringer.

I Grønland mødes lærere, lærestuderende og konsulenter inden for filmbranchen i et filmpædagogisk netværk tre gange årligt. Næste gang er i oktober, hvor lærere og elever blandt andet skal producere lommefilm, som slutningsvis vises for interesserede borgere i Nuuk.

Samarbejdet er en del af et stort tværkommunalt læringsprojekt i Grønland under navnet Kivitsisa, der betyder “Lad os løfte”.

“Kivitsisas mål er at gøre undervisningen mere undersøgende, eksperimenterende, producerende, skabende og formidlende. Derfor er vi meget glade for vores samarbejde med The Animation Workshop, da samarbejdet kan virkeliggøre vores mission”, siger Magdalene Abelsen som er Læringskonsulent i Sermersooq Kommune og tilknyttet Kivitsisa.

Mere kritiske forbrugere
Tankegangen bag FLY-netværket er at dele erfaringer på tværs af landegrænser og professioner.

“Formålet er at sprede ringene på skolerne. Hver gang vi mødes, deler lærerne og konsulenterne erfaringer fra deres eget praksis med at bruge filmproduktion i undervisningen, vi inspirerer hinanden, og lærerne har nye ideer til undervisningen med hjem til deres teams, som på den måde også bliver inddragede i filmproduktion i skolen”, fortæller Sia Søndergaard.

Ifølge hende giver det – udover større læringsudbytte – også mere kritisk sans til de elever, der bruger filmproduktion i undervisningen.

“Vi er i dag vant til at blive bombarderet gennem medierne, og vi har derfor brug for at kunne gennemskue de filmiske virkemidler, som vi udsættes for. Ved selv at mestre filmproduktion bliver børnene bedre rustet til at være kritiske forbrugere, og ved selv at kunne producere får de også større mulighed for at være aktive, demokratiske borgere i den medie-kommunikations-virkelighed, vi lever i”.

Læs mere om The Animation Workshop, VIA: www.animationworkshop.via.dk

Kontakt:

Sia Søndergaard
Projektleder, The Animation Workshop, VIA
T: 87 55 49 61
E: sias@via.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fra-gronland-til-japan-dansk-filmprojekt-skal-gore-born-verden-over-til-mere-kritiske-forbrugere?releaseId=13601390

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu