PRM / Globale virksomheder flokkes om danske topforskere

18. juni 2018 11:43 | Af: Ritzau Info
 

De internationale energivirksomheder har fået øjnene op for fordelene ved at være tæt på forskermiljøet på AAU. Institut for Energiteknik er verdensførende, og nu står branchen i kø for at få kontor på instituttet.

Pressemeddelelse fra Aalborg Universitet

Effektelektronik er hjertet i alt fra smartphones til højspændingskabler, og for de store spillere i branchen gælder det om at være til stede i Aalborg, hvis man vil være på forkant med udviklingen. Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet (AAU) har nemlig udviklet sig til et mekka for effektelektronik.

Lige nu sidder multinationale selskaber som Danfoss, Vestas, Sanken, China State Grid, og Fuji Electric på campus – de sidder i forskermiljøet og arbejder med Institut for Energiteknik for at være tæt på den nyeste forskning. Derudover har instituttet skrevet kontrakt om samarbejder med Huawei, Woodward, Schneider, Vishay og Tennet og endnu flere virksomheder er på vej.

Interessen fra erhvervslivet hænger direkte sammen med AAU’s førerposition, når det gælder forskning i effektelektronik, mener Frede Blaabjerg, der er verdens førende forsker på området.

– Ser man på forskning i emnet, så er AAU nummer ét i verden. Der er ingen andre, der når op på vores niveau. Nogle er større eller har flere økonomiske muskler, men når man ser på videnskabelig produktion, så er vi førende, siger professor Frede Blaabjerg fra AAU.

Han er leder af Center of Reliable Power Electronics (CORPE) ved Institut for Energiteknik på AAU og hans forskning i effektelektronik har gjort ham til verdens mest citerede forsker inden for ingeniørfeltet.

Samarbejde gavner begge parter

Dansk Industri har igen i 2018 udpeget AAU som det danske universitet, der er bedst til at samarbejde med erhvervslivet. AAU har tradition for tætte bånd til erhvervslivet, og det gavner begge parter, mener AAU’s Innovationsdirektør Dorte Stigaard.

– Samarbejde er mere end nogensinde et højt prioriteret, strategisk indsatsområde for AAU. I en globaliseret verden med skarp konkurrence og stor mobilitet er netop forskning i verdensklasse og adgang til kvalificeret arbejdskraft afgørende for at tiltrække globale virksomheder. Samarbejdet mellem forskerne på Institut for Energiteknik og stærke, globale virksomheder er et fantastisk eksempel på præcist det, vi stræber efter i vores strategi, “Viden for verden,” siger Innovationsdirektør Dorte Stigaard.

Blandt de internationale virksomheder, som er til stede på Institut for Energiteknik er japanske Fuji Electric, en energigigant med over 25.000 ansatte og en markedsværdi på 33 mia. kr.

– Fuji Electric har en ordning, hvor man udstationerer sine udviklere i udenlandske forskningsmiljøer, og det er afgørende, at vi sender dem hen, hvor de har de bedste forudsætninger for at lære og udvikle sig med gode vejledere. Forskerne på AAU’s CORPE lægger virkelig vægt på at sørge godt for vores udsendte medarbejdere, siger Akio Toba, der er General Manager hos Fuji Electric i Japan.

Fuji Electric udstationerer løbende udviklingsmedarbejdere til Aalborg, hvor de har kontor på AAU’s Institut for Energiteknik og arbejder side om side med AAU-forskerne. Akio Toba påpeger tre måder, som Fujis tilstedeværelse hos AAU giver virksomheden et direkte udbytte:

– 1) Vi drager nytte af, at vores forskere udvikler deres teknologiske færdigheder, deres måde at tænke på og deres tilgang til forskning. 2) Vi udvikler tekniske løsninger som direkte konsekvens af samarbejdet. 3) Vi udvider vores netværk i forskermiljøet omkring Institut for Energiteknik på AAU, siger Akio Toba, General Manager i Fuji Electric.

Aalborg er klar til næste erhvervseventyr

De seneste års nordjyske førerposition i feltet for effektelektronik har skabt en situation, hvor forskningsmiljøets høje niveau tiltrækker endnu flere virksomheder og topforskere, som igen hæver niveauet yderligere.

– Vi har nået en kritisk masse i Aalborg, som forstærker sig selv. Ud over vores egne folk, så kommer de dygtigste fagfolk fra hele verden for at forske her. De har deres egne projekter og finansiering med i baggagen og vil være i Aalborg for at netværke og samarbejde med vores forskningsmiljø, siger professor Frede Blaabjerg.

Ifølge Mogens Rysholt Poulsen, dekan for det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på AAU, så er det gået op for virksomhederne i branchen, at det har stor værdi at ligge så tæt på et stærkt forskningsmiljø.

Universitetet gør sig nu klar til at blive centrum for endnu en erhversklynge i takt med, at man forhandler med stadigt flere multinationale selskaber, der vil etablere udviklingsafdeling i Nordjylland.

– Ligesom mobilteknologi var det for 20 år siden, så er effektelektronik et felt, som er ved at eksplodere i betydning lige nu. Og ligesom dengang, så er AAU helt med fremme. Vi forventer, at effektelektronik bliver en vækstmotor for Aalborg af samme kaliber, som mobilteknologi var det i 90’erne og 00’erne, siger dekan Mogens Rysholt Poulsen.

Kontakt:

Frede Blaabjerg, Professor i Energiteknik, AAU, fbl@et.aau.dk, 21 29 24 54

Hiva Ahmadi, pressemedarbejder, AAU, hiah@adm.aau.dk, 22 20 68 69

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/globale-virksomheder-flokkes-om-danske-topforskere?releaseId=13076295

Del:

| Af: Ritzau Info
 
Danskerne bruger mere tid med deres smartphone end deres partner: Her er hvad du kan gøre
Arkivfoto.

Det er blevet så slemt, at danskerne i dag bruger mere tid på deres smartphones end på deres partner, og det kan mærkes på forholdene. Kan du mærke, at du måske er en af dem, der skæver til din smartphones side i stedet for din partners? Så kan det være en fordel for dig at kigge med her. I det følgende finder du nemlig løsningen på, hvad du kan gøre, for at løse problemet med, at du bruger mere tid med din smartphone end din partner.

Glem ikke intimiteten mellem jer

Noget af det første der forsvinder, når forholdet kører lidt i sænk, er intimiteten og hermed sexlivet. Lige pludselig bliver mobilens indhold meget mere spændende, end sexlivet og din partner. Hvis forholdet skal fungerer, bliver du nødt til at lave om på dette. Noget af det som du kan gøre, er at huske at give din partner et kram og et kys hver eneste dag. På den måde bibeholdes noget af den nærhed, der er så utrolig vigtig for et velfungerende forhold. Sørg desuden for at holde om din partner, tage ham eller hende i hånden eller lignende, når I er ude blandt andre. Dette er nemlig også med til at styrke det intime mellem jer. Hvis du virkelig gerne vil sætte gang i jeres sexliv, kan du forsøge dig med sexlegetøj. Det behøver ikke at være det helt vilde. Der findes nemlig mange forskellige typer sexlegetøj, og derfor kan du nemt vælge noget, der passer til jeres lyster og behov. Det bedste sexlegetøj er det, som I føler jer tilpas med.

Læg mobil væk når I er sammen

Det kan være svært at få snakket sammen, hvis mobilen altid kommer i mellem jer. Derfor er det vigtigt, at du lægger din mobil fra dig og sørger for, at din partner gør det samme, når I sidder og taler sammen eller på anden måde bruger tid sammen.

Det bedste du kan gøre, er at slukke helt for din telefon eller sætte den på flytilstand. På den måde, er der ikke noget, der frister eller forstyrrer, og derfor bliver det lettere at fokusere på og lytte til hinanden.

Lav nogle faste aftaler

Sidste råd lyder på, at det er en god ide, at du laver nogle faste aftaler med din partner om, hvornår og hvor meget I må benytte jeres mobiler. Det kan i første omgang komme til at virke utrolig irriterende med disse begrænsninger, men i det lange løb vil det gavne jer begge, da I vil blive mindre afhængige af den og bruge mere tid sammen, uden at der er teknologi indblandet. I kan blandt andet lave aftaler som at I ikke må have telefonerne, efter klokken 20, under måltiderne eller lignende. I vil hurtigt kunne mærke, at I kommer meget tætte på hinanden igen.

Produceret af Heymate

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu