PRM / Gode råd inden du underskriver lejekontrakten

6. august 2018 07:00 | Af: Ritzau Info
 

Når den nye lejebolig er fundet og lejekontrakten ligger klar til at blive underskrevet, så slå lige koldt vand i blod. Få først et overblik over, hvad du skal være opmærksom på i lejekontrakten.

Pressemeddelelse fra BoligPortal

http://boligportal.dk/blog/wp-content/uploads/2016/05/lejelov-.jpg” alt=”” width=”600″ height=”400″/>

For at få den bedste start på tiden i det nye hjem, så bør du give dig tid til at læse lejekontrakten grundigt, inden du sætter din signatur på den. BoligPortal giver en række huskeregler, som den kommende lejer med fordel kan have i baghovedet, når kontrakten kigges igennem.

Både en mundtlig og en skriftlig aftale om leje af en bolig er juridisk bindende, men det anbefales at lave en skriftligt kontrakt, og allerbedst er det at bruge Boligministeriets officielle skabelon for en lejekontrakt, der kaldes typeformular A, 9.udgave. Her skal du særligt være opmærksom på §11, hvor udlejer kan skrive særlige vilkår for lejemålet, som eksempelvis fravigelser eller tilføjelser til lejelovgivningens almindelige regler.

Det er vigtigt at kende dine rettigheder, eksempelvis at huslejen ikke må stige med et fast årligt beløb og at udlejer ikke må kræve lejemålet nyistandsat ved fraflytning. I paragraf 11 har udlejer også mulighed for at uddybe, om lejer har ansvaret for vedligehold af haven, eller om der er særlige husdyr du må – eller ikke må – holde i lejeboligen.

Få styr på pengene

For at udlejer har sikring for, at lejer passer ordentligt på boligen, så kan udlejer kræve op til tre måneders husleje i depositum og op til tre måneders husleje i forudbetalt leje. Den forudbetalte husleje får lejer tilbage, når lejemålet bliver opsagt.

Hvis I er flere, der skal flytte sammen i en lejebolig, så er det vigtigt at lave klare aftaler om, hvad der skal ske med depositum, hvis en vælger at flytte ud. Det behøver ikke stå i lejekontrakten, men sørg selv for at få nedskrevet aftalen og at den bliver underskrevet af alle parter.

– Særligt unge og studerende oplever, at der er hård kamp om at få fingre i de ledige lejeboliger, men det må ikke få dem til at skrive under på hvad som helst. Hold hovedet koldt, og bed om at få lejekontrakten tilsendt i god tid inden indflytning, så er der tid til at kigge den grundigt igennem, eller spørge andre til råds, siger Anders Hyldborg, adm. direktør for BoligPortal.

Gode råd

  • Lav en skriftlig lejekontrakt og sørg for at både du og udlejer skriver under.
  • Læs grundigt, hvad der står under lejekontraktens §11, som handler om særlige vilkår.
  • Kend dine rettigheder, for eksempel at udlejer kun må kræve huslejestigninger efter nettoprisindekset, og at udlejer ikke må kræve lejemålet nyistandsat ved fraflytning. Du kan finde reglerne for udlejning i lejeloven.
  • Beregn om beløbene på kontrakten stemmer – udlejer må maksimalt kræve op til tre måneders husleje i depositum og tre måneders husleje i forudbetalt husleje.
  • Tøv ikke med at spørge din udlejer, hvis der er noget i kontrakten, du ikke forstår, eller ikke er enig i.

Kontakt:

Pressekontakt Paulina Malanowicz tlf.: 21355393 email: pam@boligportal.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gode-rad-inden-du-underskriver-lejekontrakten?releaseId=13203929

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu