ANNONCE

PRM / Godt med klare rammer for besøg på plejehjem

1. maj 2020 10:51 | Af: Ritzau Info
 

Aftale om initiativer for svækkede ældre i forbindelse med COVID-19 bringer ikke hverdagen tilbage, som vi kender den. Men den giver kommunerne nogle klare retningslinjer til at skabe rammerne for en hverdag, der giver lidt flere muligheder for nærvær og aktivitet, lyder det fra KL.

Pressemeddelelse fra KL

Fredag har regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Alternativet og Susanne Zimmer (UFG) indgået en aftale om, hvordan ældre beboere på plejehjem, herunder beboere med demens, igen kan få besøg af familie og nære pårørende inden for de nuværende rammer.

KL’s formand Jacob Bundsgaard kvitterer for, at aftalen lægger op til, at Sundhedsstyrelsen skal udarbejde klare retningslinjer til personale, beboere og pårørende om besøg på udearealer på plejehjem mv. samt informationsmateriale til hjemmeboende ældre og deres pårørende om besøg og samvær.

“Det er en rigtig svær tid, vi befinder os i, og den stiller store krav til vores borgere, til de pårørende og til medarbejderne. Alle lider afsavn, og medarbejderne gør en stor indsats for at skabe en dagligdag omkring vores ældre, der rummer en snert af hverdag,” siger KL-formanden og fortsætter:

“Aftalen giver os ikke hverdagen tilbage, som vi kender den. Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal kunne mindske smittespredningen og sikre, at både beboere, pårørende og medarbejdere kan føle sig trygge, når samfundet genåbnes yderligere.”

Lokale forskelle inden for klare rammer

Jacob Bundsgaard peger på, at der kan være forskel på, hvordan de enkelte plejecentre kan udmønte rammerne.

“De fysiske rammer på plejehjemmene er forskellige fra kommune til kommune og sågar internt i den enkelte kommune. Fx er der stor forskel på de muligheder man kan have for forsøg alt efter, om plejehjemmet består af egne boliger med separate haver, eller om det ligger i et etagebyggeri uden afskærmede udendørsarealer. Men i alle kommuner vil vi gøre, hvad vi kan for at få det bedste ud af de muligheder, som aftalen giver. Til gavn for de ældre.”

Unødvendigt bureaukrati

Med aftalen afsættes der 100 mio. kr., som kommunerne med udgangen af 2020 skal kunne dokumentere, hvordan er brugt.

Jacob Bundsgaard undrer sig over, at kommunerne skal anvende værdifulde ressourcer på at formulere detaljerede redegørelser i denne tid.

“Der bliver arbejdet på højtryk i kommunerne lige nu, og jeg har meget svært ved at se det kloge i, at man vil bruge kommunernes tid på administration frem for de ældre. Samtidig undrer det mig, at man giver puljer til dette område, da vi allerede har en aftale med Finansministeriet om, at kommunerne får dækket alle COVID-19-relaterede udgifter. Det giver meget bedre mening, at vi gør alt, hvad vi kan nu for at sikre gode rammer for de ældre, og så gør regnebrættet op til sommer, frem for at vi skal sidde og udfylde et excelark for afskærmning til besøg på plejehjemmene, et andet for udgifterne til rengøring og et tredje for indkøb af værnemidler,” siger Jacob Bundsgaard.

Kontakt:

KL’s pressevagt tlf.: 33703333

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/godt-med-klare-rammer-for-besog-pa-plejehjem?releaseId=13592677

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu