PRM / Gratis HPV-vaccine til drenge på alle skoler i København 

5. december 2018 23:22 | Af: Ritzau Info
 

Med den nye finanslov bliver det muligt for København også at tilbyde HPV-vaccinen til drengene på byens skoler. Ordningen træder i kraft til næste skoleår.  

Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Med den nye finanslov for 2019 bliver HPV-vaccinen også gratis til drenge på linje med piger i 2019-2022. Drenge der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller derefter kan derfor få gratis HPV-vaccination, som en del af det nationale børnevaccinationsprogram.

For de københavnske drenge, som begynder i 6. klasse til sommer, betyder det, at de kan få HPV-vaccinen gratis direkte på skolen, når kommunens tilbud træder i kraft ved næste skoleår. Tilbuddet, som betyder at alle børn i 6. klasse kan få HPV-vaccinen i skoletiden direkte på deres skole, er et supplement til de børn, som ikke kommer til egen læge og bliver vaccineret. Det blev forhandlet hjem af Sundheds- og Omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling ved budgetforhandlingerne for 2019:

“En central del af vores sundhedspolitik i København er lighed i sundhed. Derfor er vi på forkant og har sikret os, at der er plads i budgettet til at udvide vaccinationsprogrammet på skolerne til drengene, hvis man skulle blive enige om det på nationalt niveau. Det er indlysende, at drengene også skal vaccineres, særligt fordi de er smittebærerne. Og nu bliver det endnu nemmere for børn i København, da de kan få vaccinen i skoletiden fra næste skoleår”, siger sundhed- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).


Inspiration fra udlandet

I lande som Østrig, Irland, England og Norge har myndighederne allerede besluttet, at både drenge og piger skal tilbydes HPV-vaccinen som en del af de nationale vaccinationsprogrammer. England og Norge har også tilbudt HPV-vaccinen direkte ude på skolerne, hvilket betyder at hhv. 87 procent af årgang 2003 i Storbritannien er vaccineret, og 84 procent af årgang 2003 i Norge er vaccineret.

“Danmark har længe haltet bagud i forhold til antal HPV-vaccinerede, og derfor måtte der handling til. Forvaltningen så mod udlandet og besluttede at prøve med et tilbud om vaccine direkte på skolerne. På den måde får vi fat i de børn, som ikke ellers kommer til lægen og bliver vaccineret, samtidig med at vi gør det nemmere at få vaccinen”, siger Sisse Marie Welling.

I Danmark er 57 procent af pigerne i årgang 2003 færdigvaccineret mod HPV, i København er det tal nede på 49 procent. Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden. Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark, og hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen.

Københavns Kommunes tilbud træder i kraft ved næste skoleår og gælder alle skoler i kommunen. HPV-vaccinen tilbydes til alle piger og drenge i 6. klasse idet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år, for at sikre, at vaccination sker inden seksuel debut.

Kontakt:

Pressekonsulent, Helene Marie Hassager: 31203160

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gratis-hpv-vaccine-til-drenge-pa-alle-skoler-i-kobenhavn-?releaseId=13565196

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu