PRM / H.K.H. Kronprinsesse Mary overrakte legater til hjerteforskere

8. oktober 2018 19:48 | Af: Ritzau Info
 

Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddelte i dag 10 millioner kroner til forskning i små og store hjerter

Pressemeddelelse fra Hjerteforeningen

Dansk hjerteforskning blev i dag hyldet, da H.K.H. Kronprinsesse Mary i sin egenskab af protektor for Hjerteforeningen og Børnehjertefonden overrakte forskningslegater til to forskningsprojekter. Uddelingen fandt sted på Hotel d’Angleterre under overværelse af ambassadører for Hjerteforeningen, samarbejdspartnere og forskere.

Dagens uddeling var på 10 millioner kroner fordelt på et forskningslegat på fem millioner kroner til forsker Lars Søndergaard fra Rigshospitalets Hjertecenter. Projektet er støttet af Børnehjertefonden. Hjerteforeningen uddelte et forskningslegat på fem millioner kroner til forsker Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.

Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har i alt uddelt 40,9 millioner kroner til dansk hjerteforskning i 2018.

Remmen Fonden havde venligst stillet Palmehaven på d’Angleterre til rådighed for dagens legatuddeling.

De to forskningslegater er:

Lars Søndergaard fra Rigshospitalets Hjertecenter modtager 5 millioner kroner fra Børnehjertefonden til sit forskningsprojekt “Tidlig versus sen indsættelse af pulmonalklap protese hos patienter med Fallot’s tetralogi og svær pulmonalklap insufficiens”.

Den alvorlige, medfødte hjertefejl Steno-Fallots tetralogi rammer omkring fem procent af de børn, der fødes med en hjertefejl.

Børn med Steno-Fallot bliver typisk opereret i løbet af de første levemåneder. Halvdelen af børnene får dog brug for endnu en operation senere i livet, typisk i 20-30 års alderen. Ved denne operation får de indsat en ny, biologisk hjerteklap, fordi den medfødte hjerteklap efter den første operation risikerer at blive utæt. Det er imidlertid usikkert, om denne anden operation udføres for sent i livet.

Lars Søndergaard vil undersøge, om tidligere operation med indsættelse af hjerteklapprotese kan mindske følgerne af hjertefejlen og give et bedre og længere liv for patienterne.

Christian Torp-Pedersen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet modtager 5 millioner kroner fra Hjerteforeningen til sit forskningsprojekt “Tidligt varsel før blodprop i hjertet og hjertestop”.

Mange patienter kontakter lægevagten i tiden op til, at de bliver ramt af enten en blodprop i hjertet eller et hjertestop. Men der findes endnu ikke viden om, der er særlige kendetegn eller mønstre forud for hjertestoppet og blodproppen, som både patienter og sundhedspersonale skal være opmærksomme på. Projektet afdækker derfor, om der er særlige advarsler forud for et hjertestop eller en blodprop i hjertet.

Forskningsprojektet vil også afdække, hvad afstande betyder for behandlingen, når akut hjertesygdom kræver en ambulance med udrykning.

Undersøgelsen sker ved hjælp af data fra opkald til lægevagten i Region Hovedstaden og Region Nordjylland.

Christian Torp-Pedersens projekt er en systematisk undersøgelse af hele akutområdet inden for hjertesygdom, og undersøgelsen er den første af sin art.

Kontakt:

Presse Jens Harder Højbjerg tlf.: 33 66 99 41 // 40 11 19 11 email: jensharder@hjerteforeningen.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hkh-kronprinsesse-mary-overrakte-legater-til-hjerteforskere?releaseId=13561943

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu