ANNONCE

PRM / Hjerteforeningens coronaforskning: Stort fald i atrieflimren-diagnoser i krisens første uger 

1. juli 2020 14:31 | Af: Ritzau Info
 

En halvering af nye tilfælde af atrieflimren (hjerteflimmer) i krisens første 3 uger fik Hjerteforeningens forskere, der studerede coronakrisens konsekvenser for hjerteområdet, til at spærre øjnene op. 

Pressemeddelelse fra Hjerteforeningen

I de tre første uger af coronakrisen undersøgte forskere fra Hjerteforeningen, hvor mange nye tilfælde af atrieflimren (hjerteflimmer), der opstod i sammenligning med de tre sidste uger op til krisens start.

Tallene var tydelige og pegede på et fald på hele 47 procent, når forskerne sammenlignede de to perioder før og efter regerings lock-down af Danmark.

Den ledende forsker på studiet, Anders Holt, der arbejder tæt sammen med Hjerteforeningens forskere, peger på, at tallet kan have mange forklaringer.

– Den “farlige” forklaring kunne være, at efter det store pressemøde og ordre om, at alle praktiserende læger og hospitaler kun måtte se akutte patienter, så har patienter med milde symptomer på atrieflimren, såsom forbigående svimmelhed eller hjertebanken, holdt sig fra at kontakte læge, da det ikke har føltes alvorligt nok – og man nødig vil smittes eller forstyrre lægen midt i en krise, siger Anders Holt, der er læge på kardiologisk afdeling på Herlev-Gentofte Hospital til dagligt.

Hos Hjerteforeningen peger forskningschef Gunnar Gislason, der er medforfatter af studiet netop udgivet i det anerkendte forskningstidsskrift European Heart Journal, at det er bekymrende, hvis folk har holdt sig væk fra at få den rigtige lægelige hjælp på grund af coronakrisen.

– Ubehandlet atrieflimren kan dog føre til blodprop i hjernen, hjertesvigt og pludselig død, hvorfor det er en farlig situation, hvis potentielle nyopståede atrieflimren-patienter ikke vurderes og eventuelt behandles, siger Gunnar Gislason.

Krisen har måske skabt færre risikofaktorer

Han peger også på, at de andre sandsynlige forklaringer på halveringen af nye atrieflimren-tilfælde i krisens første uge er, at patienterne rent faktisk er blevet diagnosticeret hos egen læge og sat i korrekt behandling, allerede før coronakrisenramte.

I det tilfælde har den visiterende læge på hjerteafdelingen måske set denne udredningen i henvisningen, men udskudt det første ambulante besøg til efter krisen. Og endelig kan vi forsøge at forklare tallet med, at stress, infektioner og lignende kende risikofaktorer for udvikling af atrieflimren har været mindre under coronakrisen. Patienterne har simpelthen måske været mindre eksponeret for disse risikofaktorer under krisen, hvilket kunne betyde at faldet er et reelt fald og ikke kun oversete diagnoser.

Gunnar Gislason fra Hjerteforeningen, der har finansieret studiet, fortæller, at sundhedsprofessionelle bør diskutere, hvordan samfundet undgår et lignende fald af diagnoser, hvis der kommer en anden bølge af coronavirus til efteråret.

– Får vi brug for det i så fald, skal bør man overveje at udvide tilbuddene for eventuel screening og hjerterytmekontrol hjemmefra. På den måde kan man under en anden bølge af coronakrisenopretholde hospitalsfunktioner, men med et minimum af fysisk kontakt, siger Gunnar Gislason.


Forskerne undersøgte også, om der under coronakrisen var flere blodpropper eller dødsfald forårsaget af nye diagnoser med atrieflimren, men forskerne kunne ikke finde data, der beviste dette.

BOKS:

Hjertesvigt også undersøgt

Ugerne efter lockdown og frem til 30. marts var antallet af indlæggelser for hjertesvigt og antallet af patienter med nydiagnosticeret hjertesvigt faldet med cirka 30 procent i Danmark, viser lignende forskningsstudie.

– Indtil videre er der ikke observeret overdødelighed blandt folk med hjertesvigt, men vores studie understreger at patienter, som har symptomer på hjertesvigt, skal søge læge, på trods af coronavirus, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Videnskabelig artikel

Kontakt:

Pressekontakt Mads Louis Orry tlf.: 21 18 76 38 email: madslo@hjerteforeningen.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hjerteforeningens-coronaforskning-stort-fald-i-atrieflimren-diagnoser-i-krisens-forste-uger-?releaseId=13596344

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu