ANNONCE

PRM / HK Handel: Hvor er dokumentationen for effekten af mundbind?

23. oktober 2020 18:45 | Af: Ritzau Info
 

Vi mangler dokumentation for, at det forhindrer smitte med covid-19 at lade landets butiksansatte arbejde iført mundbind, lyder det fra HK Handel.

Pressemeddelelse fra HK Handel

Regeringen har i dag besluttet, at ansatte og kunder i landets butikker fra den 29. oktober 2020 skal være iført mundbind, mens de befinder sig i butikkerne, for at forhindre covid-19 i at sprede sig.

Men HK Handels formand Per Tønnesen savner solid dokumentation for, at tiltaget vil få betydning for smitteudviklingen.

– Situationen er alt for alvorlig til symbolske tiltag. Derfor er vi nødt til at vide, at mundbind rent faktisk er med til at stoppe smittespredningen, når nu vi kræver, at tusindvis af butiksansatte bærer mundbind under en op til ti timer lang arbejdsdag. Uden evidens bag så indgribende et tiltag risikerer vi at skade den samlede sag, mener Per Tønnesen.

Han forventer, at indførelsen af mundbind i butikkerne vil få flere til at handle i netbutikker. Og da de langt fra alle vil være danske, risikerer statskassen at gå glip af store momsindtægter, hvilket samfundet bestemt ikke har brug for nu. Dette understøtter behovet for at holde fokus på effekten af mundbind i forhold til covid-19, understreger formanden for HK Handel.

Fremlæg undersøgelsen

Han undrer sig over, at den store danske undersøgelse af effekten af mundbind i forhold til spredningen af coronavirus ikke er blevet offentliggjort forud for indførslen af mundbind i landets butikker.

– Hvis der er dokumentation for, at mundbind virker, så fremlæg den dog. Så kan vi diskutere på et oplyst grundlag. Hvis dokumentationen er på plads, bakker vi naturligvis helhjertet op om tiltaget med mundbind i detailhandlen under forudsætning af, at de ansatte får flere pauser, siger Per Tønnesen.

Han understreger, at de butiksansatte trods den manglende dokumentation skal følge regeringens nye retningslinjer. Og han betegner det samtidig som “helt afgørende”, at arbejdsgiverne inddrager de butiksansatte og de lokale arbejdsmiljørepræsentanter i tilrettelæggelsen af arbejdet under de nye forhold.

Ansatte skal ikke agere mundbind-politi

Samtidig skal arbejdsgiverne være med til at sikre, at de ansatte får flere pauser end i dag, så de ansatte får mulighed for at trække vejret frit under en lang arbejdsdag.

Hver anden time bør medarbejderne have mulighed for at holde 10-15 minutters pause uden mundbind, foreslår Per Tønnesen. Han understreger samtidig, at de enkelte butikker sammen med medarbejderne eller arbejdsmiljørepræsentanterne bør fastlægge retningslinjer for, hvordan butikken håndterer kunder, der nægter at bære mundbind.

– De ansatte i butikkerne skal ikke agere politibetjente. Det er vigtigt, at de ikke risikerer at komme ud i hårde konfrontationer og ubehagelige situationer med kunder på grund af de nye retningslinjer, og det skal arbejdsgiverne sikre. Blandt andet gennem tydelig skiltning og vejledning, understreger Per Tønnesen.

Kontakt:

Pressemedarbejder Heidi Røndbjerg-Christensen tlf.: 33304821

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hk-handel-hvor-er-dokumentationen-for-effekten-af-mundbind?releaseId=13603035

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

3D print af metal er også en mulighed med mange fordele, særligt i industribranchen. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, men blandt andre Fron Tech i Brønshøj tilbyder 3D print i forskellige typer af metal, da de allerede har set potentialet i denne type fabrikation.

Hvad er 3D Metalprint?

Ligesom med 3D print i plast, laver man med 3D Metalprint forskellige komponenter ved hjælp af et CAD design. Ud fra en CAD tegning kan man arbejde i forskellige typer af metalpulver, såsom stål, aluminium og titanium. Det kan lyde som et meget tungt og robust resultat, men for at holde vægten nede kan man blandt andet lave hule konstruktioner. At skabe komponenter med rum i midten vil være svært at skabe billigere og mere effektivt på andre måder end med 3D metalprint. Med den nye teknologi kan man nu også hurtigere og mere præcist styre laserstrålen, hvilket giver en højere produktionshastighed, men med stadig høj præcision. Det endelige resultat vil være et solidt og skræddersyet produkt til hver enkelt kunde og formål.

Hvorfor vælge 3D Metalprint?

Mulighederne er mange med de nye 3D metalprintere. Der kan arbejdes med forskellige metalliske materialer afhængigt af, hvad det endelige produkt skal anvendes til, og hvor modstandsdygtigt det skal være. Det er på nuværende tidspunkt muligt at producere både små komponenter til maskiner, samt producere mindre maskiner til eksempelvis køkkenet. En fordel ved 3D print er, at man kan skræddersy og finjustere det ønskede produkt, så man sparer penge i udviklingsprocessen. Det giver uendelige muligheder i forhold til design og funktion med mulighed for let at optimere det enkelte produkt. Derudover er det muligt at masseproducere et produkt med en høj produktionshastighed, så man kan følge med på korte deadlines og spare penge ved produktionen. Da produkterne fremstilles efter præcise detaljerede CAD tegninger og laves med laser ned til mindste detalje, er der mindre materialespild end ved en traditionel fremstilling. Ligeledes kan man nemt og hurtigt skifte metalpulver, og ubrugt pulver kan regenereres, så man udnytter materialet til fulde.

Der udvikles hele tiden på 3D metalprinterne, så de kan udføre flere og flere opgaver af forskellig kompleksitet og størrelse

Metalprint er stadig under udvikling

Da 3D metalprint stadig er relativt nyt, er prisen også i den høje ende. Det betyder, at selvom der er et stort potentiale for metalprint, særligt i maskin-, jern- og metalindustrien, er det ikke hos alle, det kan svare sig rent økonomisk på nuværende tidspunkt. 3D metalprint er dog stadig under udvikling, hvilket betyder at prisen for 3D print i metal med tiden vil blive billigere i takt med, at produktion bliver optimeret og omkostningerne falder. De nuværende 3D metalprintere har desuden begrænset byggestørrelse, og de kan kun anvende et udvalg af metaltyper, men disse småskavanker vil også snart blive fortid.

3D metalprint er kommet for at blive, og om nogle år er det formentlig lige så udbredt som 3D print i plast.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu