ANNONCE

PRM / HK Handel: Hvor er dokumentationen for effekten af mundbind?

23. oktober 2020 18:45 | Af: Ritzau Info
 

Vi mangler dokumentation for, at det forhindrer smitte med covid-19 at lade landets butiksansatte arbejde iført mundbind, lyder det fra HK Handel.

Pressemeddelelse fra HK Handel

Regeringen har i dag besluttet, at ansatte og kunder i landets butikker fra den 29. oktober 2020 skal være iført mundbind, mens de befinder sig i butikkerne, for at forhindre covid-19 i at sprede sig.

Men HK Handels formand Per Tønnesen savner solid dokumentation for, at tiltaget vil få betydning for smitteudviklingen.

– Situationen er alt for alvorlig til symbolske tiltag. Derfor er vi nødt til at vide, at mundbind rent faktisk er med til at stoppe smittespredningen, når nu vi kræver, at tusindvis af butiksansatte bærer mundbind under en op til ti timer lang arbejdsdag. Uden evidens bag så indgribende et tiltag risikerer vi at skade den samlede sag, mener Per Tønnesen.

Han forventer, at indførelsen af mundbind i butikkerne vil få flere til at handle i netbutikker. Og da de langt fra alle vil være danske, risikerer statskassen at gå glip af store momsindtægter, hvilket samfundet bestemt ikke har brug for nu. Dette understøtter behovet for at holde fokus på effekten af mundbind i forhold til covid-19, understreger formanden for HK Handel.

Fremlæg undersøgelsen

Han undrer sig over, at den store danske undersøgelse af effekten af mundbind i forhold til spredningen af coronavirus ikke er blevet offentliggjort forud for indførslen af mundbind i landets butikker.

– Hvis der er dokumentation for, at mundbind virker, så fremlæg den dog. Så kan vi diskutere på et oplyst grundlag. Hvis dokumentationen er på plads, bakker vi naturligvis helhjertet op om tiltaget med mundbind i detailhandlen under forudsætning af, at de ansatte får flere pauser, siger Per Tønnesen.

Han understreger, at de butiksansatte trods den manglende dokumentation skal følge regeringens nye retningslinjer. Og han betegner det samtidig som “helt afgørende”, at arbejdsgiverne inddrager de butiksansatte og de lokale arbejdsmiljørepræsentanter i tilrettelæggelsen af arbejdet under de nye forhold.

Ansatte skal ikke agere mundbind-politi

Samtidig skal arbejdsgiverne være med til at sikre, at de ansatte får flere pauser end i dag, så de ansatte får mulighed for at trække vejret frit under en lang arbejdsdag.

Hver anden time bør medarbejderne have mulighed for at holde 10-15 minutters pause uden mundbind, foreslår Per Tønnesen. Han understreger samtidig, at de enkelte butikker sammen med medarbejderne eller arbejdsmiljørepræsentanterne bør fastlægge retningslinjer for, hvordan butikken håndterer kunder, der nægter at bære mundbind.

– De ansatte i butikkerne skal ikke agere politibetjente. Det er vigtigt, at de ikke risikerer at komme ud i hårde konfrontationer og ubehagelige situationer med kunder på grund af de nye retningslinjer, og det skal arbejdsgiverne sikre. Blandt andet gennem tydelig skiltning og vejledning, understreger Per Tønnesen.

Kontakt:

Pressemedarbejder Heidi Røndbjerg-Christensen tlf.: 33304821

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hk-handel-hvor-er-dokumentationen-for-effekten-af-mundbind?releaseId=13603035

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

ANNONCE

ANNONCE

| Af: Ritzau Info
 

Mange af disse har at gøre med at få rengjort forskellige dele af huset eller renset dine køkkenmaskiner og hårde hvidevare. Det kan være svært at huske det hele, særligt de ting, som ikke ligefrem er synlige i hverdagen. I det følgende kan du derfor læse om tre ting, som mange boligejere glemmer at få rengjort, netop fordi det ikke er nemt at se, at de behøver rensning, før det potentielt er for sent.

Emhætten

Emhætten er noget mange glemmer at få renset. Nærmere bestemt er det emhættefiltret, der kræver rengørng en gang imellem. Du behøver ikke at gøre andet end at tage filtret ud og rense det med varmt vand eller give det en tur i opvaskemaskinen. Det er nemt, men alligevel noget man ofte glemmer, fordi filtret ikke er til at se medmindre, du stikker hovedet ind under emhætten. Det kan dog ende med, at der går mug i filtret, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt eller brandfarligt. Kommer det så vidt, bliver hele emhætten ofte nødt til at blive skiftet. Derudover kan et beskidt filter resulterer i, at der drypper uhygiejniske væsker fra emhætten ned i den mad, du er ved at lave. Det er altså en god idé at få det renset regelmæssigt.

Tagrender

En anden ting som husejere ofte glemmer, er at få renset tagrenden, fordi det ikke er nemt at se, hvor beskidt den er uden at kravle op på en stige. Her ophobes grannåle, blade, mos og andet skidt over tid. Hvis det ikke renses jævnligt, kan det resulterer i, at regnvand og smeltevand ikke frit kan løbe gennem tagrenden, hvilket i værste fald kan skade husets sokkel. Du kan forsøge dig med at rense tagrenden selv, men hvis du ikke har evnerne, tiden eller udstyret til dette, er den bedste løsning oftest at bestille professionelle til at foretage tagrenderens. På den måde sikrer du dig det bedste og hurtigste resultat.

Vaskemaskinen

Det virker ikke altid logisk at skulle vaske sin vaskemaskine – den køre jo hele tiden vaskeprogrammer med sæbe. Og som regel ser vaskemaskinen da heller ikke beskidt ud. Alligevel er det vigtigt at få den regelmæssigt rengjort for at undgå lugtgener og forlænge maskinen levetid. En god måde at holde den ren på er en gang imellem at køre et program uden tøj ved høj temperatur. På den måde dræber du de bakterier, som helt naturligt sætter sig i maskinen fra de beskidte tøj. Derudover er det en god ide at vaske både sæbeskuffen og rummet som den sidder i. Skuffen kan som regel tages helt ud og vaskes med varmt vand. På den måde undgår du at maskinens sæbeslange tilstoppes. Sidst men ikke mindst, skal du huske at afkalke din vaskemaskine en gang imellem afhængig af hårdheden af dit vand. Afkalkningen kan nemt klares ved at at putte citronsyre i tromlen og køre et program på 60 eller 95 grader.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu