PRM / Husene trækker købere og priserne op

17. september 2018 08:46 | Af: Ritzau Info
 

Prisindeks for august: Lejlighederne taber købere og falder i pris

Pressemeddelelse fra home a/s

Husmarkedet sluttede sommeren med manér, mens det skyede til over lejlighederne. Det viser den seneste udvikling i priserne på hus- og lejlighedsmarkedet med prisindeksene fra Home og Danske Bank.

For yderligere kommentarer, kontakt:

Senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager, home a/s +45 20 43 36 14 – mida@home.dk

Cheføkonom Las Olsen, Danske Bank, +45 45 12 85 31 – laso@danskebank.dk

Kommentarer fra Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i home a/s

“Husmarkedet sluttede sommeren med manér. Prismæssigt var der sol over husene, mens det skyede til over lejlighederne.

Lejlighederne blev solgt 0,5 procent billigere i august sammenlignet med juli. De lavere priser bekræfter, at lejlighedsmarkedet er kommet ind i et langt mere roligt gænge efter en årrække med markante prisstigninger.

Forklaringen på prisfaldet skal findes i, at der er færre handler. Godt 8 procent færre lejligheder skiftede ejer i august sammenlignet med samme måned for et år siden (tre måneders glidende gns.). Det er et noget større fald, end der er set i køberinteressen for fremvisninger (ifølge Home Fremvisningsindeks for august).

Fra juli til august var der flere fremvisninger af lejligheder – men priserne faldt altså alligevel.

Det tyder på, at køberne ser flere lejligheder, inden de beslutter sig. Det er naturligt, for udvalget er også større nu – og køberne er blevet mere grundige og kritiske på lejlighedsjagten. Sælgerne må give et større afslag i forhandlingerne end tidligere, men afslaget befinder sig fortsat i den lave ende og er i procent lavere end for et tilsvarende huskøb.

De høje priser og strammere låneregler har ikke gjort det nemmere at opfylde drømmen om en lejlighed, og det har hægtet nogle købere af.

En kvm-lejlighed kostede i august fortsat mere end sidste sommer, men årstigningen er kun 2,8 procent. Det må siges at være meget beskedent efter flere år, hvor stigningstakten har befundet sig tæt på eller over de to-cifrede procenter. I august 2017 kunne lejlighedsejerne se tilbage på et prishop på hele 12 procent.

I august er der sket det, at husene på landsplan nu kan fremvise de flotteste procenter, nemlig 2,9 procent. Fra juli til august gik huspriserne frem med 0,5 procent.

Husene er i flere måneder kommet i bedre og bedre form – med flere fremvisninger og flere handler. Faktisk er fremvisninger af huse på det højeste niveau i 11 år (ifølge fremvisningsindeks fra Home og Danske Bank) – og det smitter af på dynamikken mellem købere og sælgere.

På husmarkedet er afslaget – modsat for lejlighederne – skrumpet. Som det ser ud lige nu, ender hussalget i 2018 som det bedste i årtiet.”

Huspriserne steg igen i august

 • homes husprisindeks viser, at huspriserne på landsplan steg med 0,5 procent fra juli til august (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
 • Prisstigningerne fra juli fortsætter dermed ind i august. Sammenlignet med for et år siden ligger huspriserne nu 2,9 procent højere.
 • I forhold til toppen i december 2006 lå huspriserne i august 2,6 procent lavere.
 • Prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. var i august 2.080.000 kr.
 • De reale huspriser, der måler, hvor meget huspriserne vokser i forhold til forbrugerpriserne generelt, steg med 0,6 procent fra juli til august- når man måler prisudviklingen som et sæsonkorrigeret tremåneders glidende gennemsnit. De reale huspriser er 18,2 procent lavere, end da de toppede før finanskrisen.

Lejlighedspriserne faldt i august

 • homes ejerlejlighedsprisindeks faldt 0,5 procent fra juli til august (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit.
 • Sammenlignet med samme måned sidste år lå ejerlejlighedspriserne på landsplan 2,8 procent højere. Ejerlejlighedspriserne faldt med 0,3 procent i København, mens de steg 0,8 procent i Aarhus i august måned.
 • Priserne steg med 0,3 procent i Region Midtjylland i august, mens de var uændrede i Region Hovedstaden.
 • På landsplan var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm. 2.610.000 kr. i august. I København var prisen 3.650.000 kr., mens en tilsvarende lejlighed i Aarhus kostede 2.670.000 kr.
 • De reale lejlighedspriser viser udviklingen i lejlighedspriserne, når man fraregner den generelle prisudvikling i samfundet. De faldt 0,4 procent i august (målt som et 3 måneders glidende gennemsnit).

  Kilde: home/Danske Bank

Kontakt:

Presseservice & analyse Michael Dalsager tlf.: 4473 4528 email: mida@home.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/husene-traekker-kobere-og-priserne-op?releaseId=13560629

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu